Yurt dışına gitmek isteyenler vize simsarlarının kıskacında


ABD, Kanada, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerden vize almak isteyen vatandaşlar, paralarını hayal tacirliği yapan vize simsarlarına kaptırıyor.

Londra merkezli uluslararası ünlü hukuk firması Garth Coates Solicitors, Avrupa veya Kuzey Amerika ülkelerine vize almayı düşünen Türk yatırımcı ve girişimcileri, vize dolandırıcılarına karşı uyarmak amacıyla Türkiye'ye geliyor.

Özellikle son yıllarda, Türkiye'den yüzlerce vize mağdurunun kendilerine çözüm ve yardım için başvuruda bulunduğunu belirten Solicitors, artan başvurular konusunda Türk vatandaşlarını Avrupadaki vize sistemi konusunda bilgilendirmek amacıyla 20-22 Şubat'ta İstanbul'da seminer ve toplantılar düzenleyeceklerini açıkladı.

Vize simsarlarınca mağdur edilen ve sayıları her yıl artan yüzlerce Türk'ün yardım için kendilerine başvuruda bulunduğunu ifade eden Garth Coates, dolandırıcılara kaptırılan paraları duyduklarında şaşkınlık yaşadıklarını, çünkü çok basit bir vize işlemi için en az 5 bin sterlin (yaklaşık 22 Bin TL) istenmesinin sadece vicdansızlık değil, aynı zamanda açık bir dolandırıcılık ve suç olduğunu ifade etti. Coates, bazı vize simsarlarının çok daha ileri giderek vatandaşlardan 20 bin sterline varan rakamlar (yaklaşık 90 bin TL) talep ettiklerini kaydetti.

KONSOLOSLUKTA ADAMI OLDUĞUNU SÖYLEYENLERE ASLA İNANMAYIN

İngiliz iç işleri bakanlığında vize işlemleri konusunda önemli görevlerde bulunan Garth Coates, kesinlikle yüksek ücretler talep eden aracılara inanılmamasını, hiç bir vize simsarının konsolosluklarda kendi adamı olmadığını, vize alınmasında tamamen şansa göre hareket ettiklerini ve vize alınması durumunda da korkunç paraların kaptırıldığını vurgulayarak, "Konsoloslukta kendi adamlarının olduğunu söyleyenlere asla inanmayın ve bunları mutlaka konsolosluklara şikayet edin." uyarısı yaptı.

Garth Coates, vize dolandırıcılarının kurduğu sistemi şöyle anlattı; "Konsolosluklarda kendi adamlarının olduğu izlenimi yaratarak hareket ediyorlar. Talep ettikleri ücretin genelde yüzde 25'ini peşin alıyorlar. Kalan ücreti ise, vize onaylandığında alacaklarını söyleyerek güven telkin etmeye çalışıyorlar. Daha sonra normal vize başvurusu nasıl yapılır ise, o şekilde başvuruyu yapıyorlar. Vize onaylanır ise, tuzaklarına düşürdükleri vatandaşlara, bunu kendilerinin başardıklarını ve konsolosluklardaki adamları aracılığıyla vizeyi aldıklarını söylüyorlar. Böylelikle her bir vatandaştan on binlerce lira haksız kazanç elde ediyorlar."

CİHAN

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER