Yılmaz: Bölgemizde hiçbir ülkenin nükleer silaha sahip olmasından yana değiliz


Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İran'dan Türkiye'ye belli yıllarda 2 milyon kişiye yakın turistin geldiğini, onları misafir ettiklerini ama Türkiye'den İran'a yeterince turist gitmediğini söyledi. İran'a yönelik ambargoların kalkmış olmasından Türkiye Cumhuriyeti olarak büyük bir memnuniyet duyduklarını belirten Yılmaz, "Aslında uluslararası toplum, ülkemizin uzun yıllardır savunduğu noktaya gelmiş durumda. Biz öteden beri şunu söylüyoruz: Bölgemizde hiçbir ülkenin nükleer silaha sahip olmasından yana değiliz." dedi.

İran Büyükelçisi Alireza Bikdeli, İran İslam Devrimi'nin zafere ulaşmasının 37. yıl dönümü (Milli Gün) nedeniyle Ankara'da bir resepsiyon düzenledi. Aynı zamanda Ankara'daki görevi sona eren Bikdeli'nin veda resepsiyonu niteliği de taşıyan gecede konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, bölgenin iki önemli gücü olarak Türkiye ve İran'ın ilişkilerini önümüzdeki dönemlerde çok daha üst düzeye taşımalarını temenni ettiğini kaydetti. İran ve Türkiye'nin toplam nüfusunun 160 milyona yakın olduğunu, satın alma gücü açısından iki ekonomi birlikte düşünüldüğünde 2 trilyon doların üzerinde büyüklüğün ortaya çıktığını belirten Kalkınma Bakanı, "Bu iki ülke arasında oluşacak işbirlikleri, hem iki ülkenin refahı ve istikrarı için önemli hem bütün bölgemizin refahı ve istikrarı için kritik bir öneme sahip. Son 10-15 yılda ticaretimizde önemli gelişmeler oldu. Ama ekonomilerimizin büyüklüğünü düşündüğümüzde bu son derece yetersiz. Önümüzdeki dönemde bir taraftan İran'a uygulanan ambargoların ortadan kalkmasıyla, diğer taraftan son dönemlerde imzaladığımız tercihli ticaret anlaşmamızın etkisiyle, ticaretimizin çok daha üst düzeye çıkmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Ticaretin yanı sıra karşılıklı yatırımların arttırılmasının ve turizm başta olmak üzere bütün alanlarda ekonomik ilişkilerin gelişmesinin herkesin ortak temennisi olduğunun altını çizen Yılmaz, "Bu vesileyle şunu da söylemek isterim: İran'dan Türkiye'ye belli yıllarda 2 milyona ulaşan turistler geldiler, misafir ettik onları. Ama Türkiye'den İran'a yeterince turist gitmiyor. Burada İran'ı daha iyi tanımamız lazım. İran'a da Türkiye'den daha fazla turist gitmesini temenni ediyoruz." şeklinde konuştu. Yılmaz, "Ben görevim gereği İran'a defalarca seyahat ettim. İran'ın ne kadar büyük bir kültürel birikime ve geleneğe sahip olduğunu yerine görmek gerçekten farklı bir duygu." diye ekledi.

Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: "İran İslam Cumhuriyeti'ne dönük ambargoların kalkmış olmasından Türkiye Cumhuriyeti olarak büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Aslında uluslararası toplum ülkemizin uzun yıllardır savunduğu noktaya gelmiş durumda. Biz öteden beri şunu söylüyoruz: bölgemizde hiçbir ülkenin nükleer silaha sahip olmasından yana değiliz. Ama bütün ülkelerin de nükleer enerjinin barışçıl kullanımı konusunda sonuna kadar hak sahibi olduğunu düşünüyoruz. İki komşu ve dost ülke olarak bundan sonra da zor zamanda ve geniş zamanda bir arada olmaya devam edeceğiz. Farklılıklarımız olan hususlarda da daha fazla diyalogla, daha yakın çalışmayla ortak noktalara gelmeyi de elbette diliyoruz."

BİKDELİ BİZİM BÜYÜKELÇİMİZ GİBİ GÖREV YAPTI

Konuşmasında Ankara'daki görevi sona eren Bikdeli'ye de teşekkür eden Bakan Yılmaz, "Sayın Bikdeli'ye önümüzdeki dönemlerde alacağı görevlerde başarılar diliyorum. Çok iyi bir işbirliği yaptık. Kendisi adeta bizim bir büyükelçimiz gibi görev yaptı. Bundan sonra da Türkiye-İran ilişkilerine katkıda bulunmasını temenni ediyorum." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber Yılmaz: Bölgemizde hiçbir ülkenin nükleer silaha sahip... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER