Yüzlerce polisle 22 şirkete hukuksuz baskın

Daha önce hukuksuz bir şekilde polis tarafından basıldığı mahkeme kararıyla tescillenen Kaynak Holding'e dün yeni bir algı operasyonu yapıldı. Terörist saldırılarda 34 güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiği gün 200'den fazla polis, somut delil göstermeden holdingin 22 şirketinde inceleme başlattı.

Yüzlerce polisle 22 şirkete hukuksuz baskın

Türkiye peş peşe gelen şehit haberleriyle sarsılırken İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri dün Kaynak Holding'in Bağcılar'daki merkez binası ve Üsküdar'daki İş Merkezi'ne baskın yaptı. Dağlıca, Iğdır ve Tunceli'de yaşanan terör olaylarında 34 güvenlik personelinin hayatını kaybettiği gün polislerin herhangi bir somut delil göstermeden holdinge baskın düzenlemesi dikkat çekti. Twitter fenomeni Fuat Avni'nin baskının yapılacağını duyurmasının ardından 200'ün üzerinde polis holdingin 22 şirketinde inceleme başlattı. Sulh ceza hakimliğinin verdiği kararda aramanın, basın ve yayın organları ile sosyal medyada çıkan haberlerden dolayı makul şüphe gerekçesiyle gerçekleştirildiği öğrenildi.

ARAMA KARARI OLMADIĞI HALDE DİĞER ŞİRKETLERDE ARAMA YAPMAK İSTEDİLER
Daha önce hukuksuz bir şekilde mali şube polisleri tarafından basıldığı mahkeme kararı ile tescillenen Kaynak Holding'e yönelik dün yeni bir operasyon yapıldı. Aralarında İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, MASAK, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Müdürlüğü ve sivil polis ekiplerinin bulunduğu 200'ün üzerinde güvenlik görevlisinin, bilgisayarların hard disklerini kopyaladığı ve resmi evrakların kayıtlarını aldığı öğrenildi. Mali Şube ve Siber Suçlarla Mücadele Şubesi'ne bağlı 50 kadar polis de Kaynak Holding'in Üsküdar'da şubelerinin bulunduğu Baran İş Merkezi'nde aramalara başladı. Aramalar sırasında polisin aynı binada bulunan, Kaynak Holding bünyesinde hizmet veren diğer şirketlerde de arama yapmak istediği, ancak bu şirketler hakkında arama kararı bulunmadığı için avukatların aramaya müsaade etmediği öğrenildi.

HUKUK KATLİAMI YAPILDI
Anadolu 9. Sulh Ceza Hâkimi Metin Kızıltaş imzalı arama kararında hukuk katliamı yapıldı. Ortada hiçbir mahkeme kararı olmadığı halde masum insanlara terör örgütü suçlaması yöneltildi. Hakimin hukuk önünde hiçbir geçerliliği olmayan kırmızı kitaba sarılarak masum insanlara ‘terör örgütü'  ithamında bulunması tepki çekti. Yasalara göre örgütün varlığı için önce bir yerel mahkeme kararı daha sonra bu kararın Yargıtay Genel Kurulu tarafından onanması gerekiyor. Kırmızı kitap gibi hukuk devletlerinde yeri olmayan yapıların hukukta hiçbir karşılığı bulunmuyor. 28 Şubat sürecinde dindar insanlara karşı başlatılan cadı avı da kırmızı kitaba sığınılarak yapılmıştı.

Hakim kara para aklama iddiasına delil olarak, yapılan ihbarlar, havuz medyasında yer alan ve mahkeme kararı ile tekzip edilen haberler, sosyal medya üzerinden Ak Troller tarafından ortaya atılan iftiraları gösterdi.

Hakim kararında ‘hukuksuzluk' itirafı

Hakim Metin Kızıltaş imzalı kararda geçen yıl Kaynak Holding'de yapılan aramanın üst mahkemenin kararı ile hukuksuz olduğunun tescillendiği kabul edildi. Üst mahkemenin kararı doğrultusundaki aramada el konulan belgelerin iade edildiği belirtildi. Kızıltaş, Anadolu Başsavcılığı'nın yeniden arama talebinde bulunduğunu belirterek, arama ve el koyma kararı verdi. Ancak kararına dayanak olarak ortaya hiçbir delil koymadan “terör örgütüne finansman sağlamak suçunun işlendiğine ilişkin makul şüphenin var olduğu” gibi soyut ifadeler kullandı.

Kaynak Holding: Hukuk garabeti

Kaynak Holding'den yapılan açıklamada, mesnetsiz iddialar ve hayali tanıklar marifetiyle iki yılı aşkın süredir şirketin baskı altında tutulmaya çalışıldığına işaret edildi. Bu kapsamda ilk olarak holding merkezinde 26 Mart 2014'te aramalı denetim gerçekleştirilerek gerekli görülen bütün belge, bilgi ve bilgisayar imajlarına el konulduğuna işaret edilen açıklamada, “Hatta denetlemeler son beş yılı kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Bu detaylı incelemelerden alnının akıyla çıkan Kaynak Holding, bir kez daha benzer şekilde yıpratılmaya çalışılmaktadır. Daha önce yapılan aramalı denetim sırasında her türlü bilgi ve belgeye el koyulmasına rağmen 9. Sulh Ceza Hakimliği'nin yeniden benzer bir karar vermesi oldukça düşündürücüdür.” denildi. 


Baskına Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nde yer alan bir tavsiyenin dayanak yapıldığı ifade edilen açıklamada, bunun hukuken bir garabet olduğu, çünkü söz konusu belgenin uluslararası hukukta ve Türkiye Cumhuriyeti yasalarında bir karşılığı bulunmadığı kaydedildi. Açıklamada, hukuk ihlalleriyle dolu kararda sosyal medyada ‘troll' olarak adlandırılan hesapların yazdıklarının ana dayanaklar arasında yer aldığı belirtildi. Kararda bir kısım medyada çıkan haberlerin yüzlerce polisle yapılan baskının gerekçeleri arasında yer aldığı vurgulanarak, “Bu medyanın ve trollerin nereden ve nasıl yönetildiği kamuoyunca malumdur.” ifadesi kullanıldı. Daha önce “hayali bir şahıs tarafından atılan mail baskına gerekçe gösterilirken, yine benzer şekilde isimsiz ihbarların dün yapılan Kaynak Holding baskını için kullanıldığı kaydedildi. 


Açıklamada şöyle denildi: “Şirketler grubumuz uluslararası toplumun uyguladığı ticari kanunlar ve Türkiye Cumhuriyeti yasalarına titizlikle ve sonuna kadar uymaktadır. Hatta uluslararası bağımsız denetim raporlarımız da mevcuttur. Bugüne kadar devletimize hesap vermekten ve her denetimden alnımızın akıyla çıkmaktan dolayı gurur duymaktayız. Tek hedefimiz milletimize ve insanlığa faydalı olmak, daha çok vatandaşımıza iş kapısı sağlamaktır. Bundan sonra da Allah'ın (cc) izniyle bu anlayışla çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz.”

Zaman
<< Önceki Haber Yüzlerce polisle 22 şirkete hukuksuz baskın Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER