Türkçe Olimpiyatları Bursa İl Etkinliği

Türkçe Olimpiyatları Bursa İl Etkinliği -Başbakan Yardımcısı Arınç: -Birleşmiş Milletlere kayıtlı 200e yakın ülke var, biz 140 ülkede okullarımızı açmış durumdayız. 140 ülkenin nüfusuna bakarsanız 4 milyarın üstündedir. Şu anda


BURSA (A.A) - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Birleşmiş Milletlere kayıtlı 200e yakın ülke var, biz 140 ülkede okullarımızı açmış durumdayız. 140 ülkenin nüfusuna bakarsanız 4 milyarın üstündedir. Şu anda insanlık el ele sloganıyla bu akşam burada bizlerle olan çocuklarımız katılan ülkelerin sayısına ve onların nüfusuna baktığımızda 4,5 milyar insanı temsil ediyor dedi.
     Arınç, Atatürk Stadında düzenlenen Türkçe Olimpiyatları Bursa İl Ekinliğinin sonunda yaptığı konuşmada, Türkçe Olimpiyatlarının 10. yıl dönümünde Bursada muhteşem bir gece yaşadıklarını söyledi.
     Dünyanın her tarafından gelen gençlerin, Türkiyenin 41 ilinde ayrı programlar yaptıklarını belirten Arınç, bu akşam da 2 saati aşkın süredir coşkulu bir program izlediklerini dile getirdi.
     Arınç, 30 bini aşkın vatandaşın doldurduğu statta bu güzellikleri yaşatanlara şükran borçlarının olduğunu ifade ederek, etkinlik için katkı koyan kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.
     Nereden nereye geldik- diyen Arınç, dünyada Türkçe eğitimin başladığı, okulların açıldığı, üniversitelerin kurulduğu yılların 20 yıl öncesine dayandığını hatırlattı.
     Arınç, 20 yıl önce dünyada Türkçe eğitim veren okulların bulunmadığını, bazı yerlerde okutmanlar aracılığıyla Milli Eğitime bağlı 3-5 tane okulda öğretmenlerimizin olduğunu anımsatarak, şöyle konuştu:
     18-20 yıl önce başlayan bu hizmetle bugüne kadar dünyada 300 binden fazla kişi Türkçe öğrendi. Bu muhteşem bir olaydır. 10-15 ülke ile başladığımız Türkçe Olimpiyatlarında bugün geldiğimiz nokta 135 ülkeden bin 500 öğrencidir. Biraz önce huzurlarınızda Afrikadan, Asyadan, Uzak Doğudan ve hatta Güney Amerikadan pek çok gencimizin şiirlerini ve oyunlarını, şarkılarını, türkülerini izledik. Eğer gözünüzü kapatsaydınız, bu şarkıları söyleyen, hangi ülkeden geldiğini bilemediğimiz çocuklarımızı Türkiyede yetişmiş bir öğrenci olarak düşünebilirdiniz. O kadar güzel Türkçe konuşuyorlar, o kadar bu işi benimsemişler ki, eğer şurada o ülkenin ismi yazmasa içimizden biri kabul edebilirsiniz. Geldiğimiz nokta müthiştir.
    
     -140 ülkede Türkçe eğitim-
    
     Türkçe eğitim veren okulların, dünyada bugün 140 ülkede bulunduğunu belirten Arınç, şöyle devam etti:
     Türkiyeyi bilen tanıtan, Türkiyenin tarihini, kültürünü, istiklal marşını büyük bir coşkuyla o ülkenin çocuklarına hatırlatan okullarımız 140 ülkede bulunuyor. Bu 140 ülkenin 135i şu anda Türkiyede, 15 bini finallere kaldı, bin 500ü de bu gecelerde yarışmalara katılıyor. Birleşmiş Milletlere kayıtlı 200e yakın ülke var, biz 140 ülkede okullarımızı açmış durumdayız. 140 ülkenin nüfusuna bakarsanız 4 milyarın üstündedir. Şu anda insanlık el ele sloganıyla bu akşam burada bizlerle olan çocuklarımız katılan ülkelerin sayısına ve onların nüfusuna baktığımızda 4,5 milyar insanı temsil ediyor...
     Arınç, Gürcistana yaptığı ziyareti hatırlatarak, orada görüştüğü herkese Türkiyenin selamlarını ilettiğini belirtti. Buradan da Gürcüce Teşekkür ederim demek istediğini dile getiren Arınç, Didi Madloba dedi.
    
     -Okulların ağızlara alınmadığı...-
    
     Ugandada dahi bulunan bu okulları iyi bildiğini, bu davada 10 yıldan beri hemen hemen her toplantıya katılma arzusunu, isteğini duyduğunu, 20 seneden beri de bu okulları takip ettiğini anlatan Arınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Okulların ağızlara alınmadığı, cesaret istediği, sürekli kötülendiği, tehlike olarak görüldüğü günlerde, milletvekili olarak da meclis başkanı olarak da Başbakan Yardımcısı olarak da Karadeniz Ekonomik İşbirliğinin Başkanı olarak da gittiğim 100e yakın ülkede önce Türk okullarını ziyaret ettim. Oraların, bu ülkelere ne kadar faydalı olduğunu göstermeye çalıştım, devlet başkanlarına o okullardan bahsettim, meclis başkanlarına o okulları tavsiye ettim, başbakanlara bu okullar sizin en büyük zenginliğiniz, biz sadece nitelikli eğitim veriyoruz, bu çocuklar yarın sizin ülkenizle bizim aramızda sadece bir dostluk köprüsü olacak dedim. Allah bizi mahcup etmedi. Bugün 20 sene sonra gittiğimiz her ülkede söze bu okullardan başlıyoruz, bu öğrencilerle bitiriyoruz. Hamdolsun Ugandaya gittiğimizde Mavi Nilin doğduğu Jinjada Türk okullarını gördüm, Moğolistana gittim eksi 45 derecenin altında dondurduğu Asya steplerinde Türk okullarını ziyaret ettim. Yakutistandan, Sibiryadan Tataristana, bütün dünyada soğuk sıcak, kuzey güney, doğu batı bu okullarla iftihar ettim...
    
     -Bu muhteşem bir eser-
    
     Arınç, her toplantıda, konuşmada bu okulları o ülkelerde kuran Türk müteşebbislerine teşekkür ettiğini ifade ederek, bu müteşebbislere şükran borçlarını dile getirdi.
     Yurt dışında hizmet veren öğretmenlerin fedakarlıklarını da unutmamak gerektiğini vurgulayan Arınç, şunları kaydetti:
     Teşekkür edecek daha çok, yüzlerce insanımız var. Ama herhalde vefakarlık içerisinde birisini unutmamak lazım. Bunların hepsi bir eser, şuraya çıkanlar, kendilerini sevdirenler, maharetlerini ortaya koyanlar, Türkçe sevdalıları, en kaliteli okullarda yetişiyorlar. Yüzde 95i üniversiteye giriyor, yüzde 80i birincilikle bitiriyor, hepsi iş buluyor, bize tercümanlık yapanları var, iş adamı olanları, bürokraside çalışanları var. Bu muhteşem bir eser. Peki bu eserin bir müessiri yok mu- Bu hizmetlere yön, fikir veren, hedef gösteren, teşvik eden, gayrete getiren, arkasında duran birisi yok mu- O sebeple, hayatını iman ve Kuran hizmetine adamış, eğitim hizmetlerine gönül vermiş, insanımıza istikamet göstermiş, fedakarlığı ve feragatı öğretmiş, hizmet denen işin sırrını öğretmiş güzel bir insana büyük mütefekkire, büyük dava adamına şükran borcumuz var. O yüzden sözümün sonunda o muhterem insana hüzünlü gurbetten şimdi Bursayı seyreden bu güzel insana, muhterem Fethullah Gülen Hoca Efendiye şükranlarımı sunuyorum. Rabbim hayırlı ve uzun ömürler versin. Sağlık ve afiyet versin. Hizmetlerin geldiği noktada, hamdolsun göğsümüzü gere gere işte bu hizmet devam ediyor, bütün dünyayı kaplıyor, Türkiye denildiğinde bu okullar sayesinde gönlünde sevgi doğan milyonlarca insan seni hatırlıyor ve hatırlatıyor. Bursanın güzel insanlarından, bu binlerce on binlerce, çocuğuyla, genciyle, yaşlısıyla bu güzel eseri takdirle izleyen bu muhteşem manzaradan binler selam olsun, onlara dualar ediyor ve onların da dualarını bekliyoruz.
     Bu arada, 25 ülkeden 65 çocuğun çeşitli gösteriler sunduğu etkinliğe, Bursa Valisi Şahabettin Harput, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, merkez Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, merkez Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve merkez Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin de katıldı.
    
     Muhabir : Haluk Yüksel
     Yayıncı : Erdem Gültekin
<< Önceki Haber Türkçe Olimpiyatları Bursa İl Etkinliği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER