Yunanistan'da 'Novartis skandalı' için ön soruşturma komisyonu kurulacak
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Şubat 13 2018
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, iki eski başbakan ve sekiz bakanın da karıştığı iddia edilen "Novartis yolsuzluk skandalına" ilişkin mecliste ön soruşturma komisyonu kurulacağını açıkladı.
Çipras, partisi SYRIZA'nın meclis grubunda, Novartis ilaç firmasının ülkedeki ilaç fiyatlarını yükseltmek için, aralarında önde gelen politikacıların da bulunduğu kamu görevlilerine rüşvet verdiği iddialarını içeren yolsuzluk dosyasına ilişkin konuşma yaptı.
Yolsuzluk iddialarını aydınlatmasının ve devlet kaynaklarının israfının önüne geçilmesinin hükümetin görevi olduğunu belirten Çipras, "Olası suçları araştırmak için yasalar çerçevesinde ne gerekiyorsa tereddütsüz bir şekilde yerine getireceğiz. Bu çerçevede önümüzdeki tek yol, dava dosyasını incelemek ve muhtemel suçlara yönelik emarelerin yeterli olup olmadığına bakmak için ön soruşturma komisyonu kurmaktır" ifadelerini kullandı.
23 MİLYAR EURO ZARAR
Çipras, ülkenin, yolsuzluğa karşı hoşgörüyle yaklaşan bir siyasi atmosfer içinde israf sebebiyle iflasa sürüklendiğini ifade ederek şunları kaydetti:
"Tahminlere göre, 2000-2010 yılları arasında ilaçların yüksek fiyatlandırılmasından dolayı 23 milyar euro zarara uğradık. Bu bir kurtarma paketine eşdeğer. Ülkenin milli hasılasının yüzde 10'una denk. Eğer bu 23 milyar euro kasamızda kalsaydı, 2010'da kurtarma paketinden kurtulabilirdik."
Geçen hafta meclise sunulan dava dosyasında, eski Başbakan Antonis Samaras, eski Maliye Bakanı ve şimdiki Merkez Bankası Başkanı Yannis Stournaras ve eski Sağlık Bakanı ve Avrupa Komisyonunun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu üyesi Dimitris Avramopoulos da dahil eski iki başbakan ile eski sekiz bakanın isimleri geçiyor.
Dava dosyasına göre, 2006-2015 yılları arasında, merkezi İsviçre'de bulunan Novartis ilaç firmasının, politikacılara, üst düzey bürokratlara ve doktorlara ilaç fiyatlarını şişirmek ve devlet hastanelerine satışları artırmak için rüşvet verdiği iddia ediliyor. Söz konusu rüşvet bedelinin 50
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.İngiltere ve Fransa'dan kritik adım!2.Trump 'Kral benim' dedi: Dünya'ya gözdağı verdi!3.Alman ekonomisi için uyarı: Durum kritik4.Mehmet Akif Ersoy'un ifadesi sızdı: İşte 3 saatte anlattıkları!5.AKP'nin kalesi Çorum'da işsizliğe isyan eden esnaf hakkında soruşturma başlatıldı
6.Almanlar gazetede bu haberi okuyor: 'KHK'lı doktor Almanya'da dönerci oldu'7.Suriye’de çok sıcak gelişme: Tüm SDG mevzileri meşru hedef ilan edildi8.Spikerin ifadeleri can yakacak: 'Veyis Ateş kokoreç (uyuşturucu) getirecek'9.Gümrüksüz alışveriş dönemi sona erdi10.Almanya'da AfD tartışması: 'İktidara gelirse Yahudiler ülkeyi terk edebilir'

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU

KADİR GÜRCAN
ÇOK OKUNAN HABERLER







