Zelenskiy’nin danışmanı: Müzakerelerde kesinlikle ilerleme sağlandı

Ukrayna Cumhurbaşkanı, Vlolodimir Zelenskiy, İstanbul'daki barış görüşmelerinden gelen ilk sinyallerin "olumlu" olduğunu, ancak Rus mermilerinin patlama seslerini "boğmadığını" söyledi. Zelenskiy, savaş sona erene kadar da Rusya'ya yönelik ambargoların kalkmasından "söz edilemeyeceğini" belirtti.

SHABER3.COM

13:12  Kremlin Sözcüsü Peskov: Müzakerelerde henüz bir ilerleme sağlanmadı

Kremlin, Rusya'nın 'Ukrayna ile müzakerelerde hiçbir ilerleme işareti görmediğini' söyledi.

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov bugün gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna ile barış görüşmelerinin İstanbul'daki dünkü turunda "henüz bir ilerleme veya gerçekten umut verici bir gelişme olmadığını" söyledi.

Kiev'in taleplerini yazılı olarak sunmasını Moskova’nın memnuniyetle karşıladığını belirten Peskov “Yapılacak çok iş var” dedi.

Kiev ise "müzakerelerde kesinlikle ilerleme sağlandığını" açıkladı.

Ukraynalı müzakereciler dün İstanbul'daki görüşmelerde, güvenlik garantileri karşılığında Ukrayna'nın askeri ittifaklara katılmamasını veya askeri üslere ev sahipliği yapmamasını içeren tarafsızlık statüsü önerdiklerini söylemişti.

Ukrayna'nın garantör olarak görmek istediği ülkeler arasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Rusya dışındaki daimi üyelerinin (ABD, İngiltere, Fransa, Çin) yanı sıra Türkiye, Almanya, İsrail, İtalya, Polonya ve Kanada'nın da adı geçiyor.

Rusya tarafı ise "Karşılıklı güveni artırmak, daha kapsamlı müzakereler için gerekli koşulları oluşturmak ve anlaşma hedefine ulaşmak için Kiev ve Çernihiv bölgelerinde askeri operasyonların büyük oranda azaltılması" taahhüdünde bulunmuştu.

Müzakereciler Türkiye'deki görüşmeler sonrasında gazetecilere verdiği demeçte, tekliflerin ilhak edilen Kırım'ın statüsü hakkında 15 yıllık bir istişare sürecini de kapsayacağını ve ancak tam bir ateşkes durumunda yürürlüğe girebileceğini söyledi.

“Kırım Rusya'nın bir parçası ve tartışma konusu değil”

"Müzakerelerin sessizlik içinde gerçekleşmesi gerektiğine inanıyoruz" diyen Peskov, Moskova’nın yorum yapma konusunda dikkatli olduğunu, ancak baş Rus müzakerecinin daha sonra açıklama yapacağını söyledi.

Peskov, Kırım'ın "Rusya'nın bir parçası" olduğunu ve Rus anayasasının, herhangi bir Rus bölgesinin kaderini başkalarıyla tartışmayı engellediğini de sözlerine ekledi.

Rusya 2014'te Kırım’ı ilhak etmişti.

13.00 Ukrayna: Rusya'nın saldırılarında 145 çocuk öldü

Ukrayna'da Rus ordusunun saldırılarında 145 çocuğun hayatını kaybettiği, 222 çocuğun yaralandığı bildirildi. Açıklamada, Rusya'nın saldırılarına başladığı 24 Şubat'tan bugüne kadar 145 çocuğun öldüğü, 222 çocuğun yaralandığı belirtildi. 12.50 Ukrayna: Mykolaiv’de ölenlerin sayısı 14’e yükseldi Ukrayna Devlet Acil Servisi, güneydeki Mykolaiv kentindeki bölgesel yönetim binasına düzenlenen saldırıda ölenlerin sayısının 14 kişiye yükseldiğini söyledi.
12:17 Mikolayiv Belediye Başkanı: Valilik binasına saldırıda 12 kişi öldü
Ukraynalı yetkililer, Ukrayna'nın güneyindeki liman kenti Mikolayiv'de Ruslarındün bir hükümet binasına düzenlediği saldırıda 12 kişinin öldüğünü ve 30'a yakın kişinin de yaralandığını söyledi. Mikolayiv Belediye Başkanı Oleksandr Senkeviç BBC'ye yaptığı açıklamada, binada askeri personel bulunmadığını belirtti ve "sadece korumalar vardı, diğerleri sadece ofis çalışanlarıydı" dedi.  Rus güçlerinin o sırada binada olmayan bölge valisi Vitaliy Kim'i hedef almayı amaçlamış olabileceğini belirten Senkeviç, "(Valinin) medya faaliyetleri elbette Rus birliklerinin moralini bozuyor, bu yüzden saldırının ona yönelik olduğunu düşünüyorum" dedi. 11:47 Zelenskiy’nin danışmanı: Müzakerelerde kesinlikle ilerleme sağlandı Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'nin danışmanı Ihor Zhovkva'ya göre, Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelerde "kesinlikle ilerleme sağlandı".  Zhovkva, İstanbul'daki görüşmelerde Rus tarafının ilk kez ültimatomlar verme ve kırmızı çizgilerinden söz etmek yerine Ukrayna'yı dinlediğini söyledi.  BBC Radio 4’da konuşan danışman, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk bölgeleri sorulduğunda, ülkesinin "tek bir karış" toprak vermeyeceğini söyledi. Zhovkva, ayrıca, Rusya'nın bu bölgelerdeki operasyonlarını azaltacağını söylemesine rağmen Rusya'nın Kiev'den de Çernihiv'den de askerlerini çekmediğini söyledi. 11.45 BM: Mültecilerin sayısı 4 milyonu geçti
Birleşmiş Milletler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Rusya'nın işgal harekatını başlatmasından bu yana 4 milyondan fazla kişinin Ukrayna’dan kaçtığını açıkladı.
10:34 Çernihiv Valisi: Rusya'nın saldırılarında azalma yok
Ukrayna'nın kuzeyindeki Çernihiv bölgesinin valisi, Moskova'nın buradaki askeri operasyonları azaltma taahhüdüne rağmen, Rus saldırılarında bir düşüş görmediğini söyledi. Vali Viacheslav Chaus, Telegram kanalında, "Buna [taahhüde] inanıyor muyuz? Tabii ki hayır" dedi. Chaus, Rus kuvvetlerinin "Nijin şehrine havadan da olmak üzere saldırılar düzenlediğini ve bütün gece Çernihiv şehrini vurduklarını" söyledi. BBC bu iddiayı bağımsız kaynaklardan doğrulayamadı.  Salı günü İstanbul’daki müzakerelerin ardından Rusya, Çernihiv ve başkent Kiev çevresindeki askeri operasyonlarını "büyük ölçüde azaltacaklarını" açıkladılar. 10.25 İngiltere Savunma Bakanlığı: Rus birlikleri ikmal için Rusya ve Belarus’a dönüyor
İngiltere Savunma Bakanlığı, Ukrayna’da ağır kayıplara uğrayan Rus birliklerinin yeniden organize olmak ve ikmal için Belarus ve Rusya'ya dönmek zorunda kaldıklarını söyledi. Bakanlığın son istihbarat raporunda şu ifadelere yer verildi:“Bu tür faaliyetler, Rusya'nın zaten gergin olan lojistiği üzerinde daha fazla baskı oluşturuyor ve Rusya'nın Ukrayna içindeki ileri bölgelerdeki birimlerini yeniden organize etmekte yaşadığı zorlukları gösteriyor.”“Rusya, karadaki manevra kabiliyetindeki azalmayı büyük olasılıkla yoğun topçu ve füze saldırılarıyla telafi etmeye devam edecek.” "Rusya'nın Donetsk ve Luhansk'ta bir taarruza odaklandığını açıklaması, muhtemelen birden fazla önemli ilerleme eksenini sürdürmek için mücadele ettiğinin üstü kapalı bir itirafı." 10.20 Rusya ile Çin’in işbirliği genişleyecek Çin'in ev sahipliğinde düzenlenen Afganistan görüşmelerine katılmak için ülkeye giden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile Anhui eyaletinde görüştü. Interfax haber ajansı ve Reuters, Çin dışişleri bakanı Wang Yi ile Rus mevkidaşı Sergei Lavrov arasında Çin'in doğusundaki Anhui eyaletinde yapılan görüşmeye ilişkin detayları aktardı. Buna göre, iki ülke, Moskova'nın ‘zorlu uluslararası koşullar’ olarak nitelendirdiği mevcut durumda, işbirliğini genişletme konusunda anlaştı. 9:42 Putin hedef mi değiştirdi, müzakerelerde beklentilerini elde etti mi?
Rusya, İstanbul’daki müzakerelerden sonra başkent Kiev ve kuzeydeki Çernihiv şehri çevresindeki askeri operasyonlarını azaltacağını söyledi. Rusya, işgalin ilk aşamasıyla ilgili hedeflerini "genel olarak gerçekleştirdiğini" iddia etti. Bu hedefleri, Ukrayna'nın muharebe potansiyelini önemli ölçüde azaltmak olarak tanımlamıştı.

Ancak, askeri hedeflerinin ötesinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in daha geniş kapsamlı hedefi, Ukrayna'nın gelecekteki tarafsızlığını sağlamak. Ukrayna, Türkiye'deki görüşmelerde sunulan barış planının bir parçası olarak, müttefiklerden güvenlik garantileri karşılığında “tarafsızlığa hazır olduğunu” söyledi.

07:49 Ukrayna Ordusu: Rus birliklerinin çekilmesi bir aldatmaca

Ukrayna Genelkurmayı, Rus birliklerinin çekilmesinin büyük ihtimalle bir aldatmaca olduğunu söyledi. Facebook'ta paylaşılan günlük güncellemede, Rus birliklerinin Kiev ve Çernihiv'den uzaklaşmaya devam ettiği belirtildi. Rusya, operasyonların doğudaki Donbas bölgesine odaklanacağını açıklamıştı.

Ancak Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, çekilmelerin "büyük ihtimalle birlik rotasyonu" olduğunu ve Ukrayna Ordusu'nu nereye konuşlanacakları konusunda aldatmayı amaçladığını belirtti.

Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü John Kirby de, Rus birliklerinin kentten uzaklaşmasına karşın, Kiev'e yönelik tehdidin devam ettiğini söylemişti. Güncellemede ayrıca, Rus birliklerinin Donestk'te ateşe ve saldırılara devam ettiği vurgulandı. Novokarlivka ve Luhivske'de Rus güçlerinin konumlarını güçlendirdikleri ve mayınlama yaptıkları ifade edildi.

07.20 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı: Rus ordusunun Kiev ve Çernigiv'den çekilmesi devam ediyor Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun Kiev ve Çernigiv bölgelerinden çekilmesinin devam ettiğini bildirdi.
Genelkurmay Başkanlığının Facebook hesabından yapılan açıklamada, Rusya-Ukrayna savaşının 34. gününde son durum değerlendirildi.
Rus ordusunun Kiev şehrini kuşatma görevini yerine getiremediği belirtilen açıklamada, Kiev ve Çernigiv bölgelerinden çekilmeye devam eden Rus ordusunun muhtemelen birliklerini ülkenin doğu yönünde yoğunlaştıracağı belirtildi.
Açıklamada, Donetsk yönünde saldırılarına devam eden Rus ordusunun, Kreminna ve Mariupol yerleşim bölgelerine hava ve füze saldırıları düzenlediği ve Stepnogorsk, Orihov ve Gülyaypole yerleşimlerinin yakınındaki Ukrayna Savunma Kuvvetleri birimlerinin mevzilerine topçu ateşi açtığı ifade edildi.
Ayrıca, Rus ordusunun Karadeniz ve Azak bölgelerinin yanı sıra Volınsk, Polinsk, Siversk, Tavriçeskoye ve Slavyansk yerleşim birimlerini elinde tutmaya çalıştığı, Luhansk bölgesindeki Popasna, Rubijne yerleşimlerinin kontrolünü ve Mariupol şehrini de ele geçirmeye odaklandığı kaydedildi.

0:56 Zelenskiy: Savaş bitene dek ambargoların kalkmasından bahsedilemez

Ukrayna Cumhurbaşkanı, Vlolodimir Zelenskiy, İstanbul'daki barış görüşmelerinden gelen ilk sinyallerin "olumlu" olduğunu, ancak Rus mermilerinin patlama seslerini "boğmadığını" söyledi. Zelenskiy, ülkesinin sadece müzakerelerden çıkacak somut sonuçlara güvenebileceğini vurguladı.

Zelenskiy ayrıca, Ukrayna'nın, hala daha fazla saldırı düzenleme potansiyeli olan Rus saldırısı karşısında "savunma uğraşlarını" azaltmayacağı vurguladı. Ukrayna lideri, Rusya'nın Kiev yakınlarındaki operasyonlarını azaltma çağrısı konusunda ihtiyatlı oldunu söyledi ve "Durum daha kolaylaşmadı" dedi. Zelenskiy, savaş sona erene kadar da Rusya'ya yönelik ambargoların kalkmasından "söz edilemeyeceğini" belirtti. Ukrayna lideri "Bu savaş bitene dek, bizim olanı geri alana dek ambargo meselesi gündeme bile gelemez" diye konuştu.


00:45 Biden'dan İstanbul değerlendirmesi: Rusya'nın atacağı adımları göreceğiz

ABD Başkanı Joe Biden, İstanbul’da yapılan görüşmeler için temkinli bir değerlendirmede bulundu. Biden, Kremlin’i işaret ederek, “Atacakları adımları görene dek, buna fazla bir anlam yüklemiyorum” dedi. Biden ilk değerlendirmesinde şunları kaydetti:

“Önerdikleri şeyleri yapacaklar mı göreceğiz. NATO üyesi dört müttefikimizin liderleri ile bugün bir görüşme yaptım. Aramızda, (Rusya’nın) ne gibi bir öneri ile geleceklerini bekleme konusunda bir ortak anlayış var.”

Kremlin, müzakerelerin devamı için Kiev ve Çernihiv’de askeri faaliyetlerini azaltacağını açıklamıştı. Türk tarafı, müzakerelerin başından bu yana en büyük ilerlemenin kaydedildiğini söylüyor. Ukrayna tarafı ise iki liderin görüşmesi noktasında ilerleme sağlandığını kaydetti. İstanbul’daki Rusya heyeti ise Ukrayna’nın tarafsızlık ve garantörlük dahil tekliflerinin Kremlin’de değerlendirileceğini açıkladı.


00:38 Ukrayna'dan savaşa destek anlamına gelen Z sembolünü yasaklama çağrısı

Ukrayna, işgale verilen desteğin simgesi olarak Rusya’da yayılan Z sembolünün yasaklanması ve suç kapsamına alınmasını istiyor. Bu sembol, Rus askeri araçları üzerlerine boyanmış beyaz Z işaretlerine dayanıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i ve orduyu destekleyenler Z harfinin etrafında toplanıyor, savaş karşıtları ise Z'yi "yeni gamalı haça" benzetip eleştiriyor.

Gamalı Haçı yakından hatırlayan Almanya’nın bazı şehirleri Z sembolünü yasakladı. Berlin, Bavyera ve Aşağı Saksonya eyaletlerinde, Z sembolünü destek amaçlı kullanınan biri 3 yıla kadar hapisle cezalandırılabilir. Ülkenin içişleri bakanlığı da işgale destek sembolünün, kovuşturma konusu olabileceğini duyurdu. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba, Z sembolünün, savaş suçu, bombalanan şehirler anlamına geldiğini söyledi. Litvanya da sembolü yasaklamayı değerlendiren ülkeler arasında bulunuyor.


00:29 Ukrayna müzakere heyeti başkanı Podolyak İstanbul'daki görüşmelerin ardından açıklama yaptı

Ukrayna müzakere heyeti başkanı ve Devlet Başkanı Danışmanı Mihail Podolyak, İstanbul'daki görüşmelerin ardından açıklama yaptı. Podolyak "İstanbul, Rusya Federasyonu'nun dikkate aldığı bazı önemli antlaşma noktalarını düzeltmeyi mümkün kıldı. Güvenlik Garantisi Antlaşması, aslında teoride değil de pratikte topraklarımızı ve egemenliğimizi korumak için etkili bir araç elde etmeyi içeriyor.

"Belirli yasal yükümlülükleri bulunan nükleer bileşenlere sahip olanlar da dahil olmak üzere önde gelen ordular, Ukrayna topraklarındaki herhangi bir çatışmaya müdahale etmek ve silah tedarik etmek için dünyada garantör ülkeler haline geliyor diyelim.

"Bu antlaşma, şu anki durumda etkili olmayan eski küresel güvenlik modelini tekrar gözden geçirmeye başlamaya ve daha verimli modellere geçmeye izin vermeli. Ukrayna kesinlikle, küresel güvenlik mimarisi reformunun başlatıcısı olarak güçlü görünüyor" dedi.

Podolyak, Ukrayna'nın, Kırım'ın ilhakı üzerindeki müzakerelerin 15 yıla yayılması hakkındaki önerisini de açıkladı. "Bu, Kırım konusunun müzakere gündemine dönmesi demek. Rusya önceden bunu kategorik olarak reddediyordu" dedi. "Kırım meselesinde karşılıklı askeri gerginliğin tırmanmasının reddedilmesi, savaşın genel olarak durdurulmasının anahtarıdır" sözlerini ekledi.


00:26 Ukrayna'nın Yılan Adası'nda direnişiyle ünlenen sınır muhafızına ödül

Ukrayna'nın Yılan Adası'nın savunmasına katılan ve Rus muharebe gemisine karşı savaşmadan teslim olmayı reddeden Ukraynalı sınır muhafızı Roman Gribov'a "Çerkasi Liyakatı" unvanı verildi. Bölgesel askeri yönetimin başkanı Igor Taburets'in açıklamasına göre Roman, "Rus gemisinin" hangi yöne gitmesi gerektiğini söyleyen ifadenin yazarı oldu.

Taburets, Telegram üzerinden: "Abartmadan söylüyorum, efsanevi askeri kahramanımızı anavatanımıza davet etmekten onur duydum. Roman, Yılan Adası'nın savunmasına katıldı. Çerkasi sakini, diğer kardeşleriyle birlikte tüm dünyaya Ukraynalıların direncini, gücünü yenilmez ruhunu gösterdi" diye yazdı. Savaşın ilk esiri değişimi 24 Mart'ta gerçekleşti. Her iki taraftan 10'ar asker ülkelerine döndü.


00:13 Rusya-Ukrayna heyetleri İstanbul'da görüştü, Ukrayna Türkiye'nin garantör ülkeler arasında olmasını istedi

Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin İstanbul'da Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde bugün yaptıkları görüşme sona erdi. Görüşmelerin yapıcı geçtiğini açıklayan Rusya heyeti Ukrayna'nın önerilerini Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e iletecek. Ukrayna'nın garantör olarak görmek istediği ülkeler arasında Türkiye de var.


00:11 Dolmabahçe zirvesi sonrası dünyadan hangi açıklamalar geliyor?

İstanbul’daki görüşmelerin uluslararası yankıları da gelmeye başladı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya’nın barış konusunda samimi bir çaba gösterdiğine yönelik işaret görmediğini söyledi. ABD Başkanı Biden, Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere liderleri ile, gelişmeleri değerlendiren bir görüşme gerçekleştirdi. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ateşkesin yaptırımların kaldırılması konusunda yeterli olmayacağını söyledi.

00:08 Hollanda, 17 Rus vatandaşını casusluk suçlamasıyla sınır dışı ediyor

Hollanda, ülkenin güvenlik birimlerinin raporları sonrası, 17 Rusu casusluk suçlamasıyla sınır dışı ediyor. Açıklama Hollanda Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi. Söz konusu 17 Rus, diplomat sıfatıyla bu ülkeye girmişti.

Hollanda Dışişleri Bakanı’nı açıklaması şu şekilde: “AIVD ve MIVD’ın elindeki bilgilerin, Rusya temsilciklilerinde diplomat olarak akredite olmuş söz konusu kişilerin gizlice istihbarat görevlisi olarak çalıştıklarını göstermesi üzerine bu karar verildi”

Hollanda’da AIVD iç istihbarat örgütü, MIVD ise askeri istihbarat örgütü olarak görev yapıyor. Benzer şekilde, Belçika 21, İrlanda Cumhuriyeti de 4 Rusya temsilcilik çalışanının ülkeden ayrılmasını istedi.


00:03 Rusya heyet başkanı Medinskiy, Ukrayna'nın AB üyeliğine ilişkin ne söyledi?

Dolmabahçe'deki Rusya - Ukrayna zirvesi sonrası en dikkat çekici açıklamalardan biri "Rusya'nın Ukrayna'nın AB üyeliğine karşı değiliz" şeklinde Rus medyasına yansıdı. Ancak BBC Rusça Servisi, Rusya heyeti başkanı Medinskiy'nin görüşme sonrası Rus medyasına yaptığı açıklamanın videosunda, bu konuda net bir duruş ortaya koymadığını aktarıyor.

Medinskiy'nin açıklamasında, Ukrayna'nın AB üyelik girişimine Rusya'nın karşı çıkmaması talebinin dile getirildiği aktarılıyor. Ukrayna, işgalin başlamasından birkaç gün sonra AB'ye üyelik başvurusunu resmen iletmişti.



<< Önceki Haber Zelenskiy’nin danışmanı: Müzakerelerde kesinlikle... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER