Zarrab o bankaları açıkladı

Avukat Brafman’nın, Zarrab’ın kendi el yazısı ile kaleme aldığı mal varlığına ilişkin mahkemeye sunduğu belgede üç bankanın ismini verdi. Ankara’nın dava ile ilgili görüşme talebini ABD yönetimi dava sürecine siyasi iradenin dokunamayacağını söyleyerek reddetti.

Reza Zarrab'ın cep telefonundan bu fotoğraflar çıktı

Kara para aklamak, bankacılık kanununa muhalefet ve terörün finansmanı gibi suçlardan ABD’de tutuklu bulunan İran asıllı işadamı Reza Zarrab’ın (Rıza Sarraf) avukatı Benjamin Brafman ile New York Güney Bölgesi Savcısı Preet Bharara arasında adeta belge savaşı yaşanıyor. Zarrab 50 milyon dolar kefalet ve ev hapsinde tutulma şartıyla yargılanma talebinde bulunmuştu. Hâkim Richard Berman’ın kararını çok yakın bir zaman içerisinde açıklaması bekleniyor.

ABD’de tutuklanan Reza Zarrab’ın, tutukluluğunun devamı için mahkemeye yeni deliller sunuldu. Savcı Preet Bharara’nın ofisi Zarrab’ın ‘ifadesinde yalan söylediğini’, İngilizce ve Farsça bildiğini gösteren delilleri mahkemeye bir dilekçeyle iletti.

Savcı: Zarrab’ın mal varlığı WhatsAppp yazışmalarında

WhatsApp mesajlaşmalarının İngilizce yapılmasını Savcılık, ‘Zarrab’ın İngilizce’yi iyi bildiğine’ ilişkin kanıt olarak sundu. Ayrıca Zarrab’ın ‘Mojtaba 2’ ile yaptığı görüşmelerde Farsça bildiği, WhatsApp üzerinden yaptığı Farsça yazışmaların iş ve para akışı ile ilgili olduğu iddia edildi.

Savcılık, hem mesajlaşmanın İngilizce yapıldığına dikkat çekti hem de Zarrab’ın ilk ifadesinde mal varlığı sorulduğunda; ne yatından ne jetten ne de denizaltısından bahsetmediğine vurgu yaptı. Savcı’nın delil olarak sunduğu WhatsApp mesajlaşmasında, alınacak yeni gemiler ve bu gemilerin bandıraları konusunda da mesajların olması dikkat çekti.

Zarrab’ın avukatı Brafman, Zarrab’ın kendi el yazısı ile kaleme aldığı mal varlığına ilişkin mahkemeye sunduğu belge ise dikkat çekici. Belgeye göre, Zarrab’ın parası Denizbank, Garanti ve Halk Bankası’nda bulunuyor. Türkiye’de ve ABD’de yürütülen soruşturmalarda üç bankanın da Zarrab’ın transferlerinde kullandığı ortaya çıkmıştı. Özellikle yüklü miktardaki transferler için Denizbank ve Garanti’nin merkez şubelerinin kullanılması bankacılık sektörüne de uzun süre tartışma konusu olmuştu.

Brafman’ın sunduğu belgelerde, Zarrab’ın FBI ajanlarına verdiği ifade sırasında beyan ettiği mal varlığı şöyle sıralanıyor: “Kanlıca’da ev–Türkiye, Metroport’ta işyeri–Türkiye, mobilya fabrikası arazisi–Türkiye, Kapalıçarşı’da bir dükkan–Türkiye, Beylikdüzü’nde küçük bir daire–Türkiye, baba evi–Türkiye, aile evi, Tahran–İran.”




AVUKATI, Zarrab’ın farsça bilmediğini ispat etmeye çalışıyor

Reza Zarrab’ın avukatı Benjamin Brafman, , Zarrab’ın FBI sorgusu sırasında avukat talebinde bulunmasında rağmen, FBI ajanlarının sorguya devam ettiğini, bunun da Amerikan Anayasasına aykırı olduğunu savundu. Savcılık, Reza Zarrab’ın İran Merkez Bankası Genel Müdürü ile ABD’nin İran’a dönük yaptırımların delinmesinin ‘ekonomik cihad’ olduğunu ve bu konuda görev almaya hazır olduğunu belirttiği yazışmasının da ‘deliller’ arasında önemli bir yer tutması dolayısıyla,  Avukat Brafman, Zarrab’ın ‘Farsça’ okuyup yazamadığı tezini savunmaya çalışıyor.

<< Önceki Haber Zarrab o bankaları açıkladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER