Yoğurtta bulunan 'tirozin' hafızayı güçlendiriyor


Uzmanlar, okul öncesi çocukların hafızalarının güçlenmesini sağlayacak besin tüketilmesi gerektiğini belirterek özellikle yoğurdun içerisinde bulunan tirozin isimli maddenin hafızayı güçlendirdiği vurguladı.

Beslenme Danışmanı Dr. Gönül Ateşsaçan, okul öncesi çocukların dikkat dağınıklıklarına karşı ve hafızalarının güçlenmesini sağlayacak besinler hakkında bilgiler verdi. Ateşsaçan, Özellikle yoğurdun, içinde bulunan tirozin isimli madde sayesinde hafızalarının daha da güçleneceğini belirtti.

Dikkat dağınıklığı ve yorgunluk nedeni olan demir eksikliği özellikle ergenlik çağındaki kızlar için büyük sorun olduğunu ifade eden Ateşsaçan, "Yüksek oranda demir içeren yağsız kırmızı et haftada 2-3 kez tüketilmeli. Beyin hücrelerini geliştirip hafızanın güçlenmesini sağlayan kolin maddesi içeren yumurta haftada 3 kez sabah omlet veya haşlanmış olarak yenilmeli. Stres ve sinirlerin yatışmasını sağlayan ve içerdiği magnezyum ile kasların gevşemesini sağlayan Ispanak, badem, ayçekirdeği, soya fasulyesi, rafine edilmemiş tahıllar, tam tahıllı ekmek, balık ve tavuk eti, peynir, yumurta, patates ve portakal doğal magnezyum kaynaklarıdır. Çilek ve yaban mersini hafıza güçlendirici etki yapan ve öğrenmeyi kolaylaştırır. Özellikle ergenlik dönemindeki çocuklar için sorun olan stres, endişe, sıkıntı durumunu giderecek B1 ve B3 vitamini içeren bezelye haftada 1 kez yenilmelidir. Her hücre için gerekli olan yaşam kaynağı su, beyin gelişimi ve normal çalışması için çok önemlidir. Günde yaklaşık 1.5 litre su içilmelidir." dedi.

Ateşsaçan, tüketilmesi gereken besinler hakkında şu bilgileri verdi:

"Çilek: İçeriğindeki fisetin maddesi hafıza kaybının etkilerini azaltıp, bunamayı geciktirir.

Bitter çikolata: Magnezyum ve antioksidan içeriğiyle beyne oksijen taşıyarak daha aktif çalışmasını sağlar

Yoğurt: İçinde bulunan tirozin isimli madde hafızayı güçlendirip, beyni uyarır

Fasulye: Lif ve protein bir arada özellikle çocuklarda zekayı açıyor

Kırmızı ve turuncu renkli sebzeler: Özellikle domates, havuç ve kırmızı biberde bulunan antioksidan beynin daha uzun süre sağlıklı kalmasını sağlıyor

Lahana: Stressiz öğrenmeyi sağlar.

Üzüm suyu: Dopamin salgılanmasını arttırarak problem çözme yeteneğini geliştiriyor.

Odaklanma için de ceviz, fındık, fıstık gibi sinirleri kuvvetlendiren yiyecekler tüketilmeli."
CİHAN
<< Önceki Haber Yoğurtta bulunan 'tirozin' hafızayı güçlendiriyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER