Yunanistan, 308 göçmeni Türkiye'ye iade ediyor


Türkiye ile AB arasında varılan Geri Kabul Anlaşması çerçevesinde Yunanistan, ülkeye kaçak yollardan giren 308 göçmeni Türkiye'ye iade edecek. Süreç sağlıklı işlerse sonbaharda Türk vatandaşlarına vize muafiyeti getirilmesi öngörülüyor.

Türkiye üzerinden AB'ye yasadışı yollardan giren göçmenlere yönelik iade süreci, resmen başlıyor. Pilot uygulama çerçevesinde Yunanistan, 308 göçmenden oluşan ilk kafileyi bugün ve yarın Kipi-İpsala kara sınır kapısında Türkiye'ye teslim edecek.

AB ile Türkiye arasında vize serbestisinin Ekim 2016'ya kadar sağlanması karşılığında revize edilen Geri Kabul Anlaşması uyarınca Yunanistan, Korinthos ile Atina'daki Tavros yabancılar merkezlerinde tutulan 308 kaçak göçmeni Türkiye'ye iade edecek.

Yunan özel MEGA kanalının haberine göre göçmenler, otobüslerle Meriç kara sınır kapısı Kipi-İpsala'ya götürülecek. Türk yetkililerin göçmenleri teslim almasının ardından geri kabul süreci resmen başlamış olacak.

FRONTEX DE 'FAST-TRACK' İADELERİ BAŞLATIYOR

Aynı şekilde AB'nin dış sınırlarının korunmasından sorumlu FRONTEX birimi de Türkiye ile işbirliği çerçevesinde aynı süreci işletecek ve fast track (hızlı) iade sürecine start verecek.

Yunanistan'a yasadışı şekilde girmiş, gözaltında tutulan ve sınırdışı edilecek kişiler arasında bu uygulama ilk kez Pakistan ve Bangladeş'ten gelmiş göçmenlere yapılacak.

Yunan yetkililer, daha önce uygulamada sorunlar yaşanan Geri Kabul Anlaşması'nda bu defa Türkiye'nin geri adım atmamasını umuyor.

Geri Kabul Anlaşması'ndan Irak ve Suriyeli mülteciler etkilenmeyecek. Afgan mültecilerin durumu ise belirsizliğini konuyor.

İADE EDİLEN GÖÇMENLER NE OLACAK?

Türkiye'den kaçak yollarla Yunanistan ve AB ülkelerine (İngiltere ve İrlanda hariç) girdiği tespit edilen üçüncü ülke vatandaşı göçmenler, geri iade edilecek. Kaynak ülkeleri tespit edilmek üzere bir süre Türkiye'de, göçmen barındırma merkezlerinde ikamet edecek. Kaynak ülkeler, hazırlık sürecinde oluşturulan dil merkezlerinde incelenerek tespit edilecek. Örneğin Urduca konuşan yasadışı bir göçmenin, Bangladeş'ten mi, Pakistan'dan mı ya da Hindistan'dan mı geldiğini tespit edilmesi hedefleniyor.

Geri Kabul Anlaşması'nda 6 aylık sürede Türkiye başarılı bir sınav verir ve bu süreçte Türkiye'den talep edilen 50 civarındaki madde hayata geçirilebilirse, Ekim 2016'dan itibaren Türk vatandaşlarına yönelik vize muafiyetinin yürürlüğe girmesi planlanıyor. Ancak vize muafiyeti anlaşılan sürede sağlanamazsa Türkiye'nin geri kabul anlaşmasını fesih hakkı olacak.

Türkiye'de 2 milyonu aşan Suriyeli mülteciye geri kabul anlaşması çerçevesinde binlerce göçmenin daha ilave olması bekleniyor. CİHAN
<< Önceki Haber Yunanistan, 308 göçmeni Türkiye'ye iade ediyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER