Yunan Genelkurmay Başkanı ağır tahrik etti

Yunanistan Genelkurmay Başkanı Apostolakis, savaş uçağıyla adalarımızın üzerinde uçtu. Türk jetleri ise izledi.

Yunan Genelkurmay Başkanı ağır tahrik etti

Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk'ün iddiasına göre, Türk jetleri 11-12-13-14 Nisan’da Ege adaları üzerinde kendi hava sahamızda uçuş yaparken Yunanlılar önleme girişiminde bulundu. Gerilim tırmandı. Bununla yetinmeyen Yunanistan Genelkurmay Başkanı Apostolakis, savaş uçağıyla adalarımızın üzerinde uçtu. Türk jetleri, hükümetten gelen emir nedeniyle yaşananlara seyirci kaldı. 

İzmir, Muğla ve Aydın’a bağlı 17 ada ve bir kayalığı istila eden Yunanistan, Ege’de gerilimi giderek tırmandırıyor. Son olarak 12, 12,13 ve 14 Nisan’da Ege hava sahamızın üzerinde uçuş yapan Türk Hava Kuvvetleri jetlerine, Yunan Hava Kuvvetleri tarafından “önleme girişimi” yapıldı. Adadaki gerilim, Yunanistan Genelkurmay Başkanı Evangelos Apostolakis, F-16 uçağıyla hava sahamızı ihlal etmesiyle iyice tırmandı.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı, adalarımıza asker çıkaran, silah yığınağı yapan, törenler için papaz götüren Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı, Türk makamlarının sessiz kalması, hava sahamızın ihlalini internet sitesinde duyurmaması ve sessiz kalmasını fırsat bilip, olayı daha ileriye taşımaya başladı.

SAVAŞ UÇAĞIYLA GENELKURMAY BAŞKANI UÇTU

Yunanistan Genelkurmay Başkanı Evangelos Apostolakis, gerilimi en üst düzeye çıkaran adım attı. Yunanistan’ın Larissa kentinde bulunan 110. Hava Filo Komutanlığını ziyaret eden Apostolakis uçuş öncesi brifing aldıktan sonra üzerinde isminin yazılı olduğu F-16 Savaş uçağına binerek Ege Denizi üzerinde uçuş yaptı. Yunanistan’a ait Eğriboz Adası ve İpsara Adası’nın üzerinden uçan Apostolakis daha sonra güneye yönelerek Türkiye Cumhuriyeti’ne ait Eşek ve Bulamaç Adalarının üzerinden uçtu ve hava sahamızı 2 mil ihlal etti.

Türk Hava kuvvetleri olaya hemen müdahale etmek istedi. Durum, Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından ilgili bakanlıklara bildirildi. Ancak, hükümet kanadı, Rusya’ya ait uçağın düşürülmesinden sonra başlayan gerilimi dikkate alıp Yunan Genelkurmay Başkanının kullandığı uçağa önlemede bulunulmasını öngördü.

GÖVDE GÖSTERİSİ

Genelkurmay Başkanı’nın hava sahamızı ihlal etmesi, adalarımızın üzerinde uçuş yapması Yunanistan’da önemli bir gündem maddesi oldu. Genelkurmay Başkanının hava sahamızdaki uçuşunu gösteren görüntüler, Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı’nın sitesinde Yunanca olarak yayımlandı ve bu durum “gövde gösterisi” olarak nitelendirildi.

11-14 Nisan 2016 tarihlerinde 4 gün arka arkaya Türkiye Cumhuriyetine ait adalarımızın üzerinden uçan Türk uçaklarına, Yunan savaş uçakları tarafından defalarca önleme yapılırken Apostolakis’in uçağına önleme yapılmaması dikkat çekti. Yunan Genelkurmay Başkanının F-16 savaş uçağı ile Türk hava sahasını ihlal etmesi, Türk Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitelerinde yayımlanmadı.

17 Şubat 2015’de, Ege Denizi üzerinde uçuş yapan eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk’ün uçuş koluna, Yunan Hava Kuvvetleri uçakları tarafından tam 16 kez önleme (it dalaşı) yapılmış ve yapılan önlemelerde Yunan Genelkurmay Başkanlığının resmi internet sitesinde yayımlanmıştı.

Kaynak: Sözcü
<< Önceki Haber Yunan Genelkurmay Başkanı ağır tahrik etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER