Zehirlenme uyarısı

Zehirlenme uyarısı -Uşak İl Sağlık Müdürü Ünal: Soba ve şofben zehirlenmelerine karşı küçük önlemler hayat kurtarır


UŞAK (A.A) - Uşak İl Sağlık Müdürü Alper Cem Ünal, kış aylarında artan soba ve şofben zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyararak, Soba ve şofben zehirlenmelerine karşı küçük önlemler hayat kurtarır dedi.
     Ünal, yaptığı yazılı açıklamada, her yıl ülke genelinde soba ve şofbenden sızan karbonmonoksit gazından onlarca kişinin yaşamını yitirdiğini belirten Ünal, özellikle rüzgarlı havalarda vatandaşların daha dikkatli olması gerektiğini ifade etti.
     Kış mevsiminde ısınma amacıyla kullanılan soba ile banyolarda kullanılan şofbenlerden kaynaklanan zehirlenmelerin önlenebilir olduğuna işaret eden Ünal, şunları kaydetti:
     Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflayacağı için soba yakılırken aşırı doldurulmaması gerekiyor. Sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı, yakıt az az ilave edilmeli, yatmadan önce soba kesinlikle söndürülmelidir. İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbonmonoksit zehirlenmesi riski artacağından soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı, sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalı, şofben mutlaka bacaya bağlanmalı, baca bağlantısı olmayan şofben çalıştırılmamalıdır. Soba ve şofben zehirlenmelerine karşı küçük önlemler hayat kurtarır.
    
     Muhabir: Soner Kılınç
     Yayıncı: Ufuk Kırabalı
<< Önceki Haber Zehirlenme uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER