Zarrab, hangi konularda işbirliği yapacak?

Okuma Süresi 2 dkYayınlanma Cumartesi, Nisan 2 2016
ABD'de kara para iddiaları sebebiyle tutuklanan ve savcılıkla işbirliği yapacağı açıklanan Zarrab hangi konularda bilgi verecek?

ABD'de tutuklanan İran ve Türkiye vatandaşı Reza Zarrab'ın savcılıkla işbirliği içerisinde olacağı, kefaletten vazgeçtiği ve bildiklerini açıklayacağı dün Savcı Preet Bharara tarafından duyurulmuştu. Bharara, Zarrab'ın Miami'den New York'a getirileceğini ifade ederken hakkındaki iddianamede birçok suç isnadı bulunuyor. Zarrab'ın işte bu suçlamalara yönelik kendisini savunurken işbirliği yaptığı isim ve kuruluşları da açıklaması bekleniyor.

İDDİANAMEDEKİ HANGİ SUÇLAMALARLA İLGİLİ İŞBİRLİĞİ YAPACAK?

İddianame üç kişiyi kapsıyor: 33 yaşındaki İran ve Türkiye vatandaşı Reza Zerrab, onun çalışanlarından 29 yaşındaki İran vatandaşı Camelia Jamshidy (Kamelya Camşidi) ve Mellat Exchange'in üst düzey yöneticisi 65 yaşındaki İran vatandaşı Hossein Najafzadeh (Hüseyin Necefzade).

Sanıklara yöneltilen suçlamalar 2010 yılından 2015 yılına kadar olan dönemi kapsıyor.

Sanıklar 2008'de başlayan ancak 2011 yılından, 2016 yılında kaldırılana kadar gittikçe sertleşen İran'a yönelik uluslararası yaptırımları etkisiz hale getirmeye çalışmak ve ABD bankalarına yönelik dolandırıcılıkla suçlanıyorlar.

Yapılan açıklamaya göre yöneltilen suçlamaların toplam cezası, en üst sınırdan verilirse 60 yılı buluyor.

İddianameye göre sanıklar, Türkiye ve Suudi Arabistan'daki şirketleri aracılığıyla ABD yaptırımlarına takılmadan işlem yapmak için İranlı bireylere ve aralarında Türkiye'de de şubesi bulunan İranlı Bank Mellat, Mellat Exchange gibi şirketlerin bulunduğu bazı şirketlere destek oldu.

İddianamedeki dört suçlama şöyle:

*ABD'ye karşı dolandırıcılık
*Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası'nı (International Emergency Economic Powers Act) ihlal etmek
*Bankacılık sistemine karşı dolandırıcılık
*Para aklama

Bu haberler de ilginizi çekebilir