Yurt dışında oy kullanmak için son 3 güne girildi


1 Kasım genel seçimleri için yurt dışında oy kullanma süresinde son üç güne girildi. 8 Ekim'de başlayan yurt dışında oy kullanma maratonu 25 Ekim Pazar akşamı sona erecek. Vatandaşların "bir oyla ne olur" veya "oyum zaten çalınacak" gibi yanlış bir düşünceyle oy kullanmamazlık etmemesi çağrısı yapan STK temsilcileri, iradelerini mutlaka sandığa yansıtmaya çağırdı.

Türkiye'deki 1 Kasım genel seçimleri için yurt dışındaki seçim noktalarında oy kullanma süresinin dolmasına sadece üç gün kaldı. 2,8 milyon Türk seçmenin yaşadığı yurt dışında 8 Ekim'de başlayan seçim maratonu 25 Ekim Pazar akşamı sona erecek. Gümrüklerde oy kullanma işlemleri ise 1 Kasım'a kadar sürecek.

Almanya'daki 1,4 milyon seçmen, dokuzu konsolosluk, dördü konsolosluğun belirlediği yerler olmak üzere 13 merkezde kurulan seçim alanlarında üç gün daha oyunu kullanabilecek.

Oy kullanmanın Türkiye'ye karşı en önemli vatandaşlık görevi olduğunu hatırlatan Türk sivil toplum kuruluşları (STK) vatandaşlara, "bir oyla ne olur" veya "oyum zaten çalınacak" gibi yanlış anlayışlarla oy kullanmamazlık etmeme çağrısı yapıyor.

STK'lar "Asıl oyunu kullanmayan kendisi çöpe atmış olur. Kullanılmayan her oy sahibince çalınmış demektir." diyor. Siyasi parti temsilcileri de konsolosluklarda, oy sandığı, oy torbaları ve Türkiye'ye intikal süreçlerini güvenli bulduklarını bildirerek, vatandaşlara oyunu kullanma çağrısı yapıyor.

STK ve konsolosluk yetkilileri ayrıca, hafta sonları aşırı yoğunluk yaşandığını bildirdikleri seçim alanlarına hafta içi saat 19:00 öncesi gitmelerini tavsiye ediyor.

Konsolosluk kaynakları, Almanya'da seçimlere katılımın yüzde 30'u bulduğunu, 25 Ekim'e kadar, 7 Haziran'daki katılım oranı olan yüzde 38'in aşılabileceğini bildiriyor.

OYUNU KULLANMAYANIN HİÇBİR ŞEYDEN ŞİKAYETE HAKKI OLMAZ

Almanya İşveren Dernekleri Federasyonu (BUV) Başkanı Osman Kımıl, seçimlerin demokrasinin vazgeçilmez unsuru olduğunu hatırlatarak, seçme hakkı olan herkesten bu görevini muhakkak yerine getirmelerini rica etti.

Kımıl, "Düşüncesini sandığa yansıtmayanın hiçbir şeyden şikayet etmeye hakkı olmadığı gibi, ne de olup bitenlerle alakalı yorum yapmaya hakkı olur." dedi.

Yurt dışından gelen oyların Türkiye'deki illere eklendiği için hangi partinin milletvekili çıkaracağı noktasında belirleyici rol oynadığını hatırlatan Kımıl, kimsenin "benim oyumdan ne olur" dememesi gerektiğini vurguladı.

Avrupa Ehlibeyt Alevi Federasyonu (AEAF) Başkanı Dr. Fuat Mansuroğlu ise oy kullanmanın en önemli vatandaşlık görevi olduğunu belirterek "Oyunu kullanmayanın ne iktidarı, ne muhalefeti ne tenkit etmeye, ne de yüceltmeye hakkı var. Sen görevini yapmamışsın." dedi.

Seçimlere ilgi oranının, hükümetlerin yurt dışındaki Türkleri önemseme oranını da etkileyeceğine dikkat çeken Mansuroğlu, "Oy güvenliğinden bahsediliyor. Oysa kullanılmayan her oy çalınmış oydur. Oyunu kullanmayan her seçmen kendi oyunu kendi çalmış oluyor zaten." ifadelerini kullandı.

OYUNU KULLANMAYIP KENDİ ÇALANIN ŞİKAYETE HAKKI OLMAZ

ATİB Genel Başkanı İhsan Öner ise mesafeler ve seçilme hakkının olmayışı yüzünden seçimlerin yurt dışında istenen oranda ilgi görmediğini kaydetti. Öner, "Millet, toplumun seçimlerde verdiği mesajı alamayan, koalisyon oluşturamayan siyasiler için, kimi niye seçeyim diyor. Ama milletin sandığa gidip istediğini cezalandırması, istediğini ödüllendirmesi gerekir. Bir oy çok şeyi değiştirir. Oyunu kullanmayıp kendi oyunu kendisi çalan adam, oylar çalınıyor diye şikayette bulunamaz." açıklamasını yaptı

YURT DIŞINDAN GİDEN BİR OY ÜÇ OY DEĞERİNDE

Köln Cumhuriyet Halk Platformu Dernek Başkanı Günay Çapan ise oy kullanmanın anayasal hak olduğunu belirterek "Vatandaşlarımızın bu hakkı kullanmaları için adeta yalvarıyoruz. Yurt dışından giden bir oy üç oyun karşılığındadır. Vatandaşımız mutlaka sandığa gitmeli." ifadelerini kullandı.

Berlin Türk Cemaati (TGB) Başkanı Bekir Yılmaz, Türkiye'deki ayrıştırıcı politikalardan duyulan rahatsızlığın seçime katılımı düşürdüğünü kaydetti. Oy kullanmanın bir sorumluluk olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Sorumluluk üstlenmeyen insanların sadece şikayet etmeleri bir şeylerin değişmesini sağlamayacaktır." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Yurt dışında oy kullanmak için son 3 güne girildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER