Yunanistan'a kaçan askerlerden ilk görüntü geldi

YUNANİSTAN’a helikopterle kaçan darbeci 8 asker, ‘ülkeye kaçak girmek ve iki ülke arasındaki dostluğu tehlikeyle düşürmek’ suçlaması ile sorgulanmak üzere Dedeağaç Savcılığı’na sevk edildi.

Yunanistan'a kaçan askerlerden ilk görüntü geldi

Yunanistan’ın Dedeağaç Havalimanı'na dün saat 11.50’de askeri helikopterle indikten sonra rütbelerini çıkararak Türkiye’de can güvenliği olmadıkları gerekçesi ile iltica talebinde bulunan 8 darbeci subay, geceyi Fere Polis Merkezi’nde geçirdi. Dedeağaç Adliyesine sevk edilen darbeci subaylar, Yunan polisi tarafından sabah saat 09.00’de geniş güvenlik önlemleri altında getirildi. Elleri kelepçeli olarak ikişerli gruplar halinde ring aracından indirilen ve elleri ile yüzlerini kapatan darbeci subaylar, adliyenin giriş katındaki boş duruşma salonuna alındı. Dedeağaç adliyesine gelen Yunanlı Avukat İliya Marinaki duruşma salonunda bekleyen askerlerle görüştü. 

8 askerin sorgulamasına yapacak savcının adliyeye gelmesi beklenirken, Avukat Marinaki müvekkilleri darbeci subaylara Yunanistan’ın meşhur Frape kahvesi ikram etti. Yunanlı çok sayıda gazeteci ve televizyon muhabirinde Dedeağaç Adliye binası önünde bekleyişi sürüyor. 

Dedeağaç Savcısı bugün darbeci subayları ülkeye kaçak girmek, iki ülke arasındaki dostluğu tehlikeye düşürmek suçlamasından sorgulayacak ve ardından suçüstü mahkemesine sevk edecek. Ancak Avukat Marinaki savcıdan ve mahkemeden ek süre talebinde bulunacağını açıkladı.

Kaçak darbeci subayların Türkiye'de can güvenlikleri olmadığı gerekçesi ile yaptıkları talep ise daha sonra ele alınacak. Bugün sadece ülkeye kaçak girme suçlaması ile sorgulanacaklar.

Helikopter ile Yunanistan'a kaçan askerler ifadelerinde, "Biz birşey bilmiyorduk; komutanlarımızın emirlerine itaat ettik" dediler.

Darbe girişimi sonrası helikopterle dün sabah Yunanistan'a kaçan sekiz Türk askeri, rütbelerini sökerek siyasi sığınma talebinde bulunmuştu. Yunan polisi tarafından güz altına alınan askerler bu sabah saat 9.30’da savunmalarını üstlenen kadın avukat Vasiliki Marinaki eşliğinde savcılığa sevkedildiler.

Savcılığa sevk edilen ikisi 39, biri de 35 yaşında üç binbaşı, ikisi 36 ve biri 34 yaşında üç yüzbaşı ve 37 ile 41 yaşlarında iki astsubay İstanbul’da, Türk Hava Kuvvetlerinde görev yaptıklarını ileri sürdüler.

Askerler polis ve savcıya verdikleri ifadelerinde, “Biz bir şey bilmiyorduk, komutanlarımızın emirlerine itaat ettik. Biz İstanbul dışında iki helikopterle iniş yaptık, yaralı taşımakta olduğumuz bir anda bize ateş etmeye başladılar. Çatışma vardı, yaralananları, öldürülenleri görüyorduk. Bizi de öldüreceklerini sandık. En yakın havaalanı Dedeağaç Havaalanıydı. Oraya doğru hareket etmeye karar verdik” dediler.

Savcıya sevk edildikleri sırada elleriyle yüzlerini örten 8 asker, siyasi sığınma talebinde bulundu. Ülkeye resmi belgesiz giriş yapmak ve de Türkiye ile Yunanistan arasındaki dostane ilişkileri bozmak suçlamalarıyla karşıya olan askerlerin sığınma taleplerinin incelenme süresinde Feres Polis Müdürlüğü’nde tutuklu kalacakları bildirildi.

Yunanistan’a kaçan 8 Türk askerini taşıyan Black Hawk tipi helikopteri geri götürecek mürettebatı taşıyan bir Türk helikopteri dün akşam saat 22.00’de, Dedeağaç’ın Dimokritos Havaalanına iniş yaptı. Türk ekibinin yaptığı kontrolden sonra saat 23.30’da iki helikopter İstanbul’a dönmek üzere yola çıktı.

YUNANİSTAN’A KAÇAN ASKERLER YARIN “SINIRI KAÇAK GEÇMEK” SUÇLAMASI İLE MAHKEMEYE ÇIKARILACAK

YUNANİSTAN’a helikopterle kaçan darbeci 8 asker, ‘ülkeye kaçak girmek ve iki ülke arasındaki dostluğu tehlikeyle düşürmek’ suçlaması ile sorgulanmak üzere Dedeağaç Savcılığı’na sevk edildi. 

Savcı “iki ülke arasındaki dostluğu bozma” suçlamasını kaldırdı. Darbeci askerlerin yarın 12’de sadece “sınırı kaçak geçmek”ten suçüstü mahkemesine çıkacağı belirtildi. 

‘PİŞMAN MISINIZ?’ SORUSUNA SUSTULAR

YUNANİSTAN'a helikopterle kaçtıktan sonra gözaltına alınan 8 darbeci askerin Dedeağaç Savcılığı'ndaki sorgusu tamamlandı.

Dedeağaç Savcısı Ana Nikitopulu tarafından adliyede bir saat süre ile ülkeye kaçak girmek ve iki ülke arasındaki dostluğu tehlikeye sokmak suçlaması ile ifadeleri alınan darbeci askerler Türkiye'de hayatlarının tehlikede olduğu ve bu nedenle Yunanistan'a kaçtıklarını söylediler. Darbeci askerler Türkiye'de kalan aileleri için ise endişe ettiklerini ifadelerinde anlattılar. Savcı Nikitopulu bir saat süren sorgunun ardından dosyayı incelemek için avukatları duruşma salonunun dışına çıkardı. Daha Savcı Nikitopulu sanıklar hakkındaki iki ülke arasındaki dostluğu bozma yönündeki suçlamayı kaldırarak, yarın saat 12.00'de Suçüstü Mahkemesi'ne sadece sınırı kaçak olarak geçme suçlaması ile çıkmasına karar verdi.

YÜZLERİNİ KAPATTILAR

Duruşma tutanaklarını imzalayan 8 darbeci subay daha sonra ikişerli gruplar halinde elleri kelepçeli olarak adliye binasından çıkarılarak zırhlı polis aracına bindirildiler. Sanıklar gazetecilerin kendilerine pişman mısınız şeklindeki soruya cevap vermeyip, yüzlerini elbiseler ile kapattılar. Darbeci askerler bu geceyi yine Fere Polis Merkezi'nde geçirecekler.

Dedeağaç’ta savcılık sorgusundan sonra açıklama yapan darbeci subayların avukatlarından Menya Polihroni ve Katerine Dapudani, savcının iki ülke arasındaki dostluğu bozmak yönündeki suçlamayı kaldırmasının sanıklar açısından olumlu bir gelişme olduğunu söyleyerek, "Bu suçlamanın kaldırılması sığınma talebinin kabul edilmesine yol açacağını düşünüyoruz. Sadece aileleri için endişe ediyorlar." dediler.


<< Önceki Haber Yunanistan'a kaçan askerlerden ilk görüntü geldi Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER