Yunanistan kritik referandum için sandık başında!

Yunanistan kritik referandumda kreditörlerin anlaşma şartları için sandık başına gidiyor.

Yunanistan kritik referandum için sandık başında!

Yunanistan, bugün yapılacak kritik referandumda kreditörlerin anlaşma şartları için sandık başına gidecek. Ülke genelinde yaklaşık 10 milyon seçmen, 07.00 - 19.00 saatleri arasında oyunu kullanacak.

Yunan vatandaşları, 41 yıl aradan sonra ülkenin geleceğini yakından ilgilendiren yeni bir referandumda sandık başına gidiyor. 5 ay süren müzakerelerde uzlaşma sağlayamayan hükümet, kreditörlerin sunduğu anlaşma önerisini referanduma götürme kararı almıştı. Yunan halkının acı reçeteye 'evet mi' 'hayır mı' cevabı vereceği merakla bekleniyor. Ülkede 18 yaşına giren 108 bin 871 genç ilk defa oy kullanacak. Yunanistan'da kayıtlı toplam seçmen sayısı 9 milyon 855 bin 29. Seçmenlerin 4 milyon 772 bin 29'u erkek, 5 milyon 82 bin 925'i ise kadın.

İlk tahmini sonuçların saat 21.00'de açıklanması bekleniyor. Referandumun gerçerlilik kazanabilmesi için seçmenlerin en az yüzde 40'ının sandığa gitmesi zorunlu.

REFERANDUM PUSULASI

Yunan halkına sorulacak referandum pusulasındaki metin ise şöyle:

"Yunan halkı, 25.06.2015 tahinde Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu tarafından sunulan ve iki belgeden (Reforms for the completion of the Current Program and Beyond ve Preliminary Debt sustainability analysis) oluşan anlaşma planının kabul edilip edilmemesini oyuyla karar verecek."

Pusulada sorunun hemen sağ tarafında ve üstte "anlaşma önerisini kabul etmeyen" vatandaşlar için şu tercih ibaresi yer alıyor: "Onaylanmıyor/HAYIR". Bu tercihte bulunacaklar, kare kutucuk içerisine "+" işaretini koyacak. "Anlaşma önerisisini kabul edenler" ise "HAYIR" tercih bölümünün hemen altında yer alan "Onaylanıyor/EVET" ibaresinin altındaki ilgili kutucuğa "+" işareti koyarak tercihini yapacak.

ULAŞIMDA YÜZDE 50 İNDİRİM

Referandumda memleketlerine gitmek isteyen vatandaşlara ulaşım indirimi yapıldı. Otobüs, tren ve feribot ile yolculuk yapacaklar için biletler yüzde 50 indirimli olacak. İndirim, 1 Temmuz ila 6 Temmuz tarihleri arasında geçerli olacak. Ülke genelindeki gişelerden ise otomobiller ücretsiz geçebilecek.

Yunanistan'da son referandum, 8 Aralık 1974'te yapılmıştı. Halka monarşi mi demokrasi mi istedikleri sorulmuştu. Halkın yüzde 69,18'i demokratik sisteme 'evet' demiş, yüzde 30,82'si ise krallıktan yana oy kullanmıştı.  CİHAN
<< Önceki Haber Yunanistan kritik referandum için sandık başında! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER