Yunanistan, Türkiye'yi AB'ye şikayet etti
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Perşembe, Haziran 4 2020
Paylaş
X Post
Türkiye'nin 27 Kasım 2019'da Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile imzaladığı deniz yetki alanları sınırlandırmasına dair mutabakat muhtırası, Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde kıta sahanlığı gerginliğini yeniden gündeme getirirken son günlerde bu durum giderek tırmanıyor.
Türkiye'de cumartesi günü Resmi Gazete'de yayımlanan yedi ayrı ilanla Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'ne (MAPEG) Akdeniz'de Türk karasuları dışında sahip olduğu iki petrol sahasının biri için 116 bin 745 hektar, diğeri için 193 bin 522 hektar ilave ruhsat başvurusu yaptı.
Başvuruyla Yunanistan'a ait ve Türk kıyılarının karşısındaki Rodos, Karpathos (Kerpe), Kasos ve Girit adalarının altı millik karasularına yakın bölgede hidrokarbon aramalarına başlaması için hükümetten ruhsat talep edildi.
Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Çağatay Erciyes, TPAO'nun Doğu Akdeniz'deki yeni ruhsat başvurularını Twitter hesabından duyurdu.
BBC Türkçe'den Stelyo Berberakis'in haberine göre Yunanistan, Resmi Gazete'de yayımlanan karara sert tepki gösterdi. Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Burak Özügergin Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı ve kendisinden açıklama istendi. Diplomatik kaynaklara göre, Özügergin "Türkiye'nin deniz sınırlarının belirlenmesi dahil, her türlü diyaloga açık olduğunu" söyledi.
Yunanistan, son adım olarak Türkiye'yi Avrupa Birliği'ne şikâyet etti.DW Türkçe'de yer alan habere göre, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'a yazdığı mektupta, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yaşanan gerginliği daha da tırmandırmaya çalıştığı uyarısında bulundu.
Yunan hükümet sözcüsü Stelios Petsas Perşembe akşamı Atina'da yaptığı açıklamada, "Ankara'nın taktiği sadece bir Yunan-Türk krizine değil, AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerde de kapsamlı bir krize yol açacaktır" diye konuştu.
Yunan yetkililer, TPAO'nun petrol arama ruhsatı için başvurduğu bölgelerin Girit, Rodos ve Ker
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Özgür Özel'den operasyon açıklaması: Kasası boş belediyeyi neyle suçlayacaklar acaba?2.Üstad ve Hocaefendi'nin Türkçe'ye bakışı3.Havuzdaki balina ve insanın ebedi yolculuğu4.Evdeki güç mücadelesi: Çocuk, ekran ve ebeveyn5.Türkiye'de de satılan bebek maması markasında fare zehri çıktı
6.CHP'li belediye başkanının evine molotofla saldırmıştı: Polisten kaçarken çatıdan düşüp öldü7.Kiev’de silahlı saldırı: 6 kişi hayatını kaybetti, 14 kişi yaralandı8.Gazze’deki soykırımda görev alan İsrail askerleri Haaretz’e anlattı9.İstanbul Yarı Maratonu kazananları belli oldu: Kenyalı ikizler zirvede; Ali Kaya Türkiye şampiyonu oldu10.Dünyanın en sağlıklı sebzesi seçildi: Yol kenarında yetişiyor, faydaları saymakla bitmiyor

HARUN TOKAK
ESRA BÜYÜKCOMBAK

ŞERİF ALİ TEKALAN

ORHAN KESKİN

NUMAN YILMAZ YİĞİT
ÇOK OKUNAN HABERLER












