'Yerli ve milli' Moody's nasıl çalışacak?

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Salı, Mart 13 2018
''Türkiye, yerli ve millî Moody’s kursa bile dünyada hiçbir banka ya da fon o kuruluşun ilan ettiği nota göre borç vermeye yanaşmaz. Bugünlerde yerden yere vurdukları Moody’s ve diğerlerinin yeri geldiğinde ABD’den Almanya’ya, Japonya’dan İngiltere’ye büyük ekonomilerin de notunu kırdıklarını unutmuş olabilirler.''
Semih Ardıç / Tr724

Türkiye’nin kredi notu Kosta Rika ile aynı (Ba2) kümeye düşünce Ankara’yı bir telaş aldı gitti. Moody’s’in Gülen Hareketi’nin talimatıyla böyle bir karar aldığını iddia edenler şimdi millî seferberlik safhasına geçti.
 
Türkiye’nin 2018 senesinde hem yerli hem de millî kredi derecelendirme kuruluşu olacak. Bundan sonra ikide bir notumuzu kıran Moody’s ve diğerleri düşünsün!

BANKA VE HOLDİNGLERİN ORTAKLIĞINDA KURULACAK

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, Moody’s’in siyasî saiklerle hareket ettiğinden emin vaziyette konuştu. Akben, cari açığın 2018 senesinin ocak ayında 7 milyar dolar artarak 51,5 milyar dolara yükseldiği bir gün mangalda kül bırakmadı.

Yakında gününü görecek Moody’s! Ankara’nın yedi düvele (!) nasıl cevap vereceğini BDDK Başkanı’nın beyanından öğreniyoruz. Millî Moody’s için kolları sıvayan hükûmet, ‘Halep oradaysa arşın Ankara’da’ diyecekmiş.

Akben’in anlattıklarından çıkan netice şu: Bankalardan, hatta önde gelen holdinglerden müteşekkil bir şirket tesis edilecek. Şirkette kimsenin payı yüzde 10’u geçmeyecek. Millî Moody’s tesis edilirken Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) ortaklık ve işletme esasından ilham alınacak.

HÜKÛMET HAZRETLERİ BÖYLE BUYURDU

Fikrin makul olup olmadığına bakan yok. Hükûmet hazretleri nasıl buyurdu ise hür teşebbüs icabet edecek. Saray’ın talimatlarıyla işleyen serbest piyasanın perişan ahvalinde ötesini müzakere etmek hayli iddialı bir idealizm sayılıyor.

Hükûmet böyle bir adımdan ne murad edebilir? Madem kredi notu yükseltilmiyor, hatta çöp seviyesinin de altına indiriliyor, o halde kendi kendimize not verec

Bu haberler de ilginizi çekebilir