Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım,

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, İzmirde -"Bize diyorlar ne pazarlığı yaptınız- Biz pazarlık yaptık evet. Tek devlet, tek vatan, tek ülke, tek bayrak pazarlığı yaptık. Bunun dışında başka pazarlık yok" -"Krizin


İZMİR (A.A) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, "Bize diyorlar ne pazarlığı yaptınız- Biz pazarlık yaptık evet. Tek devlet, tek vatan, tek ülke, tek bayrak pazarlığı yaptık. Bunun dışında başka pazarlık yok" dedi.
     Yıldırım, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi üyeleriyle Movenpick Otelde bir araya geldi.
     Bakan Yıldırım, buradaki konuşmasında, Türkiyede huzurun sağlanması, birliğin beraberliğin oluşturulmasının, bölgeler arasında yapılacak yatırımların dengeli olmasıyla bağlantısının bulunduğunu belirterek, terörden fazla etkilenen bölgelere yapılan yatırımların önemli bir kısmının bakanlıkları tarafından gerçekleştirildiğini belirtti. Bölgeye yatırım götürebilmek imacıyla 10 yıldır mücadele ettiklerini kaydeden Yıldırım, makinelerin yakılmasına, çalışanların kaçırılmasına rağmen pes etmeden yatırımları sürdürdüklerini söyledi.
     Türkiyede huzur, barış döneminin başladığını, artık birlikteliğin, enerjinin gücünün Türkiyenin geleceğine ayrılacağını vurgulayan Bakan Yıldırım, teröre harcanan kaynaklarla Türkiyeye önemli yatırımlar yapılabileceğini ifade etti.
     Binali Yıldırım, şunları kaydetti:
     "Bunu, bence siyaset üstü düşünmek gerekiyor. İnşallah bu beladan kurtuluruz, kaynaklarımızı gelecek nesillere, ülkemizin geleceğine ayırma şansımız olur. Bu sürece kuşkuyla bakanlar var. Şehit yakınlarını anlayabiliyoruz. Onların duygusal davranması, tepki vermesi gayet insanidir. Sorumluluk sahibi olanarın, siyaset yapanların duygusal davranmaması gerekir. Ülkemizin geleceği için daha mutedil, daha sorumlu olması gerekir. Bize diyorlar ne pazarlığı yaptınız- Biz pazarlık yaptık evet. Tek devlet, tek vatan, tek ülke, tek bayrak pazarlığı yaptık. Bunun dışında başka pazarlık yok."
    
     -"Kriz algısını, yatırımlarla yok ettik"-
    
     Bakan Yıldırım, hareket, seyahat, iletişim, ulaşım olmadan hiçbir ekonomik faaliyetin gerçekleştirilemeyeceğini, küresel rekabette öne çıkmanın öncelikli koşullarından birinin gelişmiş ulaşım altyapısı olduğunu bildirdi.
     Türkiyenin bugün ulaştığı noktayla yetinmesinin söz konusu olmayacağını, 2023 hedefinde daha fazla şeyler yapılması gerektiğine işaret eden Yıldırım, dünyanın ekonomim krizin etkisinde kaldığı, iç savaşların yaşandığı son yıllarda Türkiyenin batıdan ve güneyden baskı altında kaldığını belirterek, "Tüm ekonomi uzmanlarının, Türkiyenin hem batıdaki kriz, hem komşusundaki kriz nedeniyle bu işin içinden çıkamayacağı yönünde öngörüleri vardı. Ama olmadı. Müthiş performans göstererek, bu krizden asgari etkilenerek çıktık. Bunun yatırımlarla, ulaşımla çok yakından ilişkisi olduğunu tespit ettik. Keynes ne diyor; kriz varsa hiçbir şey yapmıyorsanız çukur açın, çukur doldurun. Biz de onu yaptık, yatırımıza hız verdik. Şimdi bizim dediğimizi G-20 ülkeleri söylüyor" şeklinde konuştu.
     Krizin dorukta olduğu 2009 yılında en yüksek yatırımı gerçekleştirerek iç piyasada kriz algısını yok ettiklerini, bunun "Türkiyede kriz yok" algısını yerleştirdiğini ve kriz rüzgarını Türkiyeye girmeden savuşturulmasının sağlandığını kaydeden Yıldırım, şöyle devam etti:
     "Türkiye ticaretinin yüzde 55ini Avrupa ülkeleriyle yapıyordu. Şu anda yüzde 35lere geriledi. Biz uçuş ağımızı çok genişlettik, 203-204 noktaya doğrudan uçuş yapıyoruz. Dış noktaya uçuşta Türkiye dünyanın 1 numarası. Afrika ile ticaretimiz 7-25 kat arttı. Eğer uçuşlarımız olmasaydı nasıl ticaret yapacağız- Şimdi Afrikaya, Avrupaya, Asyaya, Rusyaya İstanbul üzerinden gidiliyor. Türkiye aktarma merkezi oldu. Dünyada havacılık yüzde 2-4 arası büyürken, bu büyüme Türkiyede hep çifti haneli oldu, transit trafik yüzde 40 büyüdü. Türkiye yakın çevresinde 1.5 milyar insan yaşıyor. Yıllık 25 trilyon ekonomik büyüklük. Cenab-ı hak hiç kimseye 3-4 saat uçuşla 60 ülkeye ulaşılabilen bir memleket vermemiş. Bunu iyi kullanmamız gerekiyor ve son 10 seneden iyi kullandık. Ülkede sağlanan siyasi istikrar ve güvenin altını çiziyorum, yoksa bunların altından kalkamazdık. Türkiye bu krize koalisyon hükümetiyle yakalansaydı darmadağın olurdu."
    
     -"Altyapıya 250 milyar lira yatırım"-
    
     Merkez Bankası brüt döviz rezervinin 2012 sonunda 100,3 milyar dolara ulaştığını bildiren Yıldırım, bankacılık kesimi sermaye yeterliliğinin yüzde 18 seviyesine çıktığını, bunun da bankaların güvenini gösteren önemli bir gösterge olduğuna dikkati çekti. 1992 yılında 2.86 milyar dolar olan turizm gelirlerinin 2012 yılı sonunda 21.6 milyar dolar olduğunu, işsizlikte göreceli azalmanın yaşandığını, ihracatın çeşitlendirildiğini ifade eden Bakan Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının da 10 yılda yaptığı yatırımlar toplamının 138 milyar olduğunu kaydederek, şunları söyledi:
     "Yatırımlarla ilgili önümüzdeki yılların hesaplarını da yaptık. Altyapıya 250 milyar dolar yatırım yapması lazım. Eğer dünyanın 10 büyük ekonomisi içerisinde yer alacaksak, bu yatırımı mutlaka gerçekleştirmemiz lazım. Aksi halde bu kolay olmaz. Büyük projeleri alternatif kaynaklarla yapmayı hedefliyoruz. Bakanlığımız kamu özel sektör işbirliğiyle iş yapmada en deneyimli bakanlık. Yatırımcı eğer bu ülkede ileriyi görmese yatırımlara gelmez. Türkiyede bırak 25 yıl, 25 gün sonrasını öngöremediği günleri yaşadı yatırımcı. Şimdi 25 yıl sonrasına randevu veriyor. 2002de 9-10 yaşında olan çocuklar, AK Parti iktidarken bugün genç oldu. Onlar Türkiyenin hep böyle olduğunu zannediyor. Perişan halini görmedi, kıyaslayamıyor. Bizim yaşımızdakiler Türkiyenin öbür yüzünü de gördü."
    
     -"İzmirin EXPOyu kazanması için gayret ediyoruz."
    
     İzmirin EXPO 2020 adaylığına değinen Yıldırım, kazanması için gayret ettiklerini ifade eden Yıldırım, kentten milletvekili adayı olmadan önce 2023 yılına kadar yapacakları 35 projeyi açıkladıklarını, bu projelerden 16sına başladıklarını ifade etti.
     İzmir Metrosu ile ilgili de konuşan Bakan Yıldırım, Halkapınar-Otogar, Üçyol-Buca-9 Eylül, Narlıdere-Fahrettin Altay hatlarının gündemlerinde olduğunu belirterek, "Şu anda projeleri yok. Belediye bize devretmek istiyor, biz de alacağız. Projeleri yapılacak. Üçyol- Üçkuyular hattıyla bizim alakamız yok. Çok uzadı malesef, bir an önce biter inşallah. Ege-Ray belediye ile ortak bir projedir. Aliağadan Cumaovasına kadar çalışıyor. Bergamaya ve Selçuka kadar uzatacağız. 188 kilometre olacak. Cumaovası-Torbalı arası altyapısı tamamlandı. Körfezin temizlenmesi konusunda da belediye ile ortak çalışma yürütüyoruz" dedi.
     Yöneltilen soruları da yanıtlayan Bakan Yıldırım, BMC işçilerinin durumu konusunda taraf olmalalarına rağmen çözümü konusunda gayret sarf ettiklerini bildirdi. İzmire kruvaziyer limanı yapmak istediklerini, fakat bölgede çok alışveriş merkezlerinin olduğu, trafik yükünün artacağı, altyapının bunu kaldırmayacağı gibi tepkiler geldiğini aktaran Yıldırım, diğer yandan ise istenilen bölgenin çok yakınına 3.5 kat emsal imar verildiğini, bu çelişkiyi İzmirlilerin sorgulaması gerektiğini ifade etti.
     PTTnin şirketleşmesi süreci ile ilgili soru üzerine ise Yıldırım, yeniden yapılandımayla ilgili tasarının komisyonlardan geçtiğini, gelecek hafta genel kurulda görüşüleceğini kaydederek, "PTTyi bir anonim şirkete çeviriyoruz. Sermayesi yüzde yüz devlete ait. PTT eli konu bağlı, kargo şirketleriyle mücadele etmeye çalışıyor. Aynı şartlarda yarışsınlar istiyoruz. Piyasadaki kargo şirketlerini hiçbirini yasal altyapısı yok, onları da yasal altyapıya bağlıyoruz. Sendikaların itirazını giderecek her türlü tedbiri aldık" şeklinde konuştu.
    
     Muhabir: Halil Şahin
     Yayıncı: Serdar Yılmaz
<< Önceki Haber Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER