Yozgat ev sahipliğinde basın sektörünün sorunları konuşuldu

Yozgat ev sahipliğinde basın sektörünün sorunları konuşuldu

Yozgat Gazeteciler Cemiyeti (YGC) tarafından düzenlenen 'İç Anadolu Yerel Medya Toplantısı' Yozgat ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıda, basın sektörünün sorunları ve çözüm önerileri konuşuldu.

Galata Çamlık Otel'de düzenlenen toplantıya Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi ve Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, İGF Başkanı Adem Alemdar, YGC Başkanı Osman Hakan Kiracı, İç Anadolu Gazeteciler Federasyonu üyeleri, yerel gazete sahipleri ve gazeteciler katıldı. YGC Başkanı Osman Hakan Kiracı, toplantıda yaptığı açılış konuşmasında, basın sektörünün içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıları ve gazetecilerin karşılaştıkları zorluklara değindi.

Kiracı, "Bundan bir ay önce üniversite sınavlarını haber takibi yapmak için Bozok Üniversitesi'ne giden bir meslektaşımız, aynı üniversitede bir akademisyen tarafından yaka paça dışarı çıkarılıyor. Rektörlüğün şikayeti üzerine, Yozgat Cumhuriyet Başsavcılığı'nın takipsizliği ile sonuçlandırılan olayda meslektaşımız emniyette saatlerce sorgulandı. Üniversite mezunu hem de akademisyen unvanlı aydınlarımız, meslektaşlarımızın haber alma özgürlüğünü engellediği gibi emniyette de sorgulanmasına neden olabiliyor. Bu ülkede basın ve haber alma özgürlüğü Anayasa'nın teminatı altında olmasına rağmen hala haber alma özgürlüğümüzün değişmediğini görüyoruz." dedi.

"BİR BUÇUK YILDAN BU YANA OLAYIN FAİLLERİ YAKALANAMIYOR"

Bir gazetecinin, gece evinin önünde tartaklandığını ve olayın üzerinden bir buçuk yıl geçmesine rağmen polisin failleri yakalayamamasına bir anlam veremediğini vurgulayan Kiracı, şöyle devam etti: "Yozgat kent merkezinde bir buçuk yıl önce bir meslektaşımız, gece evinin önünde feci şekilde tartaklandı. Canlı bombaların parçaladığı suçluları, parçalanmış vücutlarından elde edilen delillerle canlı bombanın kimliğine ulaşabildiği kamera sistemlerinden faydalanarak en esrarengiz olayların faillerinin bulunabildiği bu çağda ne hazindirki bizim Yozgat polisi bir buçuk yıldan bu yana olayın faillerini yakalayamıyor. Eskiden Yozgat'ta ve Anadolu'nun herhangi bir köşesinde gazetecilere yapılan saldırılar faili meçhul olaylar arasında yer almazdı, faili meçhul mutlaka yakalanır, yargılanır ve hak ettiği şekilde cezalandırılırdı. Ama bu çağda 2016 Türkiye'sinde bir meslektaşımızı tartaklayan zanlıların hala yakalanamaması ne garip bir durum değil mi? Sorunlarımızın değişmediğinin göstergesi değil mi?"

İç Anadolu Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Adem Alemdar da son yıllarda Türk basınının ikiye bölündüğünü söyledi. Alemdar, şunları kaydetti: "Türkiye'nin en mahrem sırlarını gazetesine basanların, casusluk yapanların basın özgürlüğü diye ortalığı yıktığı bir zamanda yaşıyoruz. Maalesef, Türk basını tam ortadan ikiye bölünmüş vaziyette. Bir kısmı 'Barış, özgürlük' diyerek ülkenin bölünmesini ve yıkılmasını sağlıyor, bir kısmı da 'Türkiye, dünyanın en özgür basınına sahip' diyerek basın özgürlüğünün her şeyi yazmayı gerektirmediğini, basın sorumluluğunun olması gerektiğini savunuyor. Biz ise İç Anadolu Gazeteciler Federasyonu olarak ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olarak bu tartışmaların dışında objektif olarak hem basın özgürlüğünü hem de basın özgürlüğünün bir sınırının olması gerektiğini savunuyoruz."

"YALAN HABER DİYE BİR KAVRAM YANLIŞ BİR KAVRAMDIR. YALAN OLAN ŞEY ZATEN HABER OLMAZ"

Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin ise basının taraf değil tamamen objektif olarak haber yapması gerektiğini vurguladı. Bilgin, "Yalan haber diye bir kavram yanlış bir kavramdır. Yalan olan şey zaten haber olmaz. Günümüzde basın özgürlüğü konusundaki sıkıntılarımız bugün değil geçmişte de vardı. Basın kuruluşlarının özgürlüğünü ekonomik bakımdan özgür olmalarına bağlı. Yandaş ya da diğer kavramların basınla ilişkilendirilmesi çok yanlıştır. Basın tamamen objektif olmalı ve yalnızca doğruları yazması gerekir." diye konuştu.

Konuşmaların ardından, toplantıda yerel medyanın sorunları ele alındı ve çözüm önerileri hakkında fikir alışverişinde bulunuldu. Toplantıya katılan heyet daha sonra Yozgat Belediyesi Nohutlu Tepesi'nde Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, Belediye Başkanı Kazım Arslan, İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Albay Selçuk Yıldırım, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Karacabey ile bir araya geldi. Vali Yazıcı ve Belediye Başkanı Kazım Arslan da burada yaptıkları kısa konuşmada gazeteci cemiyet başkanları ile bir arada olmaktan dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi.

CİHAN
<< Önceki Haber Yozgat ev sahipliğinde basın sektörünün sorunları... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER