Yeşilli: İdrar kaçırma rahatsızlığı artık sorun değil

Yeşilli: İdrar kaçırma rahatsızlığı artık sorun değil

Karabük'te bulunan özel hastanede üroloji uzmanı olarak görev yapan Doç. Dr. Çetin Yeşilli çocuk, erkek ve kadınlarda altına kaçırma rahatsızlığı ameliyatlarının günümüzde kısa bir sürede yapıldığını söyledi.

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Çetin Yeşilli, uzmanlıktan sonra özellikle çocuk ürolojisi yönünde Avrupa ve Amerika'da çeşitli eğitimlerde bulunduğunu belirterek, "İdrar kaçırma her yaşta ve her insanda toplumumuzda sıkça görülen bir rahatsızlıktır. Özellikle çocuklarda 5 yaşına kadar idrar kaçırma normal bir durumdur. Eğer bir çocukta 5 yaşını doldurmasına rağmen daha hala idrar kaçırma varsa bu çocuğumuzu bir üroloji uzmanına götürüp tetkik yaptırılmasında yarar vardır. Genel de anatomik bir sonuçlar vardır. Yeni bir kardeş gelmesi, aile içindeki geçimsizlikler, huzursuzluklar gibi durumlar tetikleyici rol oynar. Eğer çocuğumuz 5 yaşını geçirmesine rağmen gece veya gündüz idrar kaçırma varsa mutlaka bir çocuk üroloğuna müracaat etmesinde fayda vardır. Bazen bunun altında bazı anatomik bozukluklar da çıkabilir. Mesaneden böbreğe idrar kaçışları olabilir, böbrek darlığı olabilir, enfeksiyon sorunlar olabilir. Bunların erken teşhis ve tedavisi çocuğumuzun hem hayatını hem de böbreklerini kurtaracaktır."

YETİŞKİLERDE DURUMUN DAHA FARKLIDIR

Bu rahatsızlığın yetişkin kadın ve erkeklerde daha farklı olduğunu belirten Yeşilli, sözlerini şöyle devma etti: "Kadınlarımızda idrar kaçırma daha çok enfeksiyonlara, yaşlılığa, çok sayı da ve zor doğumlara, şeker hastalığına bağlı olarak idrar kaçırma rahatsızlığı görülür, teşhisi ve tedavisi kolay. İlaç tedavisi gündemde var ama ilaç tedavisinden sonuç alınmazsa ameliyat ile tedavi yapmaktayız. Bu anlamda da yüzde 85 tam başarı söz konusudur. Bu hastalar şunu iyi bilirlerki rahatsızlıklarında yüzle 50 iyileşme bile onların hayatların da çok olumlu etki yapacaklar ve hasta bezi kullanmaktan kurtulmuş olacaklardır. Erkeklerde ise daha çok prostat ameliyatlarından sonra idrar kaçırmalar olabilmekte, tabi bunun yanısıra yaşlılığa, diyabete, beyin fonksiyonlarının yavaşlamasına, enfeksiyonlara bağlı olarak görülebilir. Sebep ne olursa olsun bu hastalıkların tedavisi mümkündür. Yeterki erken müracaatlarını yapsınlar. İlaç tedavisinin olamayacağı bir durum da bu hastalarımızı cerrahi yöntem uygulayarak tedavilerini yapmaktayız."

Yeşilli, idrar kaçırma sorunu yaşayan hastaların doktora götürülmemesini ise büyük bir hata olarak değerlendirdi.

Özellikle 50 yaşını geçmiş erkeklerde görülen prostat rahatsızlığından korkulmaması gerektiğini belirten
Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Çetin Yeşilli, açıklamalarını şöyle tamamladı: "Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde 50 yaşını geçmiş erkeklerde görülen prostat sorunu veya rahatsızlığı; sık tuvalete çıkma isteği, tam boşaltamama isteği, geceleri sık idrara çıkma isteği, idrar yaparken zorlanma, yanma ve ızdırap çekme gibi sorunlar ve şikayetler varsa prostat kanseri veya iyi huylu büyümesi olsun tedavisi yapılması lazımdır. Artık prostat da lazer tedavileri gündemde. Bizim ülkemiz tıp alanında dünya ile yarışacak düzeyde. Her türlü modern teşhis ve tedavileri mümkündür." CİHAN
<< Önceki Haber Yeşilli: İdrar kaçırma rahatsızlığı artık sorun değil Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER