Zaman Fransa yayın hayatına son verdi

8 yıldır aralıksız yayın yapan Zaman Fransa, Türkiye'deki siyasi iklimin Avrupa'ya yansımaları sonrası okurlarına yönelik artan şiddet eylemleri sebebiyle basılı yayınını durdurma kararı aldı

Zaman Fransa yayın hayatına son verdi

''8 yılda Fransız medyasında önemli bir yer edinmeyi başarmış Zaman France gazetesinin yayın hayatına son verdiğini büyük bir üzüntüyle duyuruyoruz. '' denilen açıklamada yayın hayatına son vermesine en büyük gerekçe olarak okurlarını koruma ve onlara yönelik fişleme faaliyetlerine mani olma çabası gösterildi. İşte gazete internet sitesinden yapılan o açıklama...
***
Değerli okurlarımız,

8 yılda Fransız medyasında önemli bir yer edinmeyi başarmış Zaman France gazetesinin yayın hayatına son verdiğini büyük bir üzüntüyle duyuruyoruz. Türkiye’deki vahim siyasi iklim ve hain 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yaşanan endişe verici gelişmeler, gazetecilerimizin mesleğini hakkıyla ifa etmelerini ne yazık ki imkânsiz hale getirmiştir. Bu kararımızda en mühim faktör, elbette sadık okurlarımızın can ve mal güvenliği üzerinde artan tehlikedir. Türkiye’de 130 medya kuruluşunun kapatıldığı, 94 gazetecinin hapiste olduğu bir dönemde, sorumsuz ve mesnetsiz suçlamalar sivil toplumun birçok kesimini artık hedef almaktadır. Ne yazık ki, bu zehirli siyasi iklimin Türkiye’den 4 bin kilometre uzaktaki Fransa’daki Türk toplumuna da yansımaları oldu. Fransa’da Hizmet hareketi üyesi binlerce Fransız-Türk vatandaşını hedef alan tehditler ne yazık ki fiziki saldırı boyutuna geldi. Fransa’da 10’dan fazla dernek yağmalandı, yakıldı veya çalışanları saldırıya uğradı. Bu vahim ortamda gazetemizi basıp abonelerimize göndermemizin okurlarımız açısından ciddi bir güvenlik tehditi oluşturduğu kanısını taşımaktayız. Zira tüm Avrupa’da olduğu gibi Fransa’da ihbar furyası estirilmekte, sıradan vatandaşlar sadece Zaman France okuduğu için Türk devletinin emniyet güçlerine ihbar edilmektedir. Vichy rejimi döneminde yaşanan Yahudi soykırımından sonra ilk kez ağır bir cezai suç olan ihbarcılık Fransa’da yaygın şekilde tatbik edilmektedir.

Bugüne kadar farklı görüş ve milletten yüze yakın gazetecinin çalıştığı Zaman France, hain darbe girişiminin ilk saatlerinden itibaren yayınladığı başyazısıyla, bir gün sonra yayınlanan kağıt baskısında yer alan manşetiyle hiçbir muğlaklığa yer bırakmayacak şekilde darbeye karşı tavrını ortaya koymuştur.

Zaman France, Fransa’da bugüne kadar 35 bin Türk kökenli ailenin evine girmiş, Fransa’da Türk toplumun yakın tarihini kayda geçirmiş, 10’a yakın akademik çalışmanın konusu olmuştur. Bugüne kadar Türkçe 24 bin, Fransızca 25 bin haber yayınlamıştır. 8,5 yılda 425 sayı yayınlanan haftalık gazetemiz sadece Türk göçü açısından değil, Fransa’nın zengin azınlık medyası tarihinde önemli bir yere sahiptir.

Gazetemiz Türkçe olarak Fransa gündemini, Fransızca olarak Türkiye gündemini takip etme ilkesiyle yayın hayatına başlamış, ancak zamanla Fransa’da göçmen kökenli toplumların sorunlarını yakından takip eden uzman bir medya kurumuna dönüşmüştür. Zaman France, Türkiye ve Avrupa Türk toplumunun yanısıra, göç, İslam, çokkültürlülük, banliyöler gibi alanlarda uzman ve referans bir medya haline gelmiştir. Fransa’nın tanınmış yüzlerce entellektüeli, Cumhurbaşkanı François Hollande’dan aşırı sağcı lider Marine Le Pen’e kadar siyasi yelpazenin tüm temsilcileri Zaman France’a röportaj vermiş, köşe yazıları kaleme almışlardır. Zaman France çalışanları bugüne kadar yüzlerce kez Fransız ana akım medya kurumlarının yayınlarına katılmış, gazetemizde yayınlanan haber ve yorumlar Avrupa medyasının en prestijli gazetelerinde, uluslararası raporlarda alıntılanmıştır.

Elbette son yıllarda kağıt baskımız okur kaybetmesine, reklam verenlerin anlaşılabilir sebeplerle gazetemizle çalışmayı bırakmasına rağmen gazetemiz bugüne kadar “baskıya karşı inovasyon” mottosuyla yayıncılığa devam etmenin hep bir yolunu bulmayı başarmıştır. Bugün Zaman France’ın iki dildeki yayınlarının dijital alanda hiç olmadığı kadar popüler olduğu görülmektedir. 2015 yılında Fransızca sitemizi 5 milyon kişi ziyaret etti. Bu yıl ilk 8 ayda 4 milyon barajına ulaştık. Ancak, okurlarımızın temel haklarının tehlike altında olduğu bir dönemde, maalesef bu mücadele anlamını yitirmiştir.

Ayrıca, Türkiye’deki bir siyasi krizin Fransa’ya taşınması Fransa’da yaşayan 600 bin vatandaşımızın tamamına zarar vermektedir. Bu siyasi linç ortamının -her ne kadar kurbanı biz olsak dahi- aktörlerinden birisi konumuna itildiğimiz için çekilmeyi daha ahlaki buluyoruz.

Binlerce okurumuzun, gönüllü destekçilerimizin olağanüstü gayretleriyle inşa ettiğimiz bu yayın bugün yayın hayatına son veriyor. Her şeyden önce her zaman bu gazetenin gerçek sahibi olarak gördüğümüz abonelerimize finansal özgürlüğümüzü ve editöryal bağımsızlığımızı temin ettikleri için teşekkür ediyoruz. İkinci sırada, bizi dijital platformlarda takip eden ve Zaman France’ın bugünkü popülaritesine ulaşmasına yardım eden okurlarımıza teşekkür ediyoruz. Zaman France, bugüne kadar Türkiye’den ya da başka bir ülkeden tek bir kuruş katkı almamıştır. Muhasebe kayıtlarımız ve tirajımız her 6 ayda bağımsız bir kurum olan OJD tarafından incelenmiştir.

Zaman France emekçileri olarak Türkiye'de ve Avrupa'da yüz binlerce vatandaşın hayatını karartan bu cadı avının en kısa sürede nihayete ermesi en büyük dileğimizdir. Nefret ikliminin son kurbanı da ne yazık ki bugüne kadar büyük fedakarlıklarla büyüyen Zaman France olmuştur. Bir gün yeniden buluşmak dileğiyle
<< Önceki Haber Zaman Fransa yayın hayatına son verdi Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER