Yurt Dışından gelen telefonları engellemek için yeni adım
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Perşembe, Ekim 12 2023
Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenleme ile telefonların sinyal süresinin 1 yıla indirilmesi ile IMEI kopyalamanın önüne geçilmesi hedefleniyor. Düzenleme ile yurtdışından getirilen telefonların kayıt dışı kullanılmasının da önüne geçilmesi bekleniyor.
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre bir yıl boyunca sinyal alınamayan telefonların IMEI havuzundan çıkarılarak kullanıma kapatılacak.
Yayımlanan karardan önce bu süre 7 yıldı.
Yönetmelik 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek.
Peki IMEI havuzundan çıkarma işleminin 1 yıla düşmesi ne anlama geliyor?
IMEI KOPYALAMANIN ÖNÜNE GEÇİLMEK İSTENİYOR
Habertürk'ten Cem Özenen'in haberine göre IMEI süresinde yapılan değişikliğin amacı, yurtdışından getirilen telefonlarda kullanılan IMEI kopyalama yönteminin önüne geçmek.
Aynı IMEI numarasına sahip birden fazla cihaz eş zamanlı kullanılması durumunda, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) cihazları algılayarak telefonları iletişime kapatıyor.
Ancak düşük maliyetle alınan bir telefondan alınan IMEI numarasının, yurtdışından kayıt dışı olarak getirilen bir diğer telefona kopyalanması ve düşük maliyetli telefonun tamamen kapalı tutulması ile BTK'nin kullandığı sistem aşılabiliyordu.
Böylece sinyal vermeyen cihazın IMEI numarası 7 yıl süreyle iptal edilmiyor ve yeni cihaz kullanılabiliyordu.
Yeni düzenleme ile sinyal süresinin 1 yıla indirilmesi ile IMEI kopyalamanın önüne geçilmesi hedefleniyor. Böylece yurtdışından getirilen telefonlar kayıt dışı olarak kullanılamayacak.
IMEI NEDİR?
Her cep telefonu, belli bir IMEI numarası ile üretilir. IMEI’de yer alan rakamlar ise başka herhangi bir telefonda olmayıp, eşsiz numaralara sahiptir. IMEI, International Mobile Equipment Identity’nin kısaltılmış halidir. Türkçesi ise “Uluslararası Mobil Ekipman Kimliği”
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Nefret operasyonu: 81 kişi gözaltına alındı2.550'den fazla can kaybı, 11 bine yakın gözaltı... İran'da durum ağırlaşıyor3.Kasım Garipoğlu'nun şoförü itirafçı oldu: Elinde 25 kişilik ünlü listesi var4.Flash Haber... Cumhurbaşkanı başdanışmanı yolsuzluk iddiasıyla istifa etti5.Trump’tan İran'a sert mesajlar: 'Çok güçlü seçenekler var, harekete geçmemiz gerekebilir'
6.Skandal iddia: Diyanet 1400 TÜGVA üyesinin umre masraflarını ödedi7.Boydak ailesinden Elif Boydak Bozdağ da cezaevine konuldu8.AKP'ye katılan milletvekili bu sefer Erdoğan'ın fotoğrafına asker selamı verdi9.Bunaltıcı sıkıntılar10.Kara Kuvvetleri'nde ihale soruşturması: Askerler dahil çok sayıda kişiye gözaltı!

TÜRKMEN TERZİ

ARİF ASALIOĞLU

ABDULLAH AYMAZ

KADİR GÜRCAN

ŞERİF ALİ TEKALAN
ÇOK OKUNAN HABERLER

Nefret operasyonu: 81 kişi gözaltına alındı

550'den fazla can kaybı, 11 bine yakın gözaltı... ...

Kasım Garipoğlu'nun şoförü itirafçı oldu: Elinde 2...

Flash Haber... Cumhurbaşkanı başdanışmanı yolsuzlu...

Trump’tan İran'a sert mesajlar: 'Çok güçlü seçenek...


