Zarrab hapishane hapishane dolaştırılıyor

ABD’de tutuklanan 17-25 Aralık soruşturmasının kilit ismi Reza Zarrab’ın davanın görüleceği olan New York’a sevk yolculuğu başladı. Zarrab, New York’a giderken diğer mahkumların alınması için çeşitli cezaevlerinde bir süre kalacak.

Reza Zarrab iddianamesinin ayrıntılarında ne var?

17-25 Aralık 2013 yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının kilit ismi İran asıllı Reza Zarrab’ın Amerika’da asıl yargılanacağı New York’a sevk yolculuğu başladı. ABD’ye giriş yaparken yakalanan ve kara para aklama, ABD’nin yaptırımlarını delmek ve bankacılık sahtekarlığı suçlamalarıyla tutuklanan Zarrab, ilk konulduğu cezaevi olan Miami cezaevinden, New York’a götürülmesi için, ABD’de tutuklu ve mahkumların sevkiyle ilgili ulaşımdan sorumlu güvenlik birimine (US Marshals) teslim edildi.

Zarrab’ın, New York’a diğer tutuklularla birlikte otobüsle götürüleceği ve seyahat sırasında diğer mahkumların alınması için çeşitli cezaevlerinde durdurulacağı öğrenildi. Amerika’nın Sesi’nden Can Kamiloğlu’nun haberine göre Zarrab, tutuklu otobüsüyle Miami cezaevinden alındıktan sonra Florida eyaletinde bulunan ve Miami’ye yaklaşık 780 kilometre uzaklıktaki Tallahassee kentine götürülerek buradaki cezaevine konuldu. Zarrab’ın böylelikle New York’a sevki için yolculuğu başlamış oldu ve ilk durak Tallahassee cezaevi oldu.  Tallahassee cezaevi New York’a yaklaşık 1.765 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Zarrab’ın bir gece geçirdiği Florida eyaletinine bağlı Tallahassee cezaevinden Georgia eyaletine ulaştığı ve burada da Atlanta cezaevine götürüldüğü öğrenildi. Zarrab’ın Atlanta cezaevinden sonra New York’a sevki esnasında başka bir cezaevine nakli bekleniyor.

Eyalet eyalet dolaşacak

Zarrab’ın New York’a sevki sırasında Georgia, Güney Carolina, Kuzey Carolina, Virginia, Maryland, Pennsylvania, New Jersey gibi eyaletlerde bazı cezaevlerinde konaklayabileceği belirtildi, ancak kaç gece veya hangi cezaevlerinde kalacağı güvenlik sebebiyle açıklanmadı.

Amerika’nın Sesi’nin ulaştığı güvenlik yetkilileri Zarrab’ın New York’a sevk işlemi için ulaşımdan sorumlu birime teslim edildiğini, New York’a getirilmesi sırasında hangi eyaletlerde veya hangi cezaevlerinde ne kadar ve ne süreyle kalacağının bilinmediğini belirttiler.  New York Güney Bölgesi Savcılığı yetkililerinden elde edilen bilgiye göre Zarrab New York’a gelir gelmez hemen hakim karşısına çıkartılacak. New York Güney Bölgesi Savcılık yetkilisi, “Şu anda Zarrab’ın sevk işlemiyle ilgili planı teslim edildiği Federal Mahkeme Polis Gücü (US Marshals) yönlendiriyor. Zarrab, New York’a gelene kadar bir eyaletten başka bir eyalete yolculuk yaparak getirilecek.” dedi. New York Güney Bölgesi Savcılığı yetkilileri, dava sürecinin Zarrab’ın New York’a gelmesinin hemen ardından başlayacağını belirtti. Yetkililer şu bilgileri verdi: “Zarrab’ın New York Federal Mahkemesi’nde yargılanma süreci hemen başlayacak. Zarrab, New York’a getirilmesinin hemen ardından mahkemeye çıkartılabileceği gibi bu süreç bir kaç gün sonra da olabilir. Zarrab’ın New York’ta hakim karşısına çıkmasının ardından yeni bir mahkeme günü belirlenecek. Ancak bu mahkemenin ne zaman yapılacağını bilemiyoruz.” 

YARINA BAKIŞ
<< Önceki Haber Zarrab hapishane hapishane dolaştırılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER