Yüzde 100'lük zam!

Türkiye'de gıda fiyatlarıyla ilgili denge bir türlü kurulamıyor.

Yüzde 100'lük zam!

Fiyatı hızla artan ürünlere bu kez de fındık eklendi. Son haftalara kadar kilogramı 60 liradan satılan fındık, 120 liraya yükseldi. Halkın çerez yemesi de zorlaştı.

Türkiye’de, son yıllarda gıda enflasyonu ilk gündem maddesi olurken, hemen her yeni güne farklı bir üründe fahiş zam haberiyle uyanıyoruz. Son olarak fındık fiyatları son birkaç hafta içinde birden bire fırladı. Perakende satılan iç fındığın kilogramı geçen ay 60 lirayken 120 liraya çıktı.

Kıyıya köşeye bakıyoruz Bu yıl fındık fiyatlarının geçen yıllara göre arttığını ve bunun hâlâ devam ettiğini anlatan fındık üreticisi Mehmet Ekici, şöyle devam etti: “2012-2013'te kilogramı 3 liraya satılıyordu. Bu rakam en fazla 7 lirayı gördü. Ama geçen yıl 19 liraya kadar çıktı.

Şimdi geçen seneden fındığı kalan üretici 22 liradan satıyor. Fiyatlar bu kadar yükselmişken, evde yemek için kıyıya köşeye attığımız fındıkları toplayıp satıyoruz” dedi.

Tüccar yükselişi bekledi

Bazı tüccarların da fındığı satmak için fiyatların yükselmesini beklediğini anlatan Ekici, şunları söyledi:
“Önceden üretici fındığını devlete satıyordu. Ama onu kaldırdılar. Şimdi mecburen tüccara satmak zorunda. Tüccar da fındık fiyatları ne zaman artarsa o zaman piyasaya fındık veriyor. Geçen yıl fındığını satmayıp bekleten herkes şimdi fiyatlar 22 liraya çıkınca fındık satmaya başladı.

Yeni tahmin 600 bin ton

Geçen yıl fındığın dondan etkilendiğini ve rekolte kaybı yaşandığını dile getiren Karadeniz Fındık İhracatçıları Birliği (KFİB) Başkanı İlyas Edip Sevinç, geçen yıl 800 bin ton fındık beklenmesine rağmen ancak 500 bin ton fındık üretilebildiğini aktardı. Rekoltede 300 bin tonluk bir kayıp yaşandığı için fiyatların arttığını anlatan Sevinç, bu yıl fındığın dondan etkilenmediğini ve 600 bin ton rekolte beklediklerini açıkladı.

Sevinç: Fındık fiyatı yüksekse almasınlar

Fındık fiyatlarında yaşanan artışların normal olduğunu ifade eden KFİB Başkanı Sevinç, “Fındık piyasasında 2009 yılından beri serbest piyasa rejimi uygulanıyor. Bu sebeple fındık arzı azalınca, fiyatlar her zaman yükselir. Vatandaşa fındık pahalı geliyorsa almasınlar, yapacak bir şey yok” dedi.

Fiyat 2016'da düşer

Ortaklar Kuruyemiş’in sahibi Ahmet Çoban, son 2 haftada iç fındığın 60 liradan 120 liraya kadar çıktığını söyledi. Çoban, şunları anlattı: "Fındığı 75 liraya satan da var, 120 liraya satan da. Geçen sene fındığa don vurunca piyasa uzun süre fındık arzında sıkıntı yaşadı. Bu yıl fındıklar dondan etkilen-medi ama fındık bol olsa bile fiyatlar birden düşmez. Benim tahminimce fiyatlar 2016’ya kadar ancak düşer.”

Bugün
<< Önceki Haber Yüzde 100'lük zam! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER