‘Z Kuşağı’ sandıkta hesaplaşacak: Yeni nesil AKP’ye öfkeli
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazar, Haziran 28 2020
YKS krizine tepki gösteren gençler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ‘Sandıkta görüşürüz’ dedi. Yeni neslin yaşadığı gelecek kaygısı ile iktidara karşı tutumunu değerlendiren araştırma şirketleri, gençlerin iş bulamama ve özgürlüklerine müdahale konusundaki hassasiyetine dikkat çekti

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) giren gençlerin, sınavı önce erteleyen ardından tarihini değiştiren AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gösterdikleri tepki dün de devam etti. Gençler, Erdoğan’ın katıldığı yayında “Oy moy yok, sandıkta görüşürüz” diyerek 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine göndermede bulundu. Konu sosyal medyada gündem olurken, anket firmaları ‘Z Kuşağı’ alarak tanımlanan 2000’den sonra doğan gençlerin yaşadığı gelecek kaygısı ile iktidara olan tutumunu BirGün’e değerlendirdi.
Yeni nesil gençliğin oldukça seküler bir yaşam biçimini benimsediğinin altını çizen Avrasya Araştırma Şirketi Başkanı Kemal Özkiraz, “Gençlerin iktidara olan tepkisinin asıl nedeni iş bulamama sorunu, iş bulsalar bile elde ettikleri geliri özgür bir şekilde harcayamama kaygısı” olduğunu vurguladı. SONAR Araştırma Başkanı Hakan Bayrakçı’ya göre ise dünyayı birçok pencereden takip edebilen bu gençler, özgürlüklerine yönelik en küçük müdahale hissettiklerinde büyük bir tepki potansiyeli barındırıyor.
Yaşam tarzı tehdit olarak görüldü
“AKP 2010’dan sonra gençler için hiçbir şey söylemez olduğu gibi bu gençlerin nezdinde de hiçbir şey ifade etmeyen bir parti konumuna geldi” diyen Avrasya Araştırma Şirketi Başkanı Özkiraz: “40 yaş üzerine milliyetçilik ve din belli oranda etki ediyor ancak 30 yaş altı için hiçbir şey ifade etmiyor. Özellikle Z Kuşağı için AKP’nin baskıcı, topluma ödevler veren söylemleri hiçbir şey ifade etmediği gibi bir de nefret figürü haline geliyor. Çünkü AKP bu kuşağın yaşam tarzını kendisi için bir tehdit olarak gördüğünü alenen ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.
Açığı İmam hatiple kapatmaya çalıştılar
Türkiye’de her yıl seçmen bazında 1.25’lik artışın olduğunu belirten Özkiraz, bunun da dört yıllık bir seçimde 5-6 puanlık bir seçmen kitlesine dönüştüğünü if
Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kemal Gülen

HARUN TOKAK
Esra Büyükcombak

Numan Yılmaz







