Zirve davasının savcısı yine değişti, 4. savcıya da ek süre verildi


Zirve Yayınevi'nde biri Alman uyruklu 3 kişinin öldürülmesine ilişkin dava dosyasına bakan cumhuriyet savcısı yine değişti. Yeni savcı, geçtiğimiz yıl mahkeme tarafından kabul edilen esas hakkındaki mütalaayı yeniden incelemek için ek süre istedi. Mahkeme talebi kabul etti. Böylece Haziran ayından bu yana 4 savcı değişmiş oldu.

Zirve Yayınevi'nde biri Alman uyruklu 3 kişinin öldürülmesine ilişkin davanın 109. duruşması yapıldı. Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, tutuksuz sanıklar emekli Albay Mehmet Ülger, Binbaşı Haydar Yeşil, İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Araştırma Görevlisi Ruhi Abat, Murat Göktürk, Mehmet Çolak, Abdullah Atılgan, Levent Ercan Gelegen ile adli kontrol kararıyla elektronik kelepçe takılan sanıklar Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım ve Salih Gürler hazır bulundu.

Elektronik kelepçe takılan sanıklardan Hamit Çeker Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi, Cuma Özdemir ise Darende adliyelerinden video konferans sistemiyle duruşmaya dahil edildi.

İki celse arasında dosyaya bakan savcının yeniden değiştiği belirtildi. Davada esasa ilişkin mütalaasını 24 Şubat 2014'te mahkemeye sunan Cumhuriyet Savcısı Zafer Hazar, Bursa'ya tayini çıkınca yerine Cumhuriyet Savcısı Mehmet Özel dosyaya bakması için atanmıştı. Mehmet Özel ise Ekim 2015'te Yargıtay Cumhuriyet Savcılığına atandı. Bu atamanın ardından Zirve Davasının duruşma savcılığına Cumhuriyet Savcısı Necmettin Yıldırım atandı. Savcı Yıldırım, 21 Ekim 2015 tarihindeki Zirve'nin 108. Duruşmasında dosyanın taraflarına verilmesini, incelemenin ardından yeni deliller kapsamında genişletilmesi ya da yeni mütalaa hazırlanması için süre talep etmişti.

Mahkeme ise savcı Necmettin Yıldırım'ın deliller çerçevesinde gerekli görülmesi halinde soruşturmanın genişletilmesi ya da mütalaa hazırlanması için ek süre talebini kabul ederek duruşmayı 5 Ocak 2016 tarihine ertelemişti. Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı, son yaptığı görevlendirme ile Zirve Davasının duruşma savcılığına Malatya Adliyesi'ne yeni atanan Cumhuriyet Savcısı Burhanettin Olğun'u atadı. Böylece Haziran ayından bu yana Zirve Davasında 4 savcı değişmiş oldu.

Duruşmada Savcı Burhanettin Olğun, okunan belgelere karşı bir diyeceğinin olmadığını söyledi. Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan yeni iş bölümü gereğince celse arasında dosyasının tarafına tevdii edildiğini kaydeden Savcı Olğun, "Dosya üzerinde detaylı incelememiz devam ediyor. Esas hakkında yeni mütalaa verilecekse, yeni mütalaamızı hazırlamak üzere dosyanın yeniden tarafımıza tevdiinin talep ediyorum." diye konuştu.

Önceki duruşmada, sanık avukatları 17-25 Aralık dosyası olarak bilinen davaya ilişkin iddianame örneğinin de dosyaya eklenmesi için ara karar almıştı. İki celse arasında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, takipsizlik verilerek kapatılan 25 Aralık soruşturmasında 69 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame, Zirve Yayınevi cinayetlerine ilişkin dava dosyasına alındığı öğrenildi.

Duruşmada söz alan sanık Hurşit Tolon'un avukatı İlkay Sezer, kesinleşen Poyrazköy Davası'na ilişkin kesinleşme celbini, Dink cinayetinde devlet görevlilerinin ihmal, kusur ve kasıtlarıyla ilgili soruşturmada Zirve Yayınevi davasına ilişkin olduğu iddia edilen 79 belgenin istenmesini talep etti.

Tutuksuz sanıklar emekli Albay Mehmet Ülger, Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanlığı (İDB) bünyesinde kurulan C5 bürosu ile ilgili basında çıkan haberlerin mahkeme makamına arz ettiğini, bu soruşturmada Zirve Yayınevi davasına ilişkin bütün belgelerin dosyaya celbini talep etti.

Daha sonra söz alan Haydar Yeşil, iddia makamının mütalaasını sunmasının ardından beyanda bulunacağını kaydetti.
Sanık Ruhi Abat, dosyanın gizli tanığı ve sanığı İlker Çınar'ın mahkemeye daha önce sunduğu ifadelerin ses ve görüntü kayıtlarının alınıp alınmadığının ortaya çıkarılmasını, kayıt alınmamışsa nedeninin araştırılmasını, ifadelerin 'word' olarak hazırlanmış digital örneğininin tarafına verilmesini istedi.
Sanık Abdullah Atılgan ise hakkındaki iddialarının çoğunun HTS kayıtlarına dayandığını, HTS kayıtlarıyla ilgili bilirkişi raporunda bu kayıtların sahtecilikle yapıldığının belirlendiğini belirtti. Atılgan, bu nedenle kendisine ait ham HTS kayıtlarının dikkate alınmasını talep etti.

"TERÖR SUÇUNDAN YARGILANIYORUM, ŞİMDİ TERÖR SUÇLARINA BAKIYORUM"

Sanık Murat Göktürk "Her ne kadar terör örgütü suçlanması ile yargılanıyor olsam da şu an Terör Suçlarına bakan büroda görevlendirildim. Bu devletimizin ve komutanlarımın bana olan güvenini gösteriyor. Bu hususun dikkate alınmasını talep ediyorum" diye konuştu.

Tutuksuz sanıklar Salih Gürler, Abuzer Yıldırım, Cuma Özdemir ve Hamit Çeker adli kontrol hükümlerinin hafifletilmesini talep ederken, Emre Günaydın ise herhangi bir talebinin olmadığını söyledi.

Mahkeme Başkanı Vedat Koç, Tilman Geske'nin eşi Suzanna Geske'ye de söz verdi. Geske, gerçeklerin ortaya çıkmasını istediğini ifade etti. Maktul Uğur Yüksel'in annesi Hatice Yüksel de, bu olaydan vazgeçmeyeceğini belirtti.

Mahkeme heyeti talepleri dinledikten sonra ara kararlarını açıkladı. İddia makamına talebi doğrultusunda varsa kovuşturmanın genişletilmesi taleplerini bildirmek veya esas hakkındaki yeni mütalaanın verilecekse yeni mütalaasını hazırlamak üzere ek süre verilmesine karar verildi.

Hrant Dink cinayetine ilişkin dava kapsamında hazırlanan yeni iddianamenin bir örneğinin İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi ve İstanbul 14. Ceza Mahkemesi'nden istenmesi için müzekkere yazılmasını kararlaştıran mahkeme, Dink cinayetinde kamu görevlilerinin ihmaline ilişkin soruşturmada geçen C5 bürosunda ortaya çıktığı iddia edilen ve Zirve davasına ilişkin olduğu ileri sürülen 79 belgenin ilgili makamlardan istenmesine karar verdi.
Diğer talepleri reddeden mahkeme tutuklu sanık Varol Bülent Aral'ın tutukluluk halinin devamına karar verdi.
Duruşma 1 Mart 2016 tarihine erteledi. CİHAN
<< Önceki Haber Zirve davasının savcısı yine değişti, 4. savcıya... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER