Zarrab'ın avukatından ilginç delil

ABD'de tutuklu bulunan Reza Zarrab'ın avukatı Brafman, Zarrab'ın İngilizce bilmediğini ispat etmek için, Ortaokul 3 karnesini delil gösterdi. Karneye göre Zarrab'ın İngilizcesi 1...

Reza Zarrab'ın dağıttığı rüşvet listesi

Avukat Benjamin Brafman, Salı günü mesai saati bitmeden önce bu kez 6 sayfalık dilekçe ve 19 sayfalık ekler sunarak, son bir kez daha müvekkili Reza Zarrab’ın kefaletle serbest bırakılmaya hakkı olduğunu, başsavcılığın kanunun yükümlü tuttuğu şartları yerine getiremediğini ileri sürdü.
 
Brafman bu kez kanıt olarak sunduğu eklerde Zarrab’ın Ortaokul üçüncü sınıf karnesine kadar giderek, Zarrab’ın İngilizce notlarının iyi olmadığını, bunun başsavcılık tarafından görmezlikten gelindiğini iddia etti. Ayrıca Zarrab’ın Florida’da tutuklandığında FBI yetkililerine gayr-i menkullerini yazdığını söylediği bir el yazması listeyi de mahkemeye sundu.
 
Brafman, dilekçesinde başsavcılığın, müvekkiline kefaletle serbest kalma imkanını engelleyecek şekilde ‘çifte kanıt’ getiremediğini ileri sürdü. Zarrab’ın kaçma riskini ve yeniden mahkemeye dönüşünün imkânsız olacağını ispat edemediğini ileri sürdü. Bunun için dört neden sıraladı.
 
Brafman’ın dilekçesi daha önce söylediği ve 2 Haziran’daki celsede de ifade ettiği bazı argûmanları tekrar ediyor. Dört madde ile Brafman, son kez Zarrab’ın kefalet talebinin kabul edilmesini istiyor.
 
Brafman ilk olarak, bir kez daha, Zarrab’ın İngilizce bilmediğini, bu şekilde insanları kandırmadığını, tutuklandıktan sonra kendisine mütercim verilmeyerek kanundaki hakkından mahrum bırakıldığını ileri sürmekte.
 
İkinci olarak Zarab’ın FBI mülakatında danışma veya avukatlık hizmeti istemesine rağmen bunun sağlanmadığı ve kendisinin malvarlıkları, işyerlerini kendisinden talep edildiği kadar cevap verdiğini ileri sürüyor.
 
Üçüncü olarak başsavcılığın Zarrab’ın İngilizceyi yeteri derecede profesyonel şekilde konuştuğu konuştuğu ve iyi anladığını ispat edemediğini iddia ediyor.
 
Brafman, İngilizce diliyle ilgili olarak başsavcılığın 3 Temmuz Cuma günü Hakim Richard M. Berman’a sunduğu bazı kanıtları sırasıyla veriyor. Başsavcılığın Zarrab’ın İngilizce seviyesinin ancak temel seviyede olduğunu gösterdiğini kaydetmekte.
 
Brafman, Zarrab’ın Ortaokul üçüncü sınıf karnesindeki İngilizce notunun başsavcılığın iddia ettiği gibi onun İngilizce öğrendiğini gösterdiğini ama notlarının ortalamadan düşük olduğunu söylemediğini kaydediyor.



Son olarak da hükümetin Zarrab’ın ‘Farisi dilini okuduğu veya yazdığını ispat edemediğini’ kaydediyor. Bunda da Brafman bir kez daha başsavcılığın gösterdiği kanıtların Zarrab’ın Farisi dili ile ilgili olarak iddialarını cevaplamadığını kaydediyor.
 
3 Haziran savcılık dokümanları da yayınlandı
 
Brafman’ın dilekçesi ile birlikte, Cuma günü Başsavcılık tarafından Zarrab’ın İngilizce ve Fairsi dilleri ile ilgili olarak yalan söylediğini kanıtlayan ekler de Salı günü yayınlandı. Bu kanıtlarda Zarrab’ın telefonunda çıkan İngilizce ve Farisi dilindeki konuşmalar gösteriliyor.
 
Gözler Berman’da
 
Savcılık ve savunmanın haftalardır karşılıklı olarak verdiği dilekçelerin sonuna gelindi. Bundan sonra gözler davanın hâkimi Berman’da. Berman’ın son dilekçeye de bugün ulaştıktan sonra bu hafta bitmeden, gerekçeli olarak Zarrab’ın kefalet talebini kabul edip, etmeme kararını verecek.
 
Kefalet talebinin kabul edilmesi, Zarrab’ın suçlarında bir hafifleme anlamına gelmeyecek.

 
<< Önceki Haber Zarrab'ın avukatından ilginç delil Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER