Yüksek apartmanlar arasında nalbatlık yapıyor


Geçmiş yıllarda en önemli mesleklerden biri olan nalbantlık, gelişen teknoloji ve at, katır gibi hayvanların ulaşımda kullanılmaması nedeniyle birlikte yok olan mesleklerden biri. Binlerce yıl ulaşım ve taşımada kullanılan at, katır, eşek ve öküzlerin ayaklarına çakılan nallar ve bu mesleği icra ettiren nalbant ustaları teknolojiye yenik düştü.

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Fırat Mahallesinde yüksek apartmanlar arasında bu mesleği sürdüren İsmail Önel son ustalarından biri. Uzun yıllardır nalbantlık yapan Önel yaptığı nallarla mesleğini yaşatmaya çalışıyor. Mesleğin gelişen teknoloji karşısında yok olduğunu aktaran İsmail Önel, "Eskiden bu meslek iyiydi. Nalbantlık mesleğinden para kazanıyorduk, şimdi ise para kazanamıyoruz. Bu nedenle de bu meslek bitmek üzere. Bugün yarın bizler de bu mesleği bırakacağız. Eleman da bulamıyoruz. Ekmek parası kazandıramadığı için bu meslek artık tercih edilmiyor. Bu meslek son dönemlerini yaşıyor." dedi.

Atlarını nal çaktırmaya getiren vatandaşlar ise artık nal yapacak usta bulmakta zorlandıklarını, atları halen yük taşımacılığı ve tarla işlerinde kullandıklarını belirttiler. CİHAN
<< Önceki Haber Yüksek apartmanlar arasında nalbatlık yapıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER