YÖK Pedagojik Formasyon için kontenjanları açıkladı!

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı pedagojik formasyon programı için kontenjanları belirledi...

YÖK Pedagojik Formasyon için kontenjanları açıkladı!

Bu dönem pedagojik formasyon programı açma yeterliliğine sahip üniversitelere tahsis edilen kontenjanın toplam 15 bin olarak belirlendiğini duyuruldu.

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı, halen yürütülmekte olan Pedagojik Formasyon Programlarının lisansüstü düzeyde uygulanması konusunda Öğretmen Yetiştirme Çalışma Grubu’nca çalışmalar yapıldığını belirterek, bu dönem pedagojik formasyon programı açma yeterliliğine sahip üniversitelere tahsis edilen kontenjanın toplam 15 bin olarak belirlendiğini duyurdu.

Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programları hakkındaki yazılı açıklamada YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılan yazışmalar sonucunda, başta eğitim fakülteleri olmak üzere istihdam sıkıntısı çekilen bazı programların kontenjanlarında tedrici olarak bir azaltmaya gidilmesi ve ikinci öğretim programlarının da tamamen kapatılması konusunda bir mutabakat oluştuğu hatırlatıldı.

Bu bağlamda, Mili Eğitim Bakanlığınca (MEB) hazırlanan Öğretmen Strateji Belgesi üzerindeki çalışmaların devam ettiği, öte yandan Bakanlığın öğretmen atamasının yaptığı pek çok alanda ihtiyacın çok üstünde öğretmen adayının atanma talebinde bulunduğuna dikkat çekildi. YÖK’ün yükseköğretimi planlama görevinden hareketle, gelecekle ilgili olarak popülist yaklaşımlardan uzak şekilde olabildiğince rasyonel planlamalar yapmayı şiar edindiği belirtildi.

YÖK açıklamasında, “İsteyen hemen herkese pedagojik formasyon belgesi vermek suretiyle gençlerimizi gereksiz bir beklenti içine sokmak da doğru bir yaklaşım değildir." denilerek, önümüzdeki dönemde daha nitelikli öğretmen adayları yetiştirmek için öğretmen yetiştirme programlarıyla ilgili bazı güncellemelerin yapılması düşünüldüğü kaydedildi.

Yükseköğretim programlarından mezun olanlar için açılan Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programlarının sürdürülmesi konusunda da yoğun talepler geldiğine işaret edilen açıklamada şunlar yer aldı: “Kurulumuz, bu konudaki nicelik yani kemiyet ile nitelik yani keyfiyet ikileminde tercihini ‘kalite ve nitelikten’ yana yapmaktadır.

Bu nedenlere bağlı olarak halen yürütülmekte olan Pedagojik Formasyon Programlarının lisansüstü düzeyde uygulanması konusunda Öğretmen Yetiştirme Çalışma Grubumuzca çalışmalar yapılmaktadır. Öğretmen Strateji Belgesi de bize bu konuda yol gösterici olacaktır. Söz konusu çalışmalar sonuçlanıncaya kadar bu programların istihdam odaklı olarak daha sınırlı bir kontenjanla uygulanmasına karar verilmiştir. Bu dönem, pedagojik formasyon programı açma yeterliliğine sahip üniversitelere tahsis edilen toplam kontenjan 15 bin olarak belirlenmiş olup söz konusu kontenjanın alanlara göre dağılımı, talep ve istihdam dengesi de gözetilerek üniversitelerin ilgili kurulları tarafından yapılacaktır.”

CİHAN


<< Önceki Haber YÖK Pedagojik Formasyon için kontenjanları açıkladı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER