Yüksek yargıyı tasfiye kanunu bayram öncesi Meclis’ten geçecek

Yüksek yargıyı tasfiye edeceği gerekçesiyle büyük tepkilere neden olan Danıştay Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören tasarının bayramdan önce TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek kanunlaşması planlanıyor.

Yüksek yargıyı tasfiye kanunu bayram öncesi Meclis’ten geçecek

AKP, bu hedef doğrultusunda Genel Kurul’u normal çalışma süresi olan 3 gün yerine bu hafta en az 5 gün çalıştırmayı planlıyor.

Adalet Komisyonu’nda kavgalı oturumlar sonrası kabul edilen tasarı, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin tamamının görevlerinin sona ermesi, sonrasında ise ‘uygun görülen’ bazı isimlerin yeniden üyeliklere atanmasını öngörüyor. 

Düzenlemeye göre, hakim ve savcı adayları artık sözlü sınava, yani mülakata tabi tutulacak. 

Bu uygulama, hakim ve savcı alımlarında torpil iddialarına neden olacak. 

Düzenlemenin hayata girmesiyle YSK üyelerinin de görevleri sona erecek. CHP, birçok maddesiyle anayasaya aykırı olduğu belirtilen düzenleme için iptal başvurusu hazırlıklarına başladı. 

Ancak düzenlemede, mahkemenin iptal kararı vermesi ihtimaline karşı yeni Yargıtay üyelerinin 5 gün gibi çok kısa süre içinde belirlenmesini öngörüyor. 

AYM kararları geçmişi kapsamadığı için, iptal kararı verilse dahi yeni atanacak Yargıtay üyeleri görevlerini sürdürecek.

Düzenleme, muhalif ticari kuruluşlar için devreye sokulan kayyımlığı dagüçlendirmeyi ve sorumsuz hale getirmeyi öngörüyor. 

Buna göre, kayyımın el koyabileceği suç türleri ve yetkileri artırılırken, kayyımlar devlet koruması altına alınacak.

<< Önceki Haber Yüksek yargıyı tasfiye kanunu bayram öncesi Meclis’ten... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER