Yunanistan'da hükümet kurulamamıştı: Seçmenler bugün tekrar sandığa gidiyor
⏱ Okuma Süresi 2 dk•Yayınlanma Pazar, Haziran 25 2023
Yunanistan'da 35 gün önce yapılan genel seçimlerde hükümetin kurulamamasının ardından, bugün seçmenler tekrar sandık başına gidiyor.
Yunanistan'da 21 Mart tarihinde gerçekleştirilen genel seçimlerde hükümetin kurulamamasının ardından, bugün yeniden seçim yapılıyor.
Bugükü seçimde 9 milyon 810 seçmen oy kullanma hakkına sahipken, seçmenler sabah 07.00'den akşam 19.00'a kadar oy kullanabilecek.
Genel seçim sonrası hükümet kurulamamıştı
Yunanistan'da 21 Mayıs'ta yapılan genel seçimlerde Yeni Demokrasi Partisi yüzde 40,79'luk oy oranıyla birinci çıkmış ancak tek başına iktidara gelmesini sağlayacak 151 milletvekili sayısına ulaşamamıştı.
Miçotakis, seçimlerin hemen ardından koalisyon seçeneğinden yana olmadığını belirterek, ikinci kez sandığa gitmeyi tercih ettiğini açıklamıştı.
Muhalefet partileri de koalisyon seçeneğine sıcak bakmayınca Miçotakis, ülkeyi 25 Haziran'daki genel seçimlere taşıyacak geçici hükümetin başbakanı Yannis Sarmas'a 25 Mayıs'ta başbakanlık görevini devretmişti.
Seçim sistemi değişmişti
Yunanistan'da önceki yıllarda uygulanan seçim sistemine göre koalisyon hükümetlerine gerek kalmaması için birinci olan partiye 300 sandalyelik mecliste fazladan 50 milletvekilliği veriliyordu.
2023 genel seçimlerinde ilk kez uygulanan seçim sistemine göre ise hiçbir partiye fazladan milletvekilliği öngörülmüyor. Mevcut sonuçlarla partilerin koalisyon kurmaması halinde yeniden seçim gerçekleştiriliyor.
İkinci kez sandığa gidildiğinde ise birinci partiye en az yüzde 25 oy almak kaydıyla oy oranına bağlı olarak fazladan 20 ila 50 sandalye veriliyor.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.AB'ye ilticada 'Ruanda modeli': Sığınmacılar Mısır, Fas ve Tunus gibi ülkelere gönderilecek2.'Soruşturmada 100'e yakın isim var': Kimlerin başı yanacak?3.Zelenskiy'den endişelendiren savaş açıklaması...4.Süper ligde top koşturan futbolcuya silahlı saldırı: Durumu kritik!5.MSB'den İHA savunması: Neden Türkiye'nin göbeğine gelene kadar düşürülmedi?
6.Dünyanın en pahalı şehirleri açıklandı: İstanbul'un listedeki sırası dikkat çekici7.Ünlü isimlere uyuşturucu operasyonu: Listede kimler var?8.2,5 milyar dolar çöp mü oldu? AKP S-400'ler için 'U' dönüşüne hazırlanıyor9.Zehra Kınık'a ödül gibi ceza10.Bahçeli'den Öcalan mitingi açıkalaması: 'Büyütülecek bir husus değil'

SAFVET SENİH

NUMAN YILMAZ YİĞİT

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER

AB'ye ilticada 'Ruanda modeli': Sığınmacılar Mısır...

'Soruşturmada 100'e yakın isim var': Kimlerin başı...

Zelenskiy'den endişelendiren savaş açıklaması...

Süper ligde top koşturan futbolcuya silahlı saldır...

MSB'den İHA savunması: Neden Türkiye'nin göbeğine ...


