YGS ile ilgili skandal detay

ÖSYM’nin, hukuku hiçe sayarak YGS sorularının yüzde 20’sini yayınlamasına ilişkin tartışma devam ederken, dün sosyal medyada paylaşılan bir fotoğraf ortalığı karıştırdı.

YGS ile ilgili skandal detay

Fotoğrafta, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın yayımlanmayan sorularının bir kısmı yer aldı. Söz konusu görüntü, sosyal medyada kısa süre içerisinde yayıldı ve ÖSYM’ye eleştiriler yöneltildi. Bunun üzerine açıklama yapan ÖSYM, görüntünün sınav salonundan çıkarılan bir kitapçık veya kitapçıktan kopartılan bir bölüme ait olduğunu belirtti. Ayrıca, yazdıkları görüşler sebebiyle bazı Twitter kullanıcılarını engelledi.

Geçtiğimiz pazar yapılan YGS’ye ait soru kitapçığına ait bazı görüntüler, dün sosyal medya hesaplarından paylaşıldı. Bu paylaşımlar, soruların sınavdan önce bazı kişilere sızdırıldığı iddialarını gündeme getirdi. Sınav sorularından bir kısmının çalındığını doğrulayan ÖSYM, konuyla ilgili açıklama yaptı. Görüntülerin sınav öncesi ve sınav sırasında alınmış olmasının ihtimal dışı olduğu savunulan açıklamada, şöyle denildi: “2015-YGS ile ilgili olarak, sosyal medya üzerinden paylaşılan soru kitapçığı sayfasına ait görüntü, sınavdan çıkan bir adayın sınav kurallarına aykırı olarak sınav sonrasında sınav salonundan çıkardığı bir kitapçık veya kitapçıktan koparmak suretiyle dışarı taşıdığı bir bölümüne aittir. Söz konusu sayfa görüntüsünün sınav öncesi ve sınav sırasında alınmış olması ihtimal dışıdır.” ÖSYM, daha sonra Twitter üzerinden yaptığı açıklamalarda 2015-YGS matematik sorularının, sınava giren bir yayınevi sahibi tarafından el yazısı ile sosyal medyada paylaşıldığını, söz konusu yayınevi ve benzer paylaşımlar hakkında adli işlem başlatıldığını bildirdi.

YGS sorularının nasıl dışarı çıkarıldığını bulmak için çalışma yapan ÖSYM, kurumun sosyal medya hesaplarını takip eden kullanıcılarından bazılarını ise ‘provokasyona sebep oldukları’ gerekçesiyle engelledi. ÖSYM hakkında olumsuz paylaşımda bulunmayan Twitter takipçileri de @OSYMbaskanligi hesabına erişimlerinin engellendiğini ifade etti. Ancak ÖSYM’ye seslerini duyuramayan takipçiler, duruma tepki gösterdi. Kanal D sunucusu İrfan Değirmenci, kuruma hakaret etmediğini, basit bir soru sorduğu için @OSYMbaskanligi adresine erişiminin engellendiğini dile getirdi.

‘Soruların tamamı yayınlansaydı, bu gürültü kopmayacaktı’

Eğitimciler de ÖSYM’nin aldığı sıkı önlemlere rağmen yaşanan olayı zafiyet olarak nitelendirdi. Eğitimci Turgay Polat, “Bu, bir kopya olayı değil; bir adayın çıkıp ÖSYM’ye meydan okumasıdır. Bu soruları gereksiz yere saklama derdine düşülürse, ÖSYM’ye meydan okumak için de bir aday çıkar ve bunu yapar. Bence durup bunun üzerine düşünmek gerekir. 2 milyon adayın isteğine inat edip açıklamamak yerine paylaşmak lazım.” dedi. Bir aday sınav kitapçığından bölümü alıp rahatlıkla götürebiliyorsa, başka şeyleri de sınav salonuna sokup çıkartabileceğini belirten Aktif Eğitimciler Sendikası Başkanı Osman Bahçe de şöyle konuştu: “ÖSYM konunun üzerine gitmeli. Faillerini bulup gerekeni yapmalı. Soruların tamamı yayınlanmış olsaydı, adaylar böyle bir girişimde bulunmaz ve bu gürültü kopmazdı.”
<< Önceki Haber YGS ile ilgili skandal detay Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER