Uyumsuz diş protezinde kanser riski

Uyumsuz diş protezinde kanser riski -CÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bolayır: "Uyumsuz protezler, ağız yumuşak dokusunu tahriş etmeye başlar ve ağızda yaralanmalar oluşturur, mantar, protez stomatiti ve ağız kokusu rahatsızlıkları ortaya


SİVAS (A.A) - Önder Felek - Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Öğretim Üyesi Prof. Dr. Giray Bolayır, uyumsuz diş protezlerinin ağızda neden olduğu tahrişlerin, tedavi edilmediğinde ağız içi kanserine yol açabileceğini söyledi.
     Bolayır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hareketli, sabit ve çene üstü olmak üzere 3 farklı protez tedavisinin uygulandığını belirtti.
     Hastanın ağız durumu göz önüne alınarak uygulanacak protezin belirlendiğini ifade eden Bolayır, tedavinin hastayla iyi bir iletişim kurularak yapılması gerektiğini vurguladı.
     Bolayır, protezde daha çok porselen ve akrilik içeren yapay dişlerin kullanıldığını dile getirerek, "Bunların seçimini de hastaya bırakıyoruz. Burada hastanın gelir düzeyi belirleyici oluyor" dedi.
     Protez kullanımında en önemli konulardan birinin ağız hijyeni olduğuna işaret eden Bolayır, "Protezler yapay malzemelerdir. Sabit veya hareketli hepsi yapay malzemelerden oluşur. Yüzeyi cilalı olan bu malzemeler, kullanıma, ağız ortamındaki tükürüğün varlığına ve yenilen besinlerin çeşidine, sıklığına bağlı olarak zamanla aşınır. Aşınan bölgede bakteri veya besin tutumu söz konusu olur, renk değiştirir. Mikrobiyal ortam oluşur" diye konuştu.
    
     -"Gece yatmadan önce çıkarılmalı"-
    
     Bolayır, mikrobiyal ortamın ağız florasını değiştireceğini belirterek, şunları kaydetti:
     "Ağız dokularının değişmesiyle, protezin uyumu da bozulur. Uyumsuz protezler, ağız yumuşak dokusunu tahriş etmeye başlar ve ağızda yaralanmalar oluşturur, mantar, protez stomatiti ve ağız kokusu rahatsızlıkları ortaya çıkar. Bu rahatsızlıklar tedavi edilmediğinde de süreç, ağız içi kanserine kadar gidebilir. Bu nedenle uyumu bozulan protezler zaman geçirilmeden değiştirilmeli. Yine ağız içi hijyene çok dikkat edilmeli. Ağızda hiç diş olmasa bile diş etleri fırçalanmalı. Her yemekten sonra ağız çalkalanmalı, protezler temizlenmelidir. Ağızdaki yumuşak dokulardaki baskıyı ortadan kaldırmak için özellikle gece yatmadan önce ve yemeklerden sonra protezler çıkarılmalı, ağızdaki dokular dinlendirilmeli."
     Protezleri daha hızlı aşındıran asitli içeceklerin tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini aktaran Bolayır, protezlerin, 4-5 yılda bir yenilenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Ersin Altınsoy
<< Önceki Haber Uyumsuz diş protezinde kanser riski Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER