Zirve Yayınevi Davası'nda yeni bir esas hakkında mütalaa hazırlanıyor


Malatya'daki Zirve Yayınevi davasında, iki yıl önce esas hakkında mütalaa mahkemeye sunularak kabul edilmesine karşın, dosyaya yeni atanan cumhuriyet savcısı esas hakkında yeni bir mütalaa hazırlandığını belirtti.

Zirve Yayınevi'nde Alman uyruklu Tilman Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel'in boğazları kesilerek öldürülmesine ilişkin davanın 110'uncu duruşması görüldü. Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, tutuksuz sanıklar emekli Albay Mehmet Ülger, Binbaşı Haydar Yeşil, İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Ruhi Abat ile Murat Göktürk, Abdullah Atılgan, Levent Ercan Gelegen ve adli kontrol kararıyla elektronik kelepçe takılan sanıklar Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım ile Salih Gürler hazır bulundu. Elektronik kelepçe takılan sanıklardan Hamit Çeker Elbistan, Cuma Özdemir ise Darende Adliyesi'nden video konferans sistemiyle duruşmaya bağlandı.

Duruşmada, mahkeme başkanı, dava kapsamında önceki celselerde talep edilen belgelere ilişken akıbetine ilişkin bilgi verdi. Mahkeme Başkanı, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nden istenen Dink cinayeti davası iddianamesinin bir örneği ile İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden Dink cinayeti ana davasında yer alan Malatya Zirve Yayınevi cinayetiyle ilgili 79 belgenin mahkemeye ulaştığını ve dosyaya eklendiğini belirtti.

Poyrazköy davasının gerekçeli kararının bir örneğinin dava dosyasına alındığı belirtildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'nun talebi üzerine Zirve Yayınevi dava dosyasına ilişkin bir örneğin İstanbul'a gönderildiği kaydedildi.
Dosyaya yeni atanan Cumhuriyet Savcısı Burhanettin Olğun, dava dosyası ile ilgili olarak yeni bir esas hakkında mütalaa hazırlanmakta olduğunu ve bu nedenle mütalaanın hazırlanması için ek süre verilmesini talep etti. Davada, dosyanın esası hakkındaki ilk mütalaa 24 Şubat 2014'te mahkemeye sunulmuş ve mahkemece kabul edilmişti.

Hurşit Tolon'un avukatı İlkay Sezer ise Zirve Yayınevi Davası'nın Türk Silahlı Kuvvetleri'ni ilgilendiren halihazırda tek dava olduğunu, dava kapsamında tanık İlker Çınar için alınmış hiçbir koruma kararı olmadığını anlattı. Bu yüzden Çınar'ın duruşmalara katılmasını talep eden Sezer, koruma altındaki tanıklara ilişkin psikolojik danışmanlar tarafından hazırlanan raporların da istenmesini talep etti.
Taleplerin ardından mahkeme başkanı ara kararı açıkladı. Sanık Haydar Yeşil'in kayınbiraderi Hüseyin Kılıç tarafından Kırşehir Emniyet Müdürlüğü'ne teslim edilen harddisk, sanık İlker Çınar tarafından İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na teslim edilen flash bellek ve aynı sanık tarafından teslim edilen CD'nin bilirkişi tarafından alınan imajları ile olaydan hemen sonra sanık Abuzer Yıldırım'dan ele geçirilen flash belleğin imajının bilirkişi tarafından incelenmesi kararlaştırıldı.

Davanın 29 Nisan'a ertelenmesini kararlaştıran mahkeme heyeti, dava kapsamında tek tutuklu sanık olan Varol Bülent Aral'ın tutukluluk halinin devamına da karar verdi. Ruhi Abat ve Mehmet Çolak için yurt dışı yasağının kaldırılması talepleri reddedildi.

CİHAN
<< Önceki Haber Zirve Yayınevi Davası'nda yeni bir esas hakkında mütalaa... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER