Zekat ve burs verdiği için tutuklanan Halit Dumankaya:

Zekât ve burs gibi hayır işlerinden suç çıkarılmaya çalışılıyor. Yaptıkları yardımlar gerekçe gösterilerek tutuklanan işadamlarına Dumankaya Holding’in murahhas üyesi Halit Dumankaya da eklendi. Dumankaya’nın Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi dahil birçok kuruma destek verdiği biliniyor.

Zekat, burs ve sadaka operasyonunda tutuklama

Türkiye’de ilk 500’e giren Dumankaya Holding’in murahhas üyesi Halit Dumankaya 76 yaşında zekat ve sadaka verdiği gerekçesiyle tutuklandı. Aynı operasyonda gözaltına alınan şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya Yönetim Kurulu üyeleri Ayla Dumankaya Pirinççi ile Semih Serhat Dumankaya serbest bırakıldı.

Bank Asya’da hesapları olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan Halit Dumankaya, zekat ve burs verdiği için tutuklandı. 10 yaşından beri çalıştığını belirten Dumankaya ifadesinde, “Benim şirketime kim gelirse gelsin, boş çevirmeyiz.” diyor. Halit Dumankaya sadece kendi maaşından bir çok insana burs verdiğini ve kapısından kimseyi eli boş çevirmediğini anlatıyor. Burs verirken kendilerine yazılan mektupları ve yardım taleplerini değerlendirdiklerini söyleyen Dumankaya burs verdiği insanların yüzde 90’ını tanımadığını bununda önemli olmadığını ellerinden geldiği ölçüde muhtaç insanlara yardımda bulunmaya çalıştıklarını ifade etti.

Milletvekili değil, hamal gibi çalıştım”
Dumankaya bir söyleşide ise özellikle memleketi Rize’de burs verip okul veya yurt yaptıklarını karadenizlilere bu şekilde destek verdiklerini anlatmıştı. Her dönemde hayır işlerin başrolünde bulunan Halit Dumankaya, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı’nın kurucu üyesi. İşadamı, Rize’de bulunan üniversiteye de büyük desteklerde bulunmuştu. Dumankayalar Galatasaray’ın da ana sponsoruydu.

Rize’de dünyaya gelen Halit Dumankaya 1991-1995 yılları arası ANAP milletvekilliği yaptı. Vatan ve milletin üzerinde hiçbirşeyin olmadığını savunan Halit Dumankaya bu yaşında kendisine yöneltilen suçlarla hakim karşısına çıkmaktan rahatsız olduğunu söyledi. Meclis tutanaklarının incelendiği taktirde milletvekili olarak değil hamal gibi çalıştığınının görüleceğini söyleyen Dumankaya, milletin refahı için çalıştığını belirtti.

Dumankaya İnşaat’ın, kurucusu Halit Dumankaya ANAP Milletvekili olunca dedikodu çıkmasın diye şirket olarak devlet ihalelerine girmeme kararı aldıklarını kaydetmişti. Dumankaya vekilliği bıraktıktan sonrada bu kararını devam ettirmiş “Devletin çeşmesinden su içmiyoruz” diyerek devlet ihalesi almadığını söylemişti. Bu gelenek o tarihten beri bozulmadı. Dumankaya İnşaat, neredeyse 25 yıldır, bırakın resmi taahhüt işlerini, TOKİ ihalesine bile katılmıyor.
Maliye müfettişlerince şirketin 4 yıldır denetlendiğini söyleyen Halit Dumankaya hakim karşısında “Çocuklarımızın yönettiği şirketimiz Türkiye’nin 500 firmasının ortalarındadır ve inşaat şirketleri içerisinde ilk 3 sıradadır. Ticaret odasının yaptırdığı kariyer değerlendirmesinde de Türkiye’de en güvenilir şirketlerin başındadır. 4 senedir her gün maliye müfettişi şirketimizde oturup denetimlerini yapmaktadır. Bu durum beni çok üzüyor ve kahrediyor. Benim ve çocuklarımın hiçbir suçu yok.” diye konuştu.

Esprili kişiliğiyle tanınan Dumankaya aynı dönemde milletvekilliği yaptığı milletvekilleri tarafından dürüst ve çalışkan bir insan olduğu söyleniyor.

Dumankaya Holding’ten yapılan açıklamada “Şirketimizin kurucusu, 1991-1994 yasama dönemi milletvekili ve hayırsever kişiliği ile tanınan, Yönetim Kurulumuzun Murahhas Üyesi Sayın Halit Dumankaya’nın en kısa sürede aramıza döneceğine ve yeniden emeklilik günlerinde, büyük bir heyecan ve azalmayan enerjisiyle tüm tecrübesini gelecek nesillerle paylaşacağına ve kişiliğiyle örnek olmaya devam edeceğine olan inancımız tamdır.” ifadeleri kullanıldı.

YENİ HAYAT
<< Önceki Haber Zekat ve burs verdiği için tutuklanan Halit Dumankaya: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER