Tropikal meyveler Alanyalı oldu

Tropikal meyveler Alanyalı oldu -Soğuk ve karlı havalar Türkiyenin büyük bölümünü etkisi altına alırken, Alanyada tropikal iklime özgü meyveler açık alanlarda ve seralarda yetiştiriliyor -Alanya Ziraat Odası Başkanı Musluoğlu:


ANTALYA (A.A) - Mustafa Kurt - Türkiyenin büyük bir bölümünde soğuk hava etkisini gösterirken, Alanyada tropikal iklime özgü meyveler açık alanlarda ve seralarda yetiştiriliyor.
     Alanyada muz, avokado, kivi, papaya başta olmak üzere 26dan fazla tropikal bitki yetiştiriliyor. Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, onlarca tropikal meyvenin üretildiği Alanyada üreticilerin memnuniyetinin giderek arttığını söyledi.
     Türkiyede birçok tropikal meyvenin yetiştirildiği ilk bölgenin Alanya olduğuna işaret eden Musluoğlu, odaya ait 5,5 dönümlük alanda 26 tropikal ürün yetiştirdiklerini kaydetti.
     Musluoğlu, Alanyada muz, kivi ve avokado artık tropikal ürün olmaktan çıktı, yerli üretim oldu. Bu ürünler üreticileri için önemli bir gelir kaynağı olmaya başladı dedi.
     Alanyada guava, papaya, karambola, mambo, mango pepino gibi meyvelerin üretildiğine değinen Musluoğlu, Eskiden bu tropikal bitkilerin isimlerini duymadığımız gibi ne olduğunu da bilmiyorduk. Ama şimdi avokado, kivi gibi tropikal ürünlerle Türkiyenin ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. Üreticilerimiz bunu için var gücüyle çalışıyor diye konuştu.
    
     -Tropikal bitkiler Alanyaya uyum sağladı-
    
     Alanya Ziraat Odası Üretim Seraları Sorumlularından Ziraat Mühendisi Sema Güler ise oda olarak tropikal bitkiler üzerine 5,5 dönümde kurulan sera ve açık alanda çalışma yaptıklarını söyledi. Bu tür bitkilerin ithal edilmesi yerine Türkiyede üretilip ihraç edilmesini istediklerini vurgulayan Güler, Sıcaklık sıfırın altına inmediğinden çalıştığımız tropikal bitkilerin Alanya iklimine uyum sağladığını görüyoruz dedi.
     İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Rüzgar da Alanyanın her türlü tropikal ürünün yetiştirilmesine uygun bir iklime sahip olduğuna işaret etti. Sahilden 45 kilometre içeriye kadar tropikal ürün yetiştirildiğinin altını çizen Rüzgar, Mango, goji berry gibi tropikal ürünler ilçemizle mevsimsel uyumluklar gösteriyor. Özellikle muz ve avokadoda büyük başarı elde edilmekte. Avokadoda büyük yol katedildi diye konuştu.
     Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, tropikal ürünlerin hali hazırda iç pazarda tüketildiğini belirterek, şunları söyledi:
     Türkiyenin yaş meyve sebze ihracatını artırmak gerekiyor. Ancak bir ürünün ihraç değerinin olması için bol miktarda üretilmesi ve dünya standartlarında olması gerekiyor. Zaten hali hazırda üretilen tropikal ürünler iç tüketime yetmemektir. Üretim yettiğinde ihraç edilebilir düzeye gelecektir.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Tropikal meyveler Alanyalı oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER