Yusuf Keleş: Bazı aklı evveller, şirket sahiplerine bir şikâyet dilekçesi imzalatmış

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Perşembe, Mart 26 2015
"Şirket servis hizmeti verirken okula teminat senetleri vermiş, ihaleyi kazanamayınca da bu senetleri geri istemiş. Okul da tespit ettiği bazı eksikler sebebiyle bu senetlerden bazılarını iade etmek istememiş. Nihayetinde iş mahkemeye gitmiş ve ilk derece mahkeme okulu haklı bularak kararını vermiş."
Yusuf Keleş:  Bazı aklı evveller, şirket sahiplerine bir şikâyet dilekçesi imzalatmış
Maliye Bakanlığı’nda çalıştığım dönemde rastladığım konulardan birisi de yıllarca beraber iş yapan, işçi-işveren ilişkisi sürdüren veya mal-hizmet alışverişinde bulunan kişilerin anlaşmazlığa düştükleri anda birbirlerinden şikâyetçi olmaları ve kamu kurumlarını sopa olarak kullanmak istemeleriydi. Bu hususa en son örnek Adana’nın göz bebeği olmuş bir eğitim kurumuna yapılan baskın oldu.

1-Ayrıntılı olarak araştırdığımda gerçekten hukuk garabeti bir olayın daha yaşandığını anlamış oldum. Arama kararı, önceki yıllarda okulun öğrencilerine servis hizmeti veren bir şirketin bu yıl ihaleyi kazanamaması sebebiyle okul ile girdiği anlaşmazlıktan dolayı alınmış. Şirket servis hizmeti verirken okula teminat senetleri vermiş, ihaleyi kazanamayınca da bu senetleri geri istemiş. Okul da tespit ettiği bazı eksikler sebebiyle bu senetlerden bazılarını iade etmek istememiş. Nihayetinde iş mahkemeye gitmiş ve ilk derece mahkeme okulu haklı bularak kararını vermiş. Servis şirketi verilen bu kararın bozulması için üst mahkemeye giderken durumun farkına varan bazı aklı evveller, şirket sahiplerine bir şikâyet dilekçesi imzalatmış. Bu şikâyet üzerine Mali Şube değil, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Müdürlüğü; emniyeti kötüye kullanma, bedelsiz senet ve Vergi Usul Kanunu’na (VUK) muhalefet suçu gerekçesiyle arama yapılmasını talep etmiş. Bu talebi değerlendiren Adana 1. Sulh Ceza Hâkimliği şikâyetin ana gerekçesi olan güveni kötüye kullanma ve bedelsiz senetler ile ilgili olarak mahkeme aramaya gerek olmadığı kanaatine vararak arama talebine ret kararı vermiş. Gerekçe olarak da daha önce defalarca şikâyette bulunulduğu ve bu şikâyetlerde takipsizlik kararı verildiği ayrıca taraflar arasında Adana 3. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 2012/270 esas sayılı dosyasında dava olduğu ifade edilmiş.

2-Ancak bu konuda ret kararı veren mahkeme talep edenin kimliğine ve kanuna uygun olup olmadığına bakmadan VUK’a muhalefet suçu sebebiyle aramanın yapılması kararını vermiş. Bu karar hatal

Bu haberler de ilginizi çekebilir