Rusya'nın Ukraynayı işgali ile ilgili tüm gelişmeler bu haberde

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı işgal harekatı devam ederken Rusya'ya yönelik yeni yaptırım kararları da açıklanmaya devam ediliyor. Son olarak Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın çatı kuruluşu Meta yönetiminin, Ukrayna'ya yönelik saldırı nedeniyle Rus devlet medya kuruluşları RT ve Sputnik'e Avrupa Birliği (AB) genelinde erişimi kısıtlayacağı beliritldi.

SHABER3.COM

Cumhuriyet'te yer alan bilgilere göre:

00:25: Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın çatı kuruluşu Meta yönetiminin, Ukrayna'ya yönelik saldırı nedeniyle Rus devlet medya kuruluşları RT ve Sputnik'e Avrupa Birliği (AB) genelinde erişimi kısıtlayacak.

00.24: ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Doğu Avrupa'da Rusya ile ABD ve NATO kuvvetleri arasında muhtemel karşılaşmalar ve kazaları önlemek için "çatışma önleme mekanizması" kurmanın yollarını aradıklarını ancak Rusların henüz bu konuyla ilgilenmediğini açıkladı.

00.19: Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, Rusya'nın BM misyonunda çalışan 12 Rus diplomatın "istihbarat elemanı" olduğunu ve bu nedenle sınır dışı edileceklerini duyurdu.

00.07: Avrupa Birliği (AB) üyesi olan Çekya, Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya, Slovakya ve Slovenya cumhurbaşkanları, Ukrayna’ya acilen aday statüsü verilmesi gerektiğini bildiren ortak bir mektup yayınladı.

00.06: Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD'nin Ukrayna'da "uçuşa yasak bölge" kurmasının Rusya ile doğrudan çatışmaya girmek anlamına geleceğini ve böyle bir şeyi de planlamadıklarını açıkladı.

00.05: Rusya Federasyonu'nun Birleşmiş Milletler (BM) Temsilcisi Vassily Nebizia, ABD'nin 12 Rus diplomatının 7 Mart'a kadar ülkeden ayrılmasını istediğini bildirdi.

00.04: ABD Başkanı Joe Biden, Rusya-Ukrayna savaşı konusunda Kanada, Japonya, Avrupa ve NATO liderleriyle bir görüşme gerçekleştirdi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Başkan Biden bugün ortaklarımız ve müttefiklerimizle Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik gerekçesiz saldırısını görüştü" ifadesi kullanıldı.

00.03: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna savaşından dolayı bugün 2 bin 163 Türk vatandaşının daha Ukrayna'nın çeşitli kentlerinden tahliye için tren ve otobüslerle yola çıktığını bildirdi.

22.36: Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları devam ederken, Rus birliklerinin Kiev’de lojistik deposunu vurması sonucu 28 kişi yaşamını yitirdi.

21.33: ABD’nin Nasdaq Borsası, Rusya merkezli şirketlerin hisse senedi alım-satımını geçici olarak durdurdu.

21.30: Ukrayna’nın başkenti Kiev yakınlarında meydana gelen şiddetli patlamada 6 kişinin yaralandığı açıklandı.

21.17: Türk hava sahasından geçerek İtalya’nın Verona kentine gitmekte olan Rus yolcu uçağı, Yunan hava sahasına girmesine müsaade edilmeyince geri dönerek İstanbul Havalimanı'na iniş yaptı.

19.22: Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı, ABD Büyükelçisi ile görüştü. Görüşmede Rusya ABD'den, kendilerine yönelik büyükelçilik binası önündeki düzenlenen protestolarda diplomatlarının güvenliğinin sağlanmasını talep etti.

19.16: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Avrupa Birliği'ne üyelik talebini imzaladı.

19.14: Putin, imzaladığı kararnameyle, Rusya vatandaşlarının ve şirketlerinin döviz cinsinden dış borç vermelerini ve Rusya dışındaki banka hesaplarına döviz yatırmalarını yasakladı.

19.00: İngiltere, Rus gemilerinin limanlarına erişimini yasaklama kararı aldı.

18.31: Ukrayna İçişleri Bakanı Priti Patel, İngiltere'nin Rusya'nın küresel polis teşkilatı Interpol'den uzaklaştırıldığını görmek için uluslararası çabalara öncülük edeceklerini söyledi. Patel parlamentoya verdiği demeçte, “Ukrayna hükümeti bugün Rus hükümetinin Interpol üyeliğinin askıya alınmasını talep etti ve bu yöndeki tüm uluslararası çabalara öncülük edeceğiz” dedi.

17.54: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştüğünü açıkladı. Macron ve Putin gelecek günlerde de temasta kalmak noktasında uzlaştı. Macron'un yaptığı açıklamaya göre, Paris, Moskova'yı derhal ateşkese davet etti. Görüşmede ayrıca, Putin'in 3 noktadan Ukrayna'ya girmek istediği doğrulandı.

17.46: İsviçre Savunma Bakanı Viola Amherd, yaptığı açıklamada İsviçreli yetkililerin Moskova'nın Ukrayna'yı işgali üzerine çıkan bir ihtilafta Rusya'nın nükleer silahlarını Batı'ya karşı kullanma olasılığının düşük olduğu sonucuna vardıklarını söyledi.

17.41: Ukrayna Cumhurbaşkanı Danışmanı Podolyak, Rusya ile ateşkes görüşmelerinin hala sürdüğünü bildirdi.

17.40: Güney Kore hükümeti yaptığı açıklamada,  Ukrayna hükümetine, insanlara ve mültecilere “Rusya'nın yasadışı işgali nedeniyle ciddi bir krizle karşı karşıya” olması sebebiyle yardım etmek için 10 milyon dolarlık acil insani yardım sağlayacağını söyledi.

17.24: Uluslararası Olimpiyat Komitesi, uluslararası spor federasyonları ve müsabakaların organizatörlerine Rus ve Belaruslu sporcuların katılımına izin verilmemesine yönelik çağrıda bulundu.

17.21: Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Putin'in olimpiyat nişanının geri alınmasını kararlaştırdı.

17.20: Dün Ukrayna'ya silah yardımında bulunmayacağını duyuran Macaristan, bugün de savaşa müdahil olmayacaklarını belirterek, komşusu Ukrayna'ya gönderilecek silahların topraklarından geçmesine izin vermeyeceklerini açıkladı.

17.13:  ABD Hazine Bakanlığı, yaptırım uygulanan Rus bankalarıyla enerji alanındaki mali işlemleri 24 Haziran’a kadar sürdürmeye izin verdi.

16.45: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavron Cenevre ziyaretini iptal etti.

16.25: Kiev'deki bir çocuk hastanesinin pediatri koğuşunun bugün hastanenin bodrum katındaki bomba sığınağına taşınmasının ardından kadınlar bebeklerine göz kulak oldu.

16.10: Bugün Telegram'a gönderilen ve The New York Times tarafından doğrulanan videolar, kuzeydoğudaki Harkov kentinde ağır roket saldırılarının gerçekleştiğini gösteriyor. Diğer görüntüler, yakındaki apartmanlardan yükselen olası bir patlamayı işaret eden büyük bir duman bulutu gösteriyor.

16.03: Rusya, havacılık sektörünü hedef alan kapsamlı yaptırımların ardından misilleme olarak İngiltere, Almanya, İspanya, İtalya ve Kanada dahil 36 ülkeye Rus hava sahasının kullanmasını yasakladı.

16.02: Zelenski'nin ofisi, Belarus'ta yapılan görüşmelerde Ukrayna heyeti Rus güçlerinin Kırım ve Donbas da dahil bütün Ukrayna topraklarından çekilmesini istedi.

16.01: Slovakya, Frontex'ten (Avrupa Birliği Sınır Güvenliği Birimi) Ukrayna ile sınırın güvenliğinin sağlanmasına yardım etmesini isteyecek.

15.28: ABD Minsk Büyükelçiliği operasyonlarını askıya aldığını duyurdu.

15.20: Ukraynalı yedek askerler Kiev'in merkezindeki bir polis karakolunda "askere alma" kuyruğa girdi.

15.17: Fransa, İtalya, Almanya ve Avrupa Birliği komisyonu liderleri Türkiye saati ile 22.30'da görüşme yapacak.

15.14: Avrupa Birliği (AB), şimdiye kadar Ukrayna'dan 400 bin mültecinin AB'ye ulaştığını ve daha milyonlarca kişinin beklendiğini söyledi.

14.31: Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı Anton Herashchenko, Rus güçlerinin Ukrayna'nın Harkov kentine düzenlediği roket saldırılarında düzinelerce kişinin öldüğünü söyledi.

Herashchenko, Facebook'ta yaptığı bir paylaşımda, "Harkov az önce roketler tarafından yoğun bir şekilde ateşlendi. Düzinelerce ölü ve yüzlerce yaralı var" dedi.

14.42: Avrupa Birliği, savaştan kaçan Ukraynalılara üç yıla kadar AB'de kalma ve çalışma hakkı vermeye hazırlanıyor.

14.24: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna ve Rusya heyetlerinin Belarus’taki müzakere görüşmelerinde talep ve pozisyonlarını kamuoyuna açıklamayacaklarını, müzakerelerin sessiz ilerleyeceğini söyledi.

14.20: Avrupa Birliği, Ukrayna'nın üyelik başvurusunu 'acilen' yapmasını istedi.

Rus devlet haber ajansı TASS ele geçirildi

14.12: Reuters tanıkları, Rusya devlet haber ajansı TASS'ın internet sitesinin ele geçirildiğini duyurdu.

14.12: Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliği, bugün saat 20.00'de Ukrayna'nın Harkiv şehrinden vatandaşları tahliye etmek içi bir tren hareket edeceğini duyurdu. Büyükelçiliğin açıklaması şöyle: 

13:57Ukrayna ve Rusya arasındaki görüşmeler başladı
Rus kuvvetlerinin Ukrayna'ya girmesinin beşinci gününde, iki ülkeden delegeler, savaşı sona erdirme amaçlı görüşmelere başladılar.Ukrayna Cumhurbaşkanlığı ofisi, derhal ateşkes ve Rus güçlerinin geri çekilmesini isteğini dile getirmişti.Rus müzakereci Vladimir Medinsky de Rusya'nın her iki tarafın da çıkarına olan bir anlaşmaya varmakla ilgilendiğini belirtmişti.Toplantı başlamadan önce Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, Rus birliklerini silahlarını bırakmaya ve AB'yi Ukrayna'nın üyeliğini başlatmaya çağırdı.Ukraynalı yetkililer gündemlerindeki ana konunun ateşkes ve Ukrayna topraklarından askerlerin çekilmesi olduğunu açıklamıştı.Daha önce, lojistik ve güvenlik sorunları nedeniyle görüşmelerin ertelendiği bildirilmişti. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy Pazar günü yaptığı konuşmada, bu görüşmelerden bir ilerleme beklemediğini söylemişti. Ancak, küçük de olsa bu şansı denemeleri ve kullanmaları gerektiğini de sözlerine eklemişti. 13.40 Schalke Gazprom ile sponsorluk anlaşmasını iptal etti Alman futbol kulübü Schalke 04, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle Rus enerji devi Gazprom ile sponsorluk anlaşmasını iptal ettiğini açıkladı. 2007 yılından bu yana kulübe ana sponsor olan Gazprom’un sponsorluk anlaşması 2025 yılında sona erecekti. Mavi-beyazlı kulüp formalardan geçen hafta Gazprom’un adını çıkarmış, Gazprom’un Schalke yönetimindeki temsilcisi Matthias Warnig de, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) geçen hafta kendine ve yönetiminde olduğu Gazprom’un iştirakı Kuzey Akım 2 boru hattına yaptırım uygulayacağını açıkladığında, klüp yönetimine istifasını sunmuştu. 13.29 Ukrayna ve Rusya arasındaki görüşmeler başladı
Ukrayna ile Rusya arasında Belarus sınırında görüşmelerin başladığı bildirildi. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı danışmanı Mykhailo Podolyak Reuters’a görüşmelerin başladığını doğruladı. Ukrayna Devlet Başkanlığı'ndan daha önce yapılan açıklamada, görüşmelerin başlıca hedefinin derhal bir ateşkes anlaşması imzalanması ve Rusya ordusunun tamamen Ukrayna'dan çıkması olduğu vurgulanmıştı.   13.25 Kremlin: Rusya yaptırımları aşacaktır
Kremlin’den yapılan açıklamada Rusya’nın Batılı ülkeler tarafından getirilen yaptırımları aşacağı belirtildi. Kremlin Söczüsü Dimitri Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada, "Rusya’ya Batı tarafından getirilen yaptırımlar sert ancak ülkemiz bu zararın üstesinden gelecek gerekli potansiyele sahiptir" dedi. Peskov ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bugün bakanlarla bir araya gelerek ekonomik durumla ilgili istişarede bulunacağını kaydetti.
12.21 Zelenskiy AB'ye acil üyelik başvurusunda bulundu
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Rus ve Ukraynalı heyetler arasındaki görüşmeler öncesinde bu sabah yaptığı konuşmada AB'ye yeni bir özel prosedür kapsamında acil üyelik çağrısında bulundu.Zelenskiy ayrıca, çatışma deneyime sahip mahkumların Ukrayna güçlerine katılmak üzere serbest bırakıldığı yönündeki haberleri de doğruladı. Kritik görüşme öncesinde Zelenskiy'nin talepleri belli oldu
Rusya ve Ukrayna heyetleri gün içinde önemli bir görüşme gerçekleştirecek. Sputnik'te yer alan habere göre, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in ofisinden yapılan açıklamada, Kiev’in, Rusya ile gerçekleştirilecek müzakerelerde ateşkes sağlanmasını ve Rusya askerlerinin Ukrayna topraklarından geri çekilmesini talep edeceği kaydedildi.  11:06 BM: Ukrayna'dan komşu ülkelere kaçanların sayısı 422 bine ulaştı Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü (UNHCR), işgali nedeniyle Ukrayna'dan komşu ülkelere kaçanların sayısının 422 bine ulaştığını açıkladı.UNHCR sözcüsü Laura Padoan Twitter'dan yaptığı açıklamada, UNHCR'nin "ülkeden kaçan insanları mülteci olarak gördüğünü" belirtti.Padoan, şu anda Ukrayna içinde 100 binden fazla insanın yerinden edilmiş durumda olduğunu söyledi.UNHCR sözcüsü, Ukrayna'da insanların trenlere binmesinin engellendiğine dair raporlar alındığını ve Örgüt'ün bu raporları incelediğini sözlerine ekledi. Hulusi Akar, Ukrayna Savunma Bakanı ile görüştü
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile bir görüşme gerçekleştirdi. Bakan Akar görüşmede, Türkiye’nin Ukrayna’ya insani yardımlarını sürdürürken bölgede barış için çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Rezkinov'un da Türkiye’nin hem insani yardımları hem de barış çabalarından dolayı teşekkür ettiği ifade edildi. Rusya'dan Ukrayna ile anlaşmaya varma isteği Rus müzakereci Vladimir Medinsky Rusya’nın Ukrayna ile görüşmelerde iki tarafın da çıkarına olacak bir anlaşmaya varmayı umduğunu söyledi. Medinsky görüşmelerin bugün TSİ 12.00’de başlayacağını kaydetti. Siyasi gözlemciler, Rus silahlı kuvvetlerinin Ukrayna'da sert bir direnişle karşı karşıya kalması ve uygulanmaya başlanan uluslararası yaptırımların Moskova'yı zora soktuğunu ifade ediyor.  09:55 İngiltere, Rusya Merkez Bankası ile işlemleri yasaklıyor İngiltere, Rus finans kurumlarının Batı'yla ilişkisini kesmeyi hedefleyen bir dizi yeni yaptırımı açıkladı. Buna göre İngiliz finans kurumlarının Rusya Merkez Bankası ile işlemleri yasaklandı.İngilltere Maliye Bakanı Rishi Sunak önlemin, "Rusya'ya yüksek maliyeti getireceğini ve bu çatışma devam ettiği sürece Rusya'nın uluslararası finansal sistemden bağlantısını keseceğini" söyledi.Tedbirler ayrıca İngiliz finans kurumlarının Moskova'nın Maliye Bakanlığı ve onun varlık fonuyla işlemlerini yasaklayacak. Yetkililer bu hamlenin Rus şirketlerinin İngiltere'de devredilebilir menkul kıymetler ve para piyasası araçları ihraç etmesini engelleyeceğini söyledi.Yeni yaptırımlar aynı zamanda Rus finans kurumlarına yönelik ek kısıtlamaları, ticaret kısıtlamalarını güçlendirmeye yönelik önlemleri ve bazı bankaların "İngiltere üzerinden sterline erişmesini ve ödemeleri takas etmesini" önlemeyi de içeriyor. Yetkililer, bu hafta daha fazla yaptırımın açıklanacağını söyledi. 09:32 Rus Sberbank'ın Avrupa şubeleri batma noktasında Avrupa Merkez Bankası (ECB), Rusya'nın en büyük bankası Sberbank'ın Avrupalı yan kuruluşlarının, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının itibar maliyeti nedeniyle batış noktasında veya batma olasılığının yüksek olduğunun değerlendirildiğini duyurdu.

ECB'den yapılan açıklamada, 2021 sonunda 13,6 milyar euro varlığa sahip merkezi Avusturya’da bulunan Sberbank Europe AG ile Hırvatistan ve Slovenya'daki yan kuruluşlarının son günlerde hızlı bir mevduat çıkışı yaşadığı, borçlarını ödeyememesi veya diğer yükümlülüklerini vadesi geldiği zaman yerine getirememesinin muhtemel olduğu belirtildi.

09:24 Putin, Zelenskiy’i öldürmek için ‘suikast timi gönderdi’ iddiası Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin beşinci gününde çatışmalar şiddetlenirken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'i öldürmek için 'suikast timi' gönderdiği iddia edildi. Devlet Başkanı ve kabinesinin sürekli olarak takip edildiği de iddialar arasında yer aldı.
09:15 Rusya Merkez Bankası'ndan sürpriz faiz kararı
Rusya Merkez Bankası, politika faiz oranını yüzde 9,5’ten yüzde 20’ye çıkardığını duyurdu. ABD'nin ve Avrupa ülkelerinin peş peşe yaptırım kararları aldığı Rusya'da piyasalarda yaşanan dalgalanmanın ardından 'faiz' hamlesi geldi.

Rusya Merkez Bankası politika faizini 1050 baz puan artışla yüzde 9,5'ten yüzde 20'ye yükseltti. Yapılan açıklamada; "Faiz artırımı rublede değer kaybı ve enflasyon risklerinde artışın telafi edilmesi için dizayn edildi" denildi.
07:32 Zelenskiy, Fener Rum Patriği Bartholomeos ile görüştü Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Fener Rum Patriği Bartholomeos ile telefon görüşmesi yaptı. Zelenskiy, Twitter'dan yaptığı açıklamada, samimi görüşme için Bartholomeos'a teşekkür etti. Ukraynalıların Bartholomeos'un dualarının manevi desteği ve gücünü hissettiğini aktaran Zelenskiy, "En kısa zamanda barışı ümit ediyoruz." ifadesini kullandı.
6:59 Belarus askerleri ‘Ukrayna'ya girebilir'

Belarus ordusu Rus ordusuyla tatbikat yapıyorduImage caption: Belarus ordusu Rus ordusuyla tatbikat yapıyordu
Rus askerlerinin Ukrayna’yı işgal etmek için kullandığı Belarus’ta, Belarus ordusunun da savaşa hazırlandığı aktarılıyor.

Haberini adını açıklamadığı bir ABD yetkilisine dayandıran Washington Post gazetesi, Belarus ordusunun bugün Ukrayna’ya girebileceğini aktardı. Kyiv Independent gazetesi de birden fazla kaynağa dayandırdığı haberinde Belaruslu paraşütçü askerlerin Ukrayna’ya gönderilebileceğini yazdı.

6:49 Ukrayna’da bir donanma üssünün de bulunduğu Berdyansk kenti Rus kontrolüne geçti

Ukrayna’nın güneyinde, Azov Denizi'ne kıyısı bulunan Berdyansk kenti Rus kontrolüne geçti. 100 bin nüfuslu kentte küçük bir de donanma üssü bulunuyordu.

Gelişmeyi Facebook hesabından paylaştığı bir video ile duyuran kentin Belediye Başkanı Aleksandr Svidlo, Rus askerlerinin 15:50’de kente, 20:00’de de belediyenin idari yönetim binasına girdiklerini söyledi.

6:40 Dolar/TL kuru yüzde 1,8 arttı, 14,08’i gördü

Batı ülkelerinin Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımlarını genişletmesinin ardından ilk iş gününde dolar/TL kuru yüzde 1,8 arttı. Bloomberg verilerine göre Asya piyasalarında yapılan işlemlerde kur 14,08 seviyesini aştı.

6:34 Avrupa Birliği, Moskova’nın doğal gazı kesmesinden endişe ediyor

Avrupa Birliği enerji için büyük oranda Rusya’ya bağımlı. Moskova da bu ticaret sayesinde önemli miktarda para kazanıyor. Bu iki gerçek de Ukrayna krizinden bağımsız düşünülemez. Brüksel, Ukrayna’nın işgalinin ardından Kremlin’e büyük yaptırımlar uyguladı.

Hafta sonu Rusya Merkez Bankası’nı hedef alan, AB hava sahasını Rus uçaklarına kapatan ve Ukrayna’ya silah gönderilmesine olanak sağlayan kararlar alındı. Fakat Almanya’nın Kuzey Akım 2 boru hattının onay sürecini dondurması haricinde Avrupa Birliği ülkeleri Rusya’dan gaz tedarikinde bir değişiklik kararı almadı.

6:29 Avrupa Birliği enerji bakanları olağanüstü toplanıyor

Avrupa Birliği ülkelerinin enerji bakanları bugün Brüksel’de olağanüstü bir toplantı düzenleyecek. Bakanlar, Rusya’nın Avrupa’ya gönderdiği gazı azaltmasından endişeleniyor.

Avrupa Birliği doğal gaz ihtiyacının yüzde 40’ını, petrol ihtiyacının ise çeyreğinden fazlasını Rusya’dan karşılıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, hafta sonu AB’nin getirdiği yeni yaptırımlara karşılık olarak bu ülkelere gönderdiği gazı kesmesinden endişeleniliyor.

6:28 Analiz: Putin’in nükleer uyarısı tam da NATO’nun korktuğu şeydi

Frank Gardner / BBC Güvenlik Muhabiri

Vladimir Putin, Rusya’nın stratejik nükleer gücünü “özel alarma” geçirdiğini açıkladı. Bu adım Rusya’nın nükleer silah kullanma niyeti olduğunu göstermese de NATO’nun askeri planlamacıları bu adımdan korkuyordu. NATO’nun Ukrayna’ya asker göndermeyeceğini açıklamasının nedeni de buydu.

6:24 Piyasaların açılmasıyla birlikte Rus rublesi dolar karşısında yüzde 30 civarında değer kaybetti

Michelle Fleury / BBC Ekonomi Muhabiri, New York

Rusya’ya yönelik sert yaptırımların ardından ilk iş gününde Rus rublesi ABD doları karşısında yüzde 30 civarında değer kaybetti. Eurodaki değer kaybı ise yüzde 1 civarında.

Hafta sonu ABD ve AB, Rusya’ya yönelik yeni ekonomik yaptırımlar açıklamıştı. Rusya’da halkın para çekimine kısıtlama gelmesi veya banka kartlarının çalışmaması endişeleri nedeniyle bankalar önünde uzun kuyruklar oluştu. Rus devletine ait Sberbank’ın Avrupa’daki bazı işlemlerinin de gerçekleştirilemediği aktarılıyor. Rusya Merkez Bankası’nın 630 milyar dolarlık rezervini kullanma imkanının da kısıtlanması, rubleyi savunmasız bıraktı. Rubledeki değer kaybının enflasyonu da artırması bekleniyor.

6:16 Rusya, Ukrayna’nın kurduğu savaş esirleri sitesine erişimi engelledi

Rusya iletişim denetleme kurumu Roskomnadzor, Ukrayna’nın kurduğu savaş esirleri sitesine erişimi engelledi. Ukraynalı yetkililer bu sitede öldürülen veya esir alınan Rus askerlerine dair fotoğrafları ve belgeleri yayınlıyordu.

Ukrayna bu internet sitesini, askerlerin Rusya’daki yakınlarının bu bilgilere erişebilmesi için kurduğunu açıklamıştı. Ukrayna Devlet Başkanlığı Danışmanı Oleksiy Aretoviç siteyi “Rus analarına bir iyi niyet göstergesi olarak” kurduklarını söylemişti.

Rus yetkililer ise ilk defa Pazar günü çatışmalarda askerlerinin hayatını kaybettiğini kabul etti fakat herhangi bir sayı vermedi. Ukrayna ise işgalin başından bu yana 4 bin 300 Rus askerinin öldürüldüğünü söylüyor.

Bu sayılar bağımsız bir şekilde doğrulanmış değil.

5:32 SON DAKİKA Volodimir Zelenskiy: Önümüzdeki 24 saat Ukrayna’nın geleceği için kritik

Dün akşam İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile bir telefon görüşmesi yapan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ülke genelinde çatışmalar sürerken önümüzdeki 24 saatin Ukrayna’nın geleceği için kritik öneme sahip olduğunu söyledi.

İngiltere hükümetinden bir sözcünün yaptığı açıklamaya göre görüşmede Boris Johnson, Zelenskiy’in işgal başından bu yana gösterdiği liderliği tebrik etti. Johnson, İngiltere ve müttefiklerinin savunma yardımlarının Ukrayna’ya ulaşması için ellerinden geleni yapacaklarını da söyledi.

5:17 Avrupa Birliği hiç olmadığı kadar birlik içinde

Katya Adler / BBC News Avrupa Editörü

Ukrayna’da yaşanan şiddetin boyutu ve Avrupa Birliği’nin Vladimir Putin tarafından atılan adımları Avrupa’nın istikrarına ve güvenliğine tehdit olarak görmesi, AB’nin daha odaklanmış bir şekilde hareket etmesine yol açtı.

AB normalde gördüğümüzden çok daha hızlı ve birlik içinde hareket ediyor. AB bugün tarihinde ilk defa silah satın alıp bunları çatışma içindeki üçüncü bir ülkeye, Ukrayna’ya gönderme kararı aldı. Brüksel’de sıklıkla “eşi benzeri görülmemiş” veya “dönüm noktası” sözlerini duymak mümkün. Yaşanan durum gerçekten de öyle.

Almanya savunma politikasını tamamen değiştirerek Avrupa basının manşetlerine çıktı. Berlin, İkinci Dünya Savaşı’ndaki rolü nedeniyle askeri çatışmalara girme konusunda son derece isteksizdi. Fakat şimdi doğrudan Ukrayna’ya silah gönderecek ve NATO müttefiklerini sevindirecek bir şekilde ordusuna büyük bir yatırım yapacak.

5:17 Rusya'da Ukrayna savaşına karşı çıkanların sayısı artıyor: 'Savaşa sessiz kalmak utanç verici'

Rusya'nın birçok koldan Ukrayna işgalini başlatması ardından ülke içinde de savaş karşıtı gösteriler ve imza kampanyaları hız kazanıyor. Bu eylemlere katılanlar arasında aydınlar, gazeteciler, öğretmenler vb. yanında beklenmedik kişiler de yer alıyor.

5:13 Avrupa Komisyonu Başkanı von der Leyen: Ukrayna’nın AB’ye üye olmasını istiyoruz

AB’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’nun Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna’nın AB’ye üye olmasını istediklerini söyledi. Euronews’e konuşan von der Leyen, “Onlar bize aitler, bizden insanlar ve üye olmalarını istiyoruz” diye konuştu.

27 Şubat 2022 - 23:25  ABD, Putin'in nükleer alarm emrini kınadı, Rusya'yı "nükleer silahlarla ilgili tehlikeli söylemini" yumuşatmaya çağırdı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rusya'nın nükleer gücünü yüksek alarma geçirdiğini açıklaması ABD tarafından sert şekilde kınandı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilileri, bunun gereksiz bir adım ve yanlış hesap riskini artıran tehlikeli bir tırmandırma eylemi olduğunu söyledi.

Pentagon hala Putin'in emrinin nasıl uygulanacağını değerlendiriyor ve yanıt olarak Amerika'nın kendi nükleer cephaneliğine ilişkin pozisyonunun değişip değişmediğini söylemeyi reddetti. Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki, Putin'in "daha fazla saldırganlığı haklı çıkarmak için var olmayan tehditler üretme" modelini takip ettiğini söyledi.

27 Şubat 2022 - 23:17 ABD ve Fransa vatandaşlarına Rusya'yı terk etmeleri tavsiyesinde bulundu

ABD Dışişleri Bakanlığı, Amerikan vatandaşlarına Rusya'dan derhal ayrılma planları yapmalarını tavsiye etti.

Bakanlık açıklamasında, “Artan sayıda havayolu Rusya'ya giriş ve çıkış uçuşlarını iptal ediyor ve çok sayıda ülke hava sahalarını Rus havayollarına kapatıyor. ABD vatandaşları, halen mevcut olan ticari seçeneklerle Rusya'dan derhal ayrılmayı düşünmelidir” denildi.

Geçen ay ABD, Amerikalıları Rusya'ya seyahat etmemeleri konusunda uyarmıştı. Fransa da şu anda Rusya'da bulunan vatandaşlarına "gecikmeden" ayrılmalarını "şiddetle tavsiye etti".

Bu tavsiye, AB'nin tüm hava sahasını Rus uçaklarına kapattığını açıklamasının ardından geldi. Fransa ayrıca vatandaşlarına Rusya'ya yapılacak herhangi bir seyahati ertelemeleri tavsiyesinde bulundu.
<< Önceki Haber Rusya'nın Ukraynayı işgali ile ilgili tüm gelişmeler... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER