Zamlara rağmen enflasyon düştü!

Tüketici Fiyatları (TÜFE) Nisan ayında yüzde 0,78 arttı. Giyim ve ayakkabı grubunda görülen yüzde 12,60’lık artışa rağmen ‘enflasyon düştü’ açıklamaları dikkat çekti.

Zamlara rağmen enflasyon düştü!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Nisan ayı verilerini açıkladı. Giyim ve ayakkabı fiyatlarında görülen yüzde 12.60’lık artışa rağmen enflasyon düştü. TÜİK verilerine göre, tüketici fiyatlarında dört aylık artış yüzde 2.55’e çıkarken, Nisan sonu itibariyle yıllık artı enflasyon yüzde 6.57 ve on iki aylık ortalamalara göre fiyat artışları da yüzde 7.84’ü buldu.

En yüksek artış yüzde 12.60 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti. Ana harcama grupları itibariyle Nisan ayında endekste yer alan gruplardan eğitimde yüzde 0.87, eğlence ve kültürde yüzde 0.76, ev eşyasında yüzde 0.70 ve ulaştırmada yüzde 0.62 artış gerçekleşirken, sadece gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yüzde 1.48 düşüş yaşandı. Analistler, enflasyonun beklentilerin altında gerçekleşmesinde gıda fiyatlarındaki yüzde 1.48’lik düşüşün etkili olduğunu belirtiyor. Gelecek aylarda da gıda fiyatlarının enflasyonun yönü üzerinde ana belirleyici olacağını tahmin ediyor.

Tüketici fiyatları bazında nisanda en yüksek fiyat artışı yüzde 42.79 ile spor müsabakalarına giriş ücretinde, en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 53.93 ile sivri biberde görüldü.

En fazla artış yüzde 12.84 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre lokanta ve otellerde yüzde 11.35, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 11.25, ev eşyasında yüzde 10.38 ve sağlıkta yüzde 9.58 fiyat artışları gerçekleşti.

TÜİK verilerine göre Nisan’da endekste kapsanan 417 maddeden; 55 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 257 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 105 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti. Yurt içi üretici fiyatları da Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 0.52 artış, yılın ilk dört aylık döneminde yüzde 1.27, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2.87 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5.47 arttı.

Gıda fiyatları niçin düştü?

Londra merkezli ekonomik araştırmalar merkezi Capital Economics,Gıda enflasyonunun 2004’ten bu yana düşük seviyeye inmesini üç sebebe bağlıyor;

Rusya’nın Türkiye’ye koyduğu ambargo sonucu Türkiye’deki gıda ürünü arzının artması ve dolayısıyla fiyatların gerilemesi,

Olumlu iklim koşullarının tarımsal üretimi desteklemesi.

Türkiye’nin 2015 sonunda AB’yle canlı büyükbaş hayvan ticareti anlaşmasını imzalaması üzerine kırmızı et arzında yaşanan yükseliş.




Borsa çakıldı, dolar fırladı

Borsa sert bir düşüş yaşarken dolar yükselişe geçti. Yurtiçi enflasyon verisi öncesi düşüşte olan dolar, 2.80 seviyesinin altındaki seyrini sürdürmesinin ardından 2.83 seviyesinin üzerine tırmandı.
BIST 100 endeksi, ikinci yarıda 82 binin altında işlem gördü. İlk yarıda bankacılık endeksi yüzde 1,61, holding endeksi yüzde 2,12 değer kaybetti. Sektör endekslerinin tamamı düşüş kaydederken, en fazla kaybettiren ise yüzde 4,60 ile ‘madencilik’ oldu.
Analistler, açıklanan enflasyon verisinin beklentilerin altında kalmasına karşın pay piyasalarında satış baskısının devam ettiğini belirtti.

Çekirdek enflasyon son yılların en yükseğinde

Yıllık enflasyon yüzde 6.57 ile 3 yılın en olumlu verisi olarak anılırken çekirdek enflasyon yüzde 9.41 ile 9.20 seviyesinde olan beklentilerin üzerinde geldi ve son yılların en yüksek oranını gördü. Yıllık enflasyon versiyle çekirdek enflasyon arasındaki makas yakın dönem içerisinde ilk kez bu kadar açıldı.

Kaynak: Yeni Hayat Gazetesi
<< Önceki Haber Zamlara rağmen enflasyon düştü! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER