Yılmaz Erdoğanın, şair Rüştü Onura vefası

Yılmaz Erdoğanın, şair Rüştü Onura vefası -Kelebeğin Rüyası filmiyle yaşam öyküsü beyaz perdeye aktarılan Rüştü Onur ile eşi Medihanın İstanbul Ortaköydeki kötü durumdaki mezarı, Yılmaz Erdoğan tarafından yaptırıldı


ZONGULDAK (A.A) - Kelebeğin Rüyası filmiyle yaşam öyküsü beyaz perdeye aktarılan şair Rüştü Onur ile eşi Mediha ve kayınpederi Mehmet Ali Sessizin İstanbul Ortaköydeki mezarı, Yılmaz Erdoğan tarafından onarıldı.
     Yazar-Yönetmen Yılmaz Erdoğan, Kelebeğin Rüyası filminin 22 Şubatta vizyona girmesinin ardından geniş kitleler tarafından tanınan Rüştü Onurun, eşi ve kayınpederiyle yan yana bulunan mezarının onarıma ihtiyaç duyulduğunu öğrenmesi üzerine harekete geçti.
     Rüştü Onurun baldızı Sabahat Sessizin de görüşleri doğrultusunda Onur, eşi ve kayınpederinin mezarları, onarılarak iyi bir görünüme kavuşturuldu.
     Mezara, Onurun isimsiz şiirinden Bir avuç toprak sana/Bir avuç toprak bana/Dünyada değilse de/Mezarlıkta (karanlıkta) yan yana dizeleri ile Sen Varken adlı şiirinden Sen varken/Yalnız değilim bu şehirde/Oturup konuşabiliyorum/Hatta gezinebiliyorum/Sokaklar boyunca/Ya sen olmasan... dizeleri yazıldı.
     Kelebeğin Rüyası filminin proje koordinatörü Ferat Bilgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 Ekim 1942 tarihinde ölen Mediha Onur ve 2 Aralık 1942de veremden hayatını kaybeden Rüştü Onur ile kayınpederi Mehmet Ali Sessizin mezarlarının yaptırılması için Yılmaz Erdoğanın hassasiyetle davrandığını söyledi.
     Şairin anısına mezarlarını yaptırmanın mutluluğu içinde olduklarını ifade eden Ferat Bilgin, Mezarların yapılmasında Sabahat Sessizin önerilerini, görüşlerini dikkate aldık. Onurun iki şiirinden dizelere de mezarda yer verildi dedi.
    
     -Rüştü Onur ve Mediha Sesiz-
    
     Devrek ilçesinde 1920de doğan Rüştü Onur, Zonguldak Mehmet Çelikel Lisesi öğrencisiyken vereme yakalandı. Okula devam edemeyen ve Maliye varidat memur muavini olarak Ereğli Kömür İşletmelerinde çalışmaya başlayan Onur, 1941-1942de zamanını iş ve hastane arasında geçirdi.
     Lise öğretmeni Behçet Necatigil ve yakın arkadaşı şair Muzaffer Tayyip Uslu ile dergi ve gazetelerde şiirleri yayımlanan Onur, sağlığı kötüleşince İstanbulda tedavi gördü.
     Onur, Zonguldaka gelirken Anafartalar Vapurunda tanıştığı Mediha Sessizle nişanlandıktan son evlendi. Eşinin 15 Ekim 1942de ölümünün ardından Onur da 2 Aralık 1942de hayatını kaybetti.
     Kelebeğin Rüyası filminde, Zonguldakta yaşayan şairler Muzaffer Tayyip Uslu ile Rüştü Onurun hüzünlü hikayesi anlatılıyor.
    
     Muhabir: Erdinç Aksoy
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Yılmaz Erdoğanın, şair Rüştü Onura vefası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER