Yunan Meclisi'ndeki ATM'de de para kalmadı


Yunanistan Başbakan Aleksis Çipras'ın referanduma gidilmesi kararı vermesinin yankıları sürüyor. Kreditörlerin Yunanistan'dan talep ettikleri önlemler paketini geri çekebilecekleri iddia edildi. Bu arada vatandaşlar da ATM'lere akın etti. 700 Euro günlük para çekme limitinin olduğu Yunanistan'da parlamento içerisindeki NBG bankasının ATM'sinde de nakit kalmadı

Ağır kemer sıkma önlemleri içerdiği gerekçesiyle AB ve IMF'nin taleplerini referandumda halka soracak olan Çipras'ın kararı bu akşam mecliste saat 19.00'da oylanacak. İktidar ortakları Syriza, ANEL, Yunanistan Komünist Partisi ve ırkçı Altın Şafak'ın referanduma gidilmesini desteklemelerine kesin gözüyle bakılıyor. Yeni Demokrasi, PASOK ve Potami partileri ise referanduma karşı oldukları duyurdu.

SEÇİM DE GÜNDEMDE

Bu arada Devlet Bakanı Alekos Flambouraris, referandumda halka önlemlere evet deyip demediklerinin sorulacağını, konunun başka yöne çekilmemesini istedi. Bakan, halkın AB ve IMF'nin önerdiği acı reçeteye evet demesi durumunda hükümetin istifa ederek ülkenin seçimlere gidebileceğini de söyledi.

Bu arada Yunanistan gündemiyle toplanacak Eurogroup'tan nasıl bir sonucun çıkacağı merak konusu. Kreditörlerin önlemleri geri çekeceklerine ilişkin haberler kadar önlemlerin masada olduğunu vurgulayan haberler de geliyor. Öte yandan AB'li yetkililere göre Atina'nın talep ettiği destek programının birkaç günlüğüne uzatılması önerisinin de çok kolay kabul edilmeyeceği sinyalleri geliyor.

Avrupa Merkez Bankası'nın Yunan bankalarına ilişkin bugün alması beklenen kararlar da merak ediliyor. Yunan bankalarından gelen bilgilere göre nakit çekme sınırlaması kararı alınması halinde yeni sisteme uyum sağlamak için 2-3 güne ihtiyaç duyulacağı belirtiliyor. Bunun da bankaların birkaç gün kapalı kalmasını gerektirebilir. Bu uygulama hükümetin tasarrufunda.

MUHALEFET TEPKİ GÖSTERDİ

Ana muhalefet muhafazakar Yeni Demokrasi, referandum gitme kararına tepki gösterdi. Partinin bugün yaptığı toplantıda bu yaklaşımın eski para birimi 'drahmi' lobisine hizmet ettiği görüşü benimsendi. Parti kaynakları, "Gerçekte Yunan halkına "Euro mu? Drahmi mi?" sorusunun yöneltildiğini ifade etti.

Sosyalist PASOK'un yeni Genel Başkanı Fofi Gennimata, Çipras'ın istifa ederek erken genel seçimlerin ilan etmesini istedi. Mecliste yapılacak oylamada referandum karşıtı oy kullanacak olan PASOK, bu yaklaşımın ayrışmayı körüklediğini ve ülkeyi çıkmaza götürdüğünü açıkladı. PASOK, referandumun "Euro'ya evet mi hayır mı? Avrupa'ya evet mi hayır mı?" algısına dönüşmesinden endişe ediyor.

Eski Genel Başkan Evangelos Venizelos ise çeşitli gerekçelerle referandum kararının anayasaya aykırı olduğunu iddia etti.

MECLİS ATM'LERİ SIFIRLANDI

Vatandaşların iflas korkusu ile ATM'lerden nakit çekişi bugün de sürüyor. Ancak çoğu ATM'de nakitin tükendiği görüldü. Atina'da açık olan bir kaç banka şubesi önünde ise uzun kuyrukların oluştuğu görüldü.

Yunanistan Merkez Bankası, yaptığı açıklamada bankaları ATM'lerde nakit sıkıntısı yaşanmaması için önlem almaya çağırdı. Yapılan açıklamada, müşterilere ATM'lerce verilen hizmetlerin aksamaması istendi.

Bu arada dün gece başlayan ATM önlerindeki vatandaş kuyruğu bugün de devam ediyor. 700 Euro günlük para çekme limitinin olduğu Yunanistan'da parlamento içerisindeki NBG bankasının ATM'sinde de nakit kalmadı. Milletvekili ve meclis çalışanlarının yoğun şekilde para çekmesi ATM'lere konulan miktarı tüketti. Bir kaç saat sonra ATM'ye gelen banka yetkilileri, nakit ikmali yaptı.

Öte yandan hükümet, ülkenin bir çok ATM'sinde yaşanan nakit sıkıntısının Pazartesi günü giderileceğini duyurdu. Referandum endişesinin yanısıra özellikle bugün hesaplara yatırılan maaş ve emekli aylıklarını çekmek için ATM'lere akın eden vatandaşların nakit sıkıntısıyla karşılaştıkları öğrenildi. CİHAN
<< Önceki Haber Yunan Meclisi'ndeki ATM'de de para kalmadı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER