Zencani önergesi AKP oylarıyla reddedildi
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Perşembe, Nisan 14 2016
TBMM Genel Kurulu’nda CHP’nin Babek Zencani’yi kast ederek “İranlı bir iş adamının Türkiye'de rüşvet dağıttığı” iddialarının tüm boyutları ile araştırılması önergesi MHP ve HDP’nin desteğine rağmen AKP oylarıyla reddedildi.

CHP'nin araştırma önergesine MHP ve HDP'den destek geldi.
TBMM Genel Kurulu’nda CHP’nin Babek Zencani’yi kast ederek “İranlı bir iş adamının Türkiye'de rüşvet dağıttığı” iddialarının tüm boyutları ile araştırılması önergesi MHP ve HDP’nin desteğine rağmen AKP oylarıyla reddedildi.
Araştırma önergesinin gerekçesi;
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM’ye sunulan Araştırma Önergesi’nde; İran'da idama mahkum edilen iş adamı Babek Zencani'nin, 26 duruşma süren yargılaması sırasında, "Türkiye'de 8,5 milyar dolar rüşvet dağıttığı" iddiaları yer aldı.
İfadeler şöyle;
“İran Petrol Bakanlığı'na ait 2,8 milyar dolar petrol parasını çalmakla suçlanan ve 30 Aralık 2013’te İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin talimatıyla tutuklanan Zencani, Ekim 2015'te yargılanmaya başlanmıştır. Zencani'nin yargılaması 22 ay sürmüştür. Tahran Devrim Mahkemesi'ndeki 26 duruşmanın 10'u Zencani'nin savunmasıyla geçmiştir. Zencani, 200 sayfa tutan geniş bir savunma yapmış, davanın sonunda yargıç Ebul Kasım Salavati tarafından idama mahkum edilmiştir. Zencani ile birlikte yargılanan 2 eski iş ortağı da idam cezasına çarptırılmıştır.
Duruşmalarda Zencani, ABD'de kara para aklamak, banka dolandırıcılığı gibi suçlardan tutuklanan Reza Zerrab'dan "Türkiye'deki kolu" olarak söz etmiştir.
Zencani'nin, İstanbul'da bin 500 kilo altınla yakalanan uçağın havalanması için rüşvet verdiğini anlattığı iddia edilmektedir. Ayrıca, İran'ın petrol paralarını Türkiye'deki ortağı Reza Zarrab'a verdiğini anlattığı yine iddialar arasındadır ve basına yansımıştır. Basında çıkan haberlerde Reza Zarrab'ın ABD'ye gidişinin Zencani'nin yargılanmasıyla ilişkili olduğu belirtilmektedir.
İlgili haberlerde;
* Zencani'nin İran'ın petrol satışı için oluşturulan dev kayıt
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.12 yaşındaki çocuk, okul müdürünü gözünü kırpmadan vurdu! İşte o kare...2.Özel'e Meriç tepkisi artıyor: '15 Temmuz militanlığına soyunmuş'3.Sevilay Yılman'a neler oldu? Okan Buruk'un adını verince, Galatasaray istedi TMSF işten attı!4.AI şavaşları: Gemini, ChatGPT’yi geçti!5.Murat Ongun yandaş Cem Küçük'ü ifşa etti!
6.Moskova bambalı saldırıyla sarsıldı: Rus general hayatını kaybetti7.Barış Boyun davası: Mahkeme salonu karıştı jandarma biber gazı kullandı8.Ünlüleri sarsan uyuşturucu skandalına Okan Buruk'un da adı karıştı! Savcılıktan açıklama geldi9.Binbaşı ihbar etti generale 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' davası açıldı!10.Şamil Tayyar'dan bomba iddia: 'Ela Rümeysa Cebeci itirafçı oldu arşivini getirecek!'

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU

KADİR GÜRCAN

ŞERİF ALİ TEKALAN
ESRA BÜYÜKCOMBAK
ÇOK OKUNAN HABERLER







