YPG için savaşan Kanadalı eski asker Avustralya'da gözaltına alındı


Suriye'de YPG'ye katılarak IŞİD'e karşı çatışmalara giren ve daha önce Kanada ordusunda görev yapan Robert Somerville, Avustralya'nın Brisbane Havaalanı'nda gözaltına alındı. Yetkililer, Avustralya vizesi iptal edilen Somerville'nin ülkeden sınır dışı edileceğini belirtti.

Kanadalı Robert Somerville'in, daha önce YPG saflarında Suriye'de çatışmalara katılan ve Queensland'a yaşayan arkadaşı Avustralyalı Ashley Dyball'ı ziyarete gittiği ifade edildi. Ülkeye girişinde gümrük polisleri tarafından sorgulanan Somerville'nin, önceki yıllarda, Suriye'de YPG isimli milislerin safında IŞİD'e karşı çatışmalara girdiği aktarıldı.

Somerville gözaltında tutulduğu Brisbane göçmen kampında, ABC'ye yaptığı açıklamada, "Saatlerce sorgulandıktan sonra, Avustralya vizemin iptal edildiğini söylediler. Nedeni ise orada YPG ile birlikte savaşan yabancı askerlere verilen Kürtçe ismimi söylememiş olmam." dedi.

Ancak Avustralya'da gözaltına alınan Somerville'in Melbourne merkezli avukatı Jessie Smith yaptığı açıklamada, "Müvekkilimin gözaltına alınma nedeni henüz tam olarak netleşmedi. Siyasi içerikli bir söylenti ya da şüpheli bir durum olabilir. Somerville, bir üst mahkemeye giderek sınır dışı edilmesine itiraz edebilir. Ayrıca bir grup insan hakları avukatı müvekkilimin davasını inceliyor." dedi.

Somerville'in Queensland'da yaşayan babası Richard Somerville ise oğlunun tutuklanmasına tepki gösterdi. Sınır Koruma polisinin kendisini aradığını ve Avustralya'da kimin yanında yaşayacağını sorduğunu belirten Richard Somerville, "Bana oğlumun tutuklandığını söylemediler. Eğer Kanada'da bir Avustralya vatandaşı bu şekilde tutuklanmış olsaydı şoke olurdum. Ona bir suçlu gibi muamele ettiler." dedi.

Richard Somerville sınır dışı edilecek olan ve 20 yıldan bu yana görmediği oğlunun bir daha asla Avustralya'ya giremeyebileceğini ifade etti.

Öte yandan Avustralyalı yetkililer, Ortadoğu ülkelerine giderek, bu yabancı ülkelerde savaşanların Avustralya'ya girişlerinde sorgulandıklarını ve haklarında resmi işlem yapıldığını kaydetti.

Avustralya'da yeni çıkarılan bir kanuna göre, yabancı ülke topraklarında savaşa ve çatışmaya giren ülke vatandaşları hakkında dava açılıyor. Aynı kanuna göre hapis cezası alabiliyor ya da vatandaşlıkları iptal edilebiliyor. Bu durum müttefiklerle birlikte hareket eden YPG milislerinin tarafında çatışmaya girenler için de söz konusu.

Geçen yıl Suriye'de aynı şekilde YPG milislerine katılmaya giden Jamie Willams isimli Avustralyalı havaalanında tutuklanmış ve hakkında dava açılmıştı. CİHAN
<< Önceki Haber YPG için savaşan Kanadalı eski asker Avustralya'da gözaltına... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER