Yurdakul: Sağlık Bakanlığı kanser verilerini kamuoyundan gizliyor

Yurdakul: Sağlık Bakanlığı kanser verilerini kamuoyundan gizliyor

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Antalya 2. sıra milletvekili adayı ve MHP Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Selim Yurdakul, 13 yıldır iktidarda olan hükûmetin 'sağlıkta dönüşüm' adı altında yaptığı politikaları eleştirdi. Antalya'da gazetecilerle bir araya gelen Yurdakul, ücretsiz diye verilen sağlık hizmetlerinin devlete ve halka getirdiği yükün ne kadar olduğunu açıkladı. Bakanlığın 2010'da beri kanser verilerini açıklamadığını da dile getiren Yurdakul, gerçeklerin kamuoyundan gizlenmeye çalışıldığını savundu.

Yurdakul, konuşmasına Samsun'da Operatör Doktor Kamil Kurt'un saldırı sonucu öldürülmesini kınayarak başladı. Yurdakul, bu saldırının ilk olmadığını son 3 yılda 31 bin sağlık personelinin şiddetle karşılaştığını vurgulayarak, sağlıkta şiddetin nedenlerinin incelenmesi gerektiğini ifade etti. Yurdakul, bunun ortaya çıkmasına neden olan tüm faktörlerin belirlenerek çözüm bulunması gerektiğini dile getirerek, günlük ve basit çözümlerle sadece vatandaşların kandırılabileceğini söyledi.

AKP hükûmetinin sağlıkta dönüşüm programını değerlendiren Yurdakul, bu programın küresel sermaye tarafından hükûmete uygulanmak üzere verildiğini, bazı kitaplar üzerinden algı operasyonu yapılarak vatandaşın bu programa inandırıldığını aktardı. Resmi rakamlar üzerinden sağlık dönüşüm programını eleştiren Yurdakul, dünyada sağlıkta gelişmişlik göstergelerinden olan bebek ölüm oranı verilerini açıkladı. 2012'de Türkiye'de bebek ölüm hızının binde 7.4 düştüğünü belirten Yurdakul, "2013'te bebek ölüm hızı 1945'ten sonra ilk defa, dünyada ilk defa artmış. Türkiye'de binde 7.8'e çıkmış. Yani o yıl 600 bebek daha fazla hayatını kaybetti. Bu dünyada görülmüş birşey değil. Anne ölüm hızı 2012'de yüz binde 15.4, 2013'te yüz binde 15.9'a çıktı. Her yıl 7 anneyi daha fazla kaybetmişiz. Hani sizn sağlıkta dönüşüm programınız başarılıydı? 2014 rakamlarını niye vermiyorsunuz diyebilirsiniz? Sağlık Bakanlığı bu rakamları vermiyor. Verse ben de size vereceğim. Onlar daha yüksek ama onları vermiyorlar. Ondan son resmi rakamları veriyorum." dedi.

KANSER GÖRÜLME SIKLIĞI VERİLERİ GİZLENİYOR

Sağlık alanındaki son durumun iç açıcı olmadığını kaydeden Yurdakul, bölgesel eşitsizlik konusunun da ciddiyetini koruduğunu dile getirdi. Yurdakul, Türkiye'de kızamık gibi hastalıkların hızlı bir şekilde arttığını anlattı. Türkiye'de kanser görülme sıcaklığıyla ilgili verilerin gizlendiğine değinen Yurdakul, en son 2010'daki kanser görülme sıklığı verilerinin bilindiğini sonraki yılların açıklanmadığını, bu rakamın yüz binde 215,1 olduğunu belirterek, 4 buçuk milyon kişinin ise şeker hastası olduğunu vurguladı. Yurdakul, AIDS ve tüberküloz gibi hastalıkların da arttığını sözlerine ekledi.

2013'te 410 milyon muayene yapıldığını vurgulayan Yurdakul, 2014'e bu sayının daha fazla olabileceğini ifade etti. Bu durumun normal olmadığını söyleyen Yurdakul, "Bir insan yılda 10 defa doktora gider mi? Gidiyorsa bir sorun var. Ya tanı konulamıyor ya tedavide bir sorun var ya da sistemde bir hata var." diyerek tepkisini dile getirdi. Yılda 10 milyon tomografi ve MR çekildiğini bunların nedeninin ise performans sistemi olduğuna değinen Yurdakul, böyle bir sistemin olmasının mümkün olmadığını bunun vatandaşın işine yaramadığını vurguladı. Yurdakul, doktorların günde baktığı hasta sayısı, acile başvuran hasta sayısının yüksekliğinin hiçbir şekilde standartlara uymadığını söyleyerek, bu yanlış sistemin de doktorların şiddet görmesine neden olacağını aktardı. Yurdakül, sağlıkçılara şiddet uygulayanların cezalandırılmasının bir çözüm olmadığını, bunların geçici çözüm olduğunu sitemin düzeltilmesi gerektiğini açıkladı. Hastalara yazılan ilaç sayılarına da değinen Yurdakul, "2013'te Türk halkında 2 milyar kutu ilaç yazıldı. Kişi başı 23.2 kutu ilaç. Bunlar korkunç rakamlar." diye konuştu.

Hastalardan ek ücret ve katkı payı alındığını anlatan Yurdakul, randevu, öncelikli tetkik, özel hastane farkı gibi 13 kalemde vatandaştan katkı payı istendiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı: "Bütün bunların sonucunda 2002'de yıllık sağlık harcamasının yıllık 18 milyar lira, 2013'te 84.3 milyar lira, 2014'te ise muhtemelen 100 milyar lira olacak. Uyguladığınız bu sistem sonucunda devletin parası gidiyor. Bu harcamaların içinde Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) cebinden ne kadar çıkıyor? 2013'te 50 milyar harcandı. Böyle olunca SGK açık vermeye başladı. Bu açık 16 milyardan başladı. 2014'te 21 buçuk milyar açık verdi. Son 12 yılda devletin bütçesinden SGK'ya 493 milyar lira para aktarıldı." Yurdakul, bu parayla ülkede işsizlik rakamlarını çok aşağılara çekilebileceğini açıkladı.

PRİM ÖDEMEYELİM, GİDİP ÖZEL SİGORTA ŞİRKETİYLE ANLAŞAYIM

2014'te 15 milyar liranın vatandaşın cebinden çıktığını aktaran Yurdakul, şunları söyledi: "Primini ödemesine rağmen, güvencesi olmasına rağmen 15 milyar lira vatandaşın cebinden çıkıyor. Şimdi vatandaşa ne diyorlar biliyor musunuz? Sevgili vatandaşım cebinden para çıkmasını istemiyor musun? İşte şurada sigorta şirketleri var. Oraya git, araç kaskosu yapar gibi sigortanı yaptır. Sağlık harcamalarına para verme. Vatandaş adına ben soruyorum. Ey Sağlık Bakanı, ben niye prim ödüyorum, o primi niçin ödüyorum? O zaman prim ödemeyelim, gidip özel sigorta şirketiyle anlaşayım. Ben buradan vatandaşlar adına soruyorum. Sağlık bir insan hakkı mı değil mi? Sağlık bir insan hakkıysa ve Türkiye sosyal bir devletse bunu kim sağlamalı?"

Toplantıda Yurdakul'a MHP milletvekili adayı Güray Parlak ve Antalya İl Başkanı Adnan Kaya da eşlik etti. CİHAN
<< Önceki Haber Yurdakul: Sağlık Bakanlığı kanser verilerini kamuoyundan... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER