Yetiştirme yurtlarındaki şiddet iddiası TBMM gündeminde


CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtlarındaki şiddet iddiasını TBMM gündemine taşıdı.

Tanrıkulu, son 5 yılda Türkiye'deki Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne ve diğer kamu tüzel kişilerine bağlı çocuk yuvaları, çocuk evleri, yetiştirme yurtlarında kurum çalışanları tarafından kötü muamele, cinsel istismar ve tecavüze maruz kalması sonucu hamile kalan kişilerin sağlıksız koşullarda kürtaja zorlandığı ve kabul etmediklerinde ise hamileliklerinin şiddet uygulanarak sonlandırıldığı iddialarının doğruluğunu TBMM gündemine getirdi. CHP'li Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na yazılı cevaplaması talebiyle şu soruları yöneltti: "- 2010-2015 yılları arasında Türkiye'de iller bazında kaç tecavüz vakası yaşanmıştır? Tecavüz mağduriyeti sonrası yaşanan doğum sayısı nedir?

- Tecavüz mağdurlarının doğum ile ilgili sağlık masrafları kim tarafından karşılanmıştır?

- Tecavüz mağdurlarından kürtaj talebinde bulunanların sayısı nedir? Talebi reddedilenlerin sayısı nedir?

- İstenmeyen gebeliğin önlenmesine yönelik yapılan eğitim, bilinçlendirme çalışmaları var mıdır? Varsa nelerdir?

- Kürtaj politikası Avrupa Birliği Standartları ile uyumlu mudur?

- 2010-2015 yılları arasında illere göre kürtaj sayısı nedir?

- Kürtaj olan kişilerin bilgileri saklanmakta mıdır?

- 2010-2015 yılları arasında Türkiye'deki Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne ve diğer kamu tüzel kişilerine bağlı çocuk yuvaları, çocuk evleri, yetiştirme yurtlarında meydana gelen kötü muamele, cinsel istismar ve tecavüz vakalarının sayıları yıllara ve illere göre nedir?

- 2010-2015 yılları arasında Türkiye'deki Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne ve diğer kamu tüzel kişilerine bağlı çocuk yuvaları, çocuk evleri, yetiştirme yurtlarında kötü muameleye, cinsel istismara ve tecavüze maruz kalan erkek çocuk ve gençlerin sayıları yıllara ve illere göre nedir?

- 2010-2015 yılları arasında Türkiye'deki Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne ve diğer kamu tüzel kişilerine bağlı çocuk yuvaları, çocuk evleri, yetiştirme yurtlarında kötü muameleye, cinsel istismara ve tecavüze maruz kalan kız çocuk ve gençlerin sayıları yıllara ve illere göre nedir?

- 2010-2015 yılları arasında Türkiye'deki Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne ve diğer kamu tüzel kişilerine bağlı çocuk yuvaları, çocuk evleri, yetiştirme yurtlarında kurum çalışanları tarafından kötü muamele, cinsel istismar ve tecavüze maruz kalması sonucu hamile kalan kişi sayısı yıllara ve illere göre nedir? Bu duruma sebep olan kurum çalışanları hakkında yasal inceleme başlatılmış mıdır? Bu kişiler hala aynı görev yerlerinde devam etmekte midir?

- Son 5 yılda Türkiye'deki Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne ve diğer kamu tüzel kişilerine bağlı çocuk yuvaları, çocuk evleri, yetiştirme yurtlarında kurum çalışanları tarafından kötü muamele, cinsel istismar ve tecavüze maruz kalması sonucu hamile kalan kişilerin sağlıksız koşullarda kürtaja zorlandığı ve kabul etmediklerinde ise hamileliklerinin şiddet uygulanarak sonlandırıldığı iddiası doğru mudur? İddia doğru ise sorumlular hakkında yasal işlem uygulanmış mıdır? Uygulanmamışsa, gerekçesi nedir?

- AKP Hükümetleri döneminde kadınların uğradığı cinsel saldırı ve tecavüz vakalarının sayısı yüzde 400, kadın cinayetleri ise yüzde 1400 oranında artmıştır. Bu dönemde Türkiye Dünya Toplumsal Cinsiyet Eşitliği endeksinde 142 ülke içinde 125. sırada yer almıştır. Evlilik dışı ilişkilerden doğan kaç çocuk cinayet sebebiyle hayatını kaybetmiştir?

- Türkiye'de 2016 yılından itibaren kürtaj yaptıran ya da yaptırmak zorunda kalan kadınlar 5 deve, altın ve gümüş (212 gram altın) karşılığında ceza tazminatı mı ödeyecektir?

- Türkiye'de 2016 yılından itibaren hatayla da olsa düşük yapanlara ceza mı uygulanacaktır?" CİHAN
<< Önceki Haber Yetiştirme yurtlarındaki şiddet iddiası TBMM gündeminde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER