'Yılda 4 bin kişi böbrek beklerken hayatını kaybediyor'

'Yılda 4 bin kişi böbrek beklerken hayatını kaybediyor'

DENİZLİ (CİHAN)- Denizli Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Davut Akın, yılda yaklaşık dört bin kişinin böbrek beklerken hayatını kaybettiğini söyledi. Dünya Böbrek Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Akın, "Halen dünyada bulaşıcı olmadığı halde hızla yayılan hastalıklardan biri olan kronik böbrek hastalığı (KBH) ile mücadele eden kişi sayısı, ülkemizde 67 bin civarında. Bunların sadece 9 bin 500 civarı böbrek nakli olabiliyor. Geriye kalan tüm böbrek hastaları da ne yazık ki organ naklinde sıra beklemekteler. Yine yılda yaklaşık 3–4 bin kişi, böbrek yetmezliğinden hayatını kaybetmektedir. Böbrek yetmezliğinde ömrü uzatan, hayat kurtaran en önemli unsurun böbrek nakli olduğunu söyleyebiliriz." dedi.

Bütün insanların organ bağışında bulunması ve bu konuda gerekli özeni göstermelerini belirten Uzm. Dr. Akın, "Önlenebilir bir hastalık olan kronik böbrek hastalığına hipertansiyon, obezite ve şeker hastalığı eşlik ediyor. Kronik böbrek hastalığıyla temelde tuz kullanımının azaltılması, fazla kiloların verilmesi, tansiyonun ve kan şekerinin kontrol altında tutulması, sağlıklı beslenme ve egzersiz gibi sağlıklı seçimler benimsenerek mücadele edilebilir." diye konuştu.
Özellikle yüksek riskli kişilerin böbrek hastalığı açısından taranması gerektiğini kaydeden Akın, "Diyabet ya da hipertansiyonu olan, şişman ya da sigara içen, 50 yaşın üzerindeki kişilerle ailesinde böbrek hastalığı, diyabet ya da hipertansiyon öyküsü olanların mutlaka taramadan geçmesi gerekir." şeklinde konuştu.

Özellikle erken evre böbrek hastalığı olanlarda, önleyici girişimlerle ilerlemesinin durdurulabileceği ya da yavaşlatılabileceğinin altını çizen Akın, şunları kaydetti: "Kan basıncı ölçümünü de içeren iyi bir muayene yanında basit bir idrar ve kan analiziyle böbrek hasarı olup olmadığı anlaşılabilir. Zamanında önlem alabilir ve bu yüksek riskli grubu erken teşhisle saptayabilirsek, böbrek yetmezliğinin ilerlemesi yavaşlatılabilir veya durdurulabilir. Bu yüzden bu gibi hasta grubunun, mutlaka bir nefroloji hekimince takip edilmesi şarttır. Böylece son dönem böbrek yetmezliğine ulaşacak hasta sayısı azaltılabilir." CİHAN
<< Önceki Haber 'Yılda 4 bin kişi böbrek beklerken hayatını kaybediyor' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER