Yolsuzlukla mücadele sıralamasında Almanya yükseldi, Türkiye geriledi


Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün (Transparency International) yayınladığı 2015 yolsuzlukla mücadele raporuna göre Almanya 81 puanla iki basamak yükselerek 168 ülke arasında 10. sırayı aldı. Türkiye ise 41 puanla ile 66. sıraya geriledi.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü, 168 ülkeyi kapsayan incelemesinde yolsuzluğun en az olduğu ülkenin Danimarka olduğunu belirledi.100 üzerinden 97 puan ile birinci olan Danimarka'yı 89 puan ile Finlandiya ve İsveç takip ediyor. Almanya ise 10. sırada yer aldı.

KUZEY KORE VE SOMALİ EN KÖTÜSÜ

2015 yılında yolsuzluğun en çok görüldüğü ülkelerin Kuzey Kore, Somali ve Afganistan olduğu belirlendi. Bir önceki yıla göre yolsuzlukta artışın en fazla olduğu ülkelerin ise Afganistan ve Sudan olduğu ifade edildi. Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün listesindeki 168 ülkenin üçte ikisinin puanının 50'den aşağıda olması dikkat çekiyor. Örgütün endeksine göre 100 puan o ülkede yolsuzluk olmadığını ifade ederken, sıfır puan ise yolsuzluğun en çok rastlandığı anlamına geliyor.

ALMANYA YOLSUZLUKLA MÜCADELEDE HIZ KESMEMELİ

Almanya'nın bu listede iki basamak yükselerek 10. sırada olmasının yolsuzlukla mücadelede rehavete sevk etmemesi gerektiğini söyleyen Uluslararası Şeffaflık Örgütü Almanya Başkanı Prof. Dr. Edda Müller, Almanya'nın geçen yıl yolsuzlukla mücadele kapsamında bazı yasal değişiklikle yaptığına dikkati çekti. G20 ülkeleri arasında ikinci sırada yer alan Almanya, Avrupa Birliği ülkeleri arasında ise beşinci sırada bulunuyor. Prof. Müller, Almanya'da geçtiğimiz yıl siyasetçilerin politikayı bırakıp iş dünyasına geçişte bekleme sürelerinin artırılması ve sağlık sektöründe yolsuzlukla mücadele yasasını örnek çalışmalar olarak nitelendirdi. Başkan Müller, Volkswagen'de çıkan skandala da dikkat çekerek tedbirlerin artırılmasını istedi.

TÜRKİYE'NİN DURUMU KÖTÜLEŞTİ

Yolsuzluk puanlamasında Türkiye durumu kötüleşen ülkeler sınıfında yer aldı. Uluslararası Şeffaflık Örgütü raporuna göre 2015'de en fazla kötüye giden Avrupa ülkelerinin Türkiye, Macaristan, İspanya ve Makedonya olduğu ifade edildi. Çek Cumhuriyeti, Ruanda, Hollanda, Avusturya, Ürdün ve Namibya yolsuzlukla mücadelede başarı kaydeden ülkeler olarak kayıtlara geçti. Örgüt, silahlı çatışmaların yaşandığı ülkelerde yolsuzluğun daha çok görüldüğüne dikkat çekiyor. Afganistan, Irak gibi ülkelerin yeniden imarı için bağışlanan yardımların çalındığı ve yolsuzluğun barışçıl adımlara engel olduğunun ifade edildiği raporda, iç savaşın yaşandığı ülkelerde devlet kurumlarının güçlenemediği ve bunun yolsuzluğun artışına sebebiyet verdiği kaydedildi. CİHAN
<< Önceki Haber Yolsuzlukla mücadele sıralamasında Almanya yükseldi,... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER