Yunanistan-Mısır-Kıbrıs (Rum) liderleri Atina Bildirisi'ne imza koydu

Yunanistan-Mısır-Kıbrıs (Rum) liderleri Atina Bildirisi'ne imza koydu

Yunanistan-Mısır-Kıbrıs (Rum) liderlerin katıldığı Üçlü İşbirliği Zirvesi Atina'da başladı. Ülkeler arası ekonomi ve enerji alanlarında işbirliğini derinleştirmeyi ve Münhasır Ekonomik Bölge'lerin (MEB) belirlenmesine giden süreci hızlandırmayı amaçlayan görüşmeler kapsamında "Atina Bildirisi" de imzalandı.

Başbakan Aleksis Çipras, Mısır lideri Abdülfettah el Sisi ve Kıbrıs Rum Kesimi lideri Nikos Anastasiadis ile görüşmeye geçmeden önce yaptığı açıklamada "Üç ülke ilişkilerinde yeni bir dönemi başlatıyoruz. Dostluk, işbirliği, refah ve bölgemizde barış ve istikrar mesajı gönderiyoruz." ifadelerini kullandı. Çipras, "Bugün ortaklaşa kararlaştıracaklarımız ve imzalayacaklarımız çok önemli ve ileriye atılmış ana adımlar olacaktır." vurgusunda bulundu.

Üç ülke arasında bugünkü ile birlikte üçüncü toplantı olacağını hatırlatan Yunan Başbakan, bölgede istikrarsızlığın artış kaydettiği özel bir dönemde gerçekleştiğini ve önemli adımlar atılarak ülkelerin barış ve refah içerisinde birlikte yaşamasına zemin hazırlanacağını kaydetti.

SİSİ: BÖLGEDE İŞBİRLİĞİNİ KONUŞAN ÜLKELERİZ

Mısır lideri Sisi de bölgenin istikrarsızlık ve terörizmden etkilendiği bir dönemde barışın, istikrarın ve kalkınmanın sağlanabilmesi için işbirliği konuşan ülkelerin bulunduğunu söyledi. Ortak yönlere dikkat çeken Sisi, bunların ülkelerin, halkların yararına değerlendirerek iyi bir örnek olabileceklerini belirtti.

RUM LİDER: İŞBİRLİĞİMİZ TÜRKİYE'YE KARŞI DEĞİL

Kıbrıs Rum lideri Anastasiadis ise de üç ülke arasındaki işbirliğinin barış, refah ve istikrara yönelik güçlü bir mesaj göndermeyi ve hedefi gösterdiğini ifade etti.

Bunun da en önemli konu olduğunun altını çizen Anastasiadis, işbirliği ve bölgelerin belirlenmesinin bu anlayışın başarı perspektifini oluşturduğunu kaydetti. Türkiye'nin muhtemel tepkilerini ima ettiği açıklamasında Anastasidis, Çipras'ın da yaptığı gibi, üçlü görüşmelerin herhangi bir ülkeye karşı olmadığını vurgulama ihtiyacı hissetti.

Ortak bildiride teknik aşamada MEB'in belirlenmesine ilişkin anlaşmanın imzalanmasına yönelik çalışmalara hız verilmesi kararlaştırıldı.

Çipras Anastasidis ikili görüşmesine ilişkin Yunan Başbakan Çipras, Kıbrıs'ta çözüm sağlanmasıyla bölgedeki dengelerin değişeceğini belirtti. Rum lider ise Atina'nın çözüm sürecine katkılarının önemine atıf yaptı. CİHAN
<< Önceki Haber Yunanistan-Mısır-Kıbrıs (Rum) liderleri Atina Bildirisi'ne... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER