Yıldırım Beyazıt'tan yaşayan ünlü Kazak şair Oljas Süleymenov'a Fahri Doktora

Yıldırım Beyazıt'tan yaşayan ünlü Kazak şair Oljas Süleymenov'a Fahri Doktora

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Senatosu, Türk dünyası üzerine 50 yıldır araştırmalar yapan Kazakistan'ın dünyaca ünlü Türkçü şair, yazar, dilbilimci, sinemacı, büyükelçi, UNESCO Daimi Temsilcisi Oljas Süleymenov'a Fahri Doktora unvanı verdi.

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçiliği'nde düzenlenen törene; ev sahibi Büyükelçi Canseyit Tüymabayev'in yanı sıra, aynı zamanda 80 yaşını kutlayan Oljas Süleymenov, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düysen Kaseyinov, Kırgızistan Büyükelçisi İbragim Junusov, öğretim üyeleri katıldı.

Mayıs 1936 yılında Almatı'da doğan ünlü şair Süleymenov'un öz geçmişinin okunmasının ardından Büyükelçi Canseyit Tüymabayev açılış konuşmasında konuklarına teşekkür etti. İlişkilerin daha da güçlenmesi için yapılması gereken çalışmalardan söz eden Tüymabayev, büyük şairler, devlet adamları, bilim adamlarının asırdan asıra yaşayacaklarından söz etti.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, üniversite senatosunun, SSCB döneminden bu yana Kazak-Türk kültürünün gelişmesine önemli katkısı olan Kazakistan'ın milli şairi üstat Oljas Süleymenov'a Fahri Doktora unvanı vermekten duydukları gurur ve mutluluğu aktardı.

Kazakistan'ın dünyaca ünlü milli şairi Oljas Süleymenov ise fahri doktora ve diğer ödüllerin takdiminden sonra yaptığı konuşmada, şunları söyledi: "50 yılı aşkındır eski Türk dünyası ile ilgileniyorum, Türk dili üzerine araştırmalar yapıyorum. Sümer, Mısır, Çin medeniyetinden devamlı araştırmalar yapmaktayım. Bu çalışmalar dolayısıyla SSCB döneminde cezalandırılmış da oldum fakat her şeye rağmen ben bu çalışmalara devam etmekteyim. Önümüzdeki günlerde bu konularda güzel çalışmaları önünüze koyacağım. Bu güzel ödülleriniz şu andaki bitmek üzere olan çalışmalarımı da hızlandıracak. Sizleri sevdiğimi sizlerin şahıslarında tüm Türk halklarını ve Türkiye sevdiğimi söylüyor ve Türk halkının birliğini temenni ediyorum."



CİHAN
<< Önceki Haber Yıldırım Beyazıt'tan yaşayan ünlü Kazak şair Oljas... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER