Yunanistan'da ana muhalefet lideri ikinci turda seçilecek

Yunanistan'da ana muhalefet lideri ikinci turda seçilecek

Yunanistan'da ana muhalefet muhafazakar-merkez sağ Yeni Demokrasi Partisi (ND) genel başkanlık yarışı, 10 Ocak'ta yapılacak ikinci turda belirlenecek. Dün yapılan seçimlerden en çok oyu alan ND milletvekilleri Evangelos Meymerakis (62) ve Kiryakos Miçotakis'ten (47) biri ana muhalefet lideri olacak.

Yunanistan'da ana muhalefet ND, 4 adayın yarıştığı liderlik seçimini dün 07.00-20.00 saatleri arasında gerçekleştirdi. Adaylardan hiç biri seçilmek için gerekli yüzde 50'yi ilk turda alamadığı için ikinci tura en çok oyu alan ilk iki aday yarışacak.

ND üyesi ve seçmenlerin yoğun katılımının gözlendiği seçimlerde 400 binden fazla kişi, sandığa gitti. ND genel başkan adayları Evangelos Meymerakis yüzde 39-42, Kiryakos Miçotakis yüzde 29-31, Apostolos Tzitzikostas 20-22 ve Adonis Georgiadis'in ise yüzde 9-11 civarında oy alması bekleniyor. Kesin sonuçlar bu akşam açıklanacak.

Hiç bir adayın yüzde 50'den fazla oy alamaması üzerine seçimler 10 Ocak'ta en çok oyu alan Meymerakis ve Miçotakis arasında tekrarlanacak.

ND MERKEZ SAĞ

Yunan basın-yayın organları, ana muhalefet seçmeninin ND'nin yeniden 'merkez sağ' bir parti olarak yoluna devam etmesinden yana güçlü bir tavır koyduklarını yazdı. Bir diğer mesaj ise vatandaşların Syriza hükümetine karşı güçlü muhalefet yapabilecek bir parti istedikleri şeklinde. Sola karşı sertlik ve katı politikalar yanlısı Tzitzikostas ve Georgiadis ilk turda devre dışı kaldı.

ND, eski başbakan ve eski genel başkan Antonis Samaras'ın 6 yıl süren liderliği döneminde merkez sağdan aşırı sağla dirsek temasına girdiği eleştirilerine muhatap olmuştu.

İLK AÇIKLAMALAR

Meymerakis, seçim sonuçlarına ilişkin ilk değerlendirmesinde şöyle konuştu: "ND galiptir. Seçimlere büyük katılım, hükümetin politikalarından memnun olmayan vatandaşların bir cevabıdır."

İkinci tura kalan Kiryakos Miçotakis, dün gece yaptığı açıklamada, şunları söyledi: "Sandığa giden 400 bin ND seçmenine teşekkür ederim. Bize güç ve oksijen verdiler. Sessiz çoğunluk, ND'nin yeniden büyük merkez sağ partisi olması gerektiğine dair çok net bir mesaj verdi. Vatandaşlar, yetersiz Syriza hükümetine karşı güçlü bir mesaj gönderdi. Yenilenme akımı 10 Ocak'ta galip gelecektir. 11 Ocak'ta ND ve Yunanistan için yeni bir gün olacaktır."

MEYMERAKİS

Eski bakanlardan ve ND'nin kurmaylarından biri olan Meymerakis (62), 1989'dan bu yana milletvekili seçiliyor. Yaz aylarında yapılan genel seçimleri ND'nin atanmış genel başkanı olarak ikinci sırada tamamlamıştı.

MİÇOTAKİS

Harvard ve Stanford gibi üniversitelerde eğitim gören Kiryakos Miçotakis, eski başbakan ve ND'nin eski genel başkanı Konstantinos Miçotakis'in oğlu, eski dışişleri bakanı Dora Bakoyannis'in de kardeşi.

ND'yi yeniden merkez sağ ve dinamik bir partiye dönüştüreceği vurgusunu sıkça tekrarlayan ve liberal politikalar yaklaşımlarıyla dikkat çeken Miçotakis, 2004'ten bu yana milletvekili seçiliyor. Samaras iktidarında 2 yıl bakanlık yaptı.

CİHAN
<< Önceki Haber Yunanistan'da ana muhalefet lideri ikinci turda seçilecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER